رونق “استخوانفروشی” و ظهور قصابیهای لوکس در تهران
در حالی که گوشت قرمز بهدلیل قیمت بالای خود در حال خروج از سبد خانوار طبقه متوسط و ضعیف جامعه است و حتی برخی را بهسمت خرید استخوانهای بیخسشده از گوشت برده، قصابیها نیز با توجه به تغییر طبقه مراجعه کنندگان در حال تغییر شکل و لوکس شدن هستند.
افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار مصرف و خروج این محصول از دسترس قشر متوسط و ضعیف جامعه، در حال تغییر سبک عرضه این محصول و تبدیلشدن آن به کالای لوکس است.
قیمت گوشت گوسفندی در سال جاری افزایش بیش از ۱۰ هزار تومانی را تجربه کرده است. هر کیلوگرم از این محصول با توجه به کیفیت و قطعه درخواستی مشتری تا ۶۳ هزار تومان (راسته گوسفندی) قیمت دارد و بهصورت شقه و بااستخوان نیز ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۳۷ هزار تومان در سطح شهر تهران به فروش میرسد.
یکی از قصابیهای میدان میوه و ترهبار شهرداری تهران که با توجه به داشتن قیمت مصوب، گوشت را بهقیمت کمتری به فروش میرساند و بهمراتب مشتری بیشتری در مقایسه با مغازههای سطح شهر دارد، میگوید: از اینکه بسیاری از مردم نمیتوانند گوشت بخرند من بهشخصه شرمندهام، از طرفی نیز این امر باعث شده است که از میزان فروش و تعداد مشتریان ما بهشدت کاسته شود.
وی میافزاید: بعد از گرانی و افزایش قیمت گوشت قرمز بارها شاهد این بودهام که مردم به قصابی آمده و با دیدن قیمتها کمی غر زده و رفتهاند.
این قصاب میگوید: هرروزه افراد آبرودار زیادی بهدلیل قیمت بالای گوشت قرمز نمیتوانند این محصول را بخرند، به همین دلیل بهسمت خرید قلم گوساله و استخوانهای بهجامانده از گوشت بیخسشده گوسفندی میروند.
یکی از فروشندگان در فروشگاههای زنجیرهای غرب تهران نیز میگوید: بستههای گوشت کوچکتر و تعداد مشتریان کمتر شده است هرچند هنوز مشتریانی هستند که بدون توجه به قیمت گوشت اقدام به خرید میکنند.
وی افزاید: فروش استخوانهای بیخسشده در فروشگاه ما نیز وجود دارد و مردم ظرف مدت کمی تمام استخوانهایی را که از صبح از گوشت جدا کردهایم خریداری میکنند.
یکی از مشتریان این فروشگاه که در حال خرید این استخوانهای بیخسشده است، میگوید: آقا، گوشت گران شده است! بههرحال ما نیز باید نیاز خود را از این محصولات تأمین کنیم که قیمت کمتری دارند.
وی میافزاید: هر بسته دو تا سه کیلویی از این استخوانها را ۱۳ هزار تومان خریداری و برای پخت آبگوشت استفاده میکنم.
بنابراین گزارش درحالی که قیمت گوشت قرمز بهویژه گوسفندی بهشدت در ماههای گذشته افزایش یافته و سر به فلک کشیده بود، یکی از اقداماتی که دولت برای کاهش قیمت گوشت در بازار مصرف انجام داد، واردات دام زنده از مرز شرقی کشور و از کشوری مانند پاکستان بود. این دامها بعد از ورود به کشور در منطقه صفر مرزی تحت نظارت دامپزشکی ایران کشتار شد و به داخل کشور آمد.
این گوشت حاصلشده از این دامهای پاکستانی و معروف به زابلی در بازار مصرف بخش قابلتوجهی از بازار کشور را در اختیار خود گرفتهاند، هرچند امکان تشخیص آن برای مصرفکنندگان دشوار است.
بنابراین گزارش درحالی که حسن رکنی معاون امور دام وزارت کشاورزی همواره دم از تأمین گوشت قرمز از دام تولید داخل میزد و مشکلات را به گردن سازمان حمایت میانداخت، بازار مصرف پر از گوشتهای پاکستانی و معروف به زابلی “شده” که گوی رقابت را از همتای داخلی ربوده است.
وی در آبان ماه سال جاری اعلام کرده بود که “در آیندهای نزدیک در تولید گوشت قرمز خودکفا خواهیم شد” و پیشبینی تولید گوشت قرمز در سال جاری را حدود ۸۲۰هزار تن خوانده بود.
بنابراین گزارش نرخ روز انواع گوشت قرمز در نقاط مختلف شهر تهران متفاوت است اما در میادین میوه و ترهبار که قیمتی مصوب و بهمراتب کمتر از متوسط قیمت سطح شهر دارند بهشرح زیر است:
هر کیلوگرم گوشت گوسفندی بهصورت شقه در میادین میوه و ترهبار ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان، ماهیچه گوسفندی ۴۸ هزار تومان، گردن گوسفندی ۳۶ هزار تومان، راسته گوساله ۳۹ هزار تومان، قلوهگاه گوساله ۲۳ هزار و ۴۰۰ تومان، قلوهگاه بیاستخوان گوسفندی ۲۴ هزار و ۴۰۰ تومان، کف دست گوسفندی ۴۴ هزار و ۷۰۰ تومان، ران گوساله ۳۶ هزار و ۷۰۰ تومان، خورشتی گوساله ۳۵ هزار تومان، چرخکرده ۲۶ هزار تومان و ماهیچه گوساله ۳۶ هزار و ۷۰۰ تومان است.