سرفه پس از بهبودی
تریتا نیوز -دکتر مسعود رضوانی عضو انجمن جهانی فارماکوگنزی ، مدرس و پژوهشگر حوزه داروسازی در این مصاحبه برای مخاطبین تریتا نیوز در مورد سرفه در افراد بهبود یافته از کرونا و آنفلونزا صحبت کرده است.
-آقای دکتر به عنوان سوال اول بفرمائید چرا بعد از بهبودی از کرونا، سرماخوردگی و آنفلونزا باز هم افراد دچار سرفه می شوند؟
از لحاظ پزشکی دو دلیل عمده می تواند داشته باشد. دلیل اول التهاباتی که در مجاری تنفسی در طول مدت بیماری ایجاد می شود و این التهابات ممکن است حتی تا هفته ها بعد ازبهبود بیماری نیز در مجاری تنفسی وجود داشته باشند. و دلیل دیگر آسیب دیدگی لایه های محافظ مجاری تنفسی است که خود التهابات نیز در حقیقت نوعی آسیب دیدگی محسوب می شوند.
– آیا این سرفه ها می توانند بیانگر این باشند که فرد بهبودی کامل کسب نکرده است و هنوز درگیر بیماری است؟
خیر. در بسیاری مواقع ویروس طول عمر خود را سپری می کند و بیمازی کامل رفع می شود اما بدلیل همان التهاباتی که در ابتدا عرض کردم خدمت شما، سرفه ها تا هفته ها ممکن هست ادامه یابند.
– چه زمانی نیازمند سرویس درمانی برای سرفه ها می باشیم؟
سرفه ها به صورت کلی دارای دو تیپ مختلف می باشند، سرفه های حاد که مدت زمان آنها کمتر از سه هفته است و سرفه های مزمن که طول مدت زمان آن ها ۸ هفته است. سرفه های حاد که همراه با علائم دیگر مانند خس خس سینه، خلط خونی و … نباشند معمولاً به خودی خود برطرف می شوند، در سایر موارد بهتر است که فرد مبتلا از مراقبت های پزشکی بهره مند شود.
– برای کاهش میزان این سرفه ها چکار می توانیم انجام دهیم.
دید ما نسبت به سرفه های حاد و برخی موارد سرفه های مزمن مانند آلرژی و حساسیت هست و حتی برای این قبیل بیماران نیز داروهای آنتی هیستامین تجویز می کنیم. اما خود بیماران نیز می بایست در معرض هرآنچه که می تواند سبب ایجاد آلرژی شود قرار نگیرند، بطور مثال شوینده های بهداشتی ، اسپری ها و ادکلن ها و…. همچنین مصرف هرگونه دخانیات می تواند سبب ادامه دار کردن این روند سرفه شود.
– چه غذاهایی می توانند مضر باشند برای افراد سرفه دار؟
غذاهای چرب سبب تشدید سرفه می شوند. میوه هایی که میزان قند در آن ها زیاد هست مثل انگور شیرین، انبه این قبیل میوه ها سبب تحریک مجاری تنفسی و تشدید سرفه می شوند. نوشیدنی های کافئین دار بهتر است در این ایام استفاده نشود. همچنین بهتر است هر نوشیدنی و ماده غذایی که سرد باشد را از خوردنش اجتناب کنند. البته نوشیدنی خیلی داغ نیز توصیه نمی شود. در صورت تشدید سرفه از مصرف غذاهای سرخ کرده نیز اجتناب شود.
– برخی بیماران تحمل سرفه را حتی در روزهای ابتدایی بیماری ندارند و به دنبال راهی برای قطع کردن سرفه هستند. چه توصیه ای برای این دسته بیماران دارید؟
سرفه یک مکانیسم دفاعی بدن است. در روزهایی که بدن درگیر بیماری است این سرفه خودش باعث خروج محرک خارجی از بدن می شود و دقیقاً به همین دلیل است که سرفه فرد بیمار می تواند سبب بیمار کردن افراد دیگر شود. بهتر است به بیماری اجازه دهند سیر طبیعی خود را طی کنند و در این بین حتما از سرویس های پزشکی و درمانی نیز نیز نظر متخصصین امر بهره مند شوند.