فواید کیسه شدن در حمام از دیدگاه طب سنتی
کیسه شدن در حمام یکی از سنت های قدیمی ایرانیان میباشد. در قدیم در حمام های عمومی کیسه میکشیدند. در این خبر از مزایای کیسه شدن از دیدگاه طب سنتی را بررسی میکنیم.
اجداد ما از دیرباز در حمام از کیسه و لیف با الیاف طبیعی خصوصاً الیاف پشمی استفاده میکردند، آیا تا به حال از خود پرسیدهایم که چرا ایرانیان از کیسه و لیف برای پاکسازی سطح پوست خود استفاده میکردند، مگر نمیشود مانند برخی کشورها از وسیلهای مثل فرچه استفاده کرد؟
بدن انسان پوشیده از کرک و مو است در برخی افراد، مشکی و درشت و قابل رؤیت و در برخی افراد، ظریف و بور که میتواند محل مناسبی برای تجمع آلودگیها و میکروبها باشد؛ کیسه و لیف پشمی که دارای الکتریسیته ساکن است بهکمک پرزهای خود این موها را بلند میکنند و باعث میشوند تمام پوست بهراحتی پاک و عاری از کثافات شود؛ ظرافت الیاف طبیعی و نوع بافت کیسهها و لیفها سبب میشود تا منافذ پوست کاملاً پاکسازی شوند و گردش خون سریعتر گشته و با تسهیل کار قلب، انسان احساس شعف و سرزندگی کند.
بنا به گفته “حکیم عقیلی خراسانی”مالیدن پشم بر پوست، از بین برنده بسیاری از امراض، مانند خارش شدید پلک و نیز بثورات ریز سرخرنگ در بدن است و برای دردهای بدن بر اثر کوفتگی و ضربه خوردن و زمین خوردن پیش میآید، مالش عضو با کیسه پشمی مناسب است حتی بر زخمهای بسیار شدید مانند جای گاز گرفتن سگ هار و زخمهای عفونی نیز مفید است. سختکننده و محکمکننده پوست بدن بوده و برای کسانی که بیماریهای سردمزاج دارند و دردهایی نظیر روماتیسم دارند نیز مفید است.
فواید کیسه کشیدن از زمانهای قدیم
در کتاب ارزشمند رساله دلاکیه آمده است: “بدان که کیسه کشیدن در حمّام بسیار نافع است و خواص دارد از آن جمله چرک را زایل میکند و شیاطین (میکروبها) به آن واسطه از انسان دور میشوند و مسامات بدن را باز میکند و بخار بدن را بیرون مىکند و بدن را نرم میکند و خیالات را کم مینماید و جرب و قوبا و سودا و خشکى را از بدن دور میکند و جوششها را منع میکند و اختلاجات و پریدن اعضا را برطرف میکند و کسالت و تمدّد را مىبرد و بدن را سبک میکند و خفگى قلب را کم میکند و کیسه بر سر کشیدن باعث دفع بخارات سر میشود خلاصه منافع بسیار دارد و ترک آن از حکمت نیست ولى باید کیسه بسیار زبر و بسیار نرم نباشد که زبرش باعث فساد جلد مىشود و جلد را مقشّر میکند و خراش میرساند و نرم آن ازاله چرک نمیکند و بهترین کیسهها، کیسههاى پشمینه است که خالى از مو باشد و بسیار لطیف باشد و سوراخ نشده باشد”.
“اگر کسى بدنش از کیسه کشیدن متالّم میشود بدن را به روغنى اگر چرب کند بهتر است و الَم کیسه را رفع میکند و اگر بدن را کیسه ببرد و سوزش در بدن پیدا کند استعمال گلاب بر آن و استعمال روغن گل سرخ بر آن نافع است و رفع آسیب آن را میکند؛ اگر بدن به کیسه نازک شود، حنا بهروى آن ببندد و بر بدن در حمّام حنا مالیدن باعث کلفتى و سختى پوست میشود، از این جهت نوره که پوست را نازک میکند، حنا مالیدن بسیار نافع است”.