روان درمانی چه كمكی به شما می كند ؟
تریتا نیوز – ستاره حمیدی – روان درمانگر:با توجه به اینکه روان درمانی یکی از روشهای موثر بهبود مشکلات روحی و درونی است شناخت این علم و آگاهی نسبت بدان برای عموم لازم به نظر می رسد . با آگاهی بر روشهای درمانی موجود افراد می توانند در صورت بروز مشکلات روحی و روانی شان انتخابی مناسب داشته باشند . درواقع روان درماني به شيوه هايي گفته مي شود که در آن مشکلات رواني و عاطفي از طريق بيان مشکلات به يک درمانگر و گفتگو با او درمان مي گردد. روان درمانگر به شناخت فرد ازخود و بهتر شدن توانايي مقابله با رخدادهای زندگی کمک مي کنند. در واقع روان درمانگر به شما کمک خواهد کرد به اهدافی همانند آنچه در ذیل آمده دست یابید :
- با احساسات دردناک و ناخوشایند خود روبرو شده و حل و فصل شان نمایید : همه ما در زندگی تجربه های ناخوشایندی داشته ایم و هیجانات منفی بسیاری را تجربه کردیم . تجارب ناخوشایند کوچک و بزرگ و وقایعی که بر روح و روان مان تاثیرات مخربی برجای گذاشته است و احساسات مان را جریجه دار کرده وقایعی همچون مرگ عزیزان ، از دست دادن افرادی که بدان ها وابستگی و دلبستگی داشته ایم ، جدایی ها ، طلاق ،ناکامی های ناشی از نرسیدن به آرزو ها و اهداف و….. تمامی این رخدادها احساسات ناخوشایند زیادی را درون مان بر انگیخته است .احساس غم ، خشم ، گناه ، افراد جهت مقابله با این احساسات روزمره روشهای متفاوتی را در پیش می گیرند که برخی و صحیح و برخی نادرست است .احساسات آزار دهنده ای که ممکن است هر روز با خود آنها را حمل کنند، عده ای با سرکوب کردن احساسات بدشان هر روز فشار روانی زیادی را تجربه می کنند . به عنوان مثال اکثرا فردی عزیز اش را دست می دهد تلاش می کند او را فراموش کند ، زن و مردی که از همسرش جدا شده و یا دختر و پسری که شکست عاطفی خورده اند سعی می کنند برای کنار آمدن با احساس های بدشان آنها را انکار و سرکوب کنند و یا توجیه کنند که اصلا رابطه خوبی هم نبود بهتر که تمام شد ولی فارغ از اینکه سرکوب احساسات نه تنها حال شان را بهتر نمی کند بلکه به مرور زمان سبب بروز مشکلاتی همانند اضطراب ، وسواس و اختلالات روانی دیگری می شود . و یا زیاد این جملات را به کرات می شنویم ” فراموش اش کن اصلا مهم نیست ” ” دوست ندارم بهش فکر کنم ” جملاتی که با آن افراد تمامی هیجانات منفیی را به ناخودآگاهشان می فرستند . یک روان درمانگر متبحر قادر خواهد بود این احساسات ناخوشایندسرکوب شده را به سطح آگاهی آورده و جهت برطرف شدن مشکل کمک بسیاری به افراد نماید . قرار نیست ما احساسات مان را ندیده بگیریم و پس برانیم شان باید آنها را شناخت و محترم داشت . آنچه مسلم است همه ما در زندگی روزمره با اتفاقات و در پی ان احساسات منفی و مثبت زیادی روبرو می شویم ، در صورتیکه بدانیم چگونه آنها را بروز داده و درون خود حبس نکنیم زندگی شادمانه تر و عاری از مشکلات روانی تجربه خواهیم کرد .
- احساسات خود را شناخته و احساسات بهتری را تجربه کنید : یکی از مشکلات عمده افراد نشناختن احساسات خودشان است به عنوان مثال بسیاری از ما در طول روز ممکن است حالات روحی و روانی و یا افسردگی و اضطراب های زودگذر را تجربه کنیم بدون آنکه بدانیم علت واقعی این حالات چیست . این جملات را زیاد می شنویم ” حالم خوب نیست نمی دانم چرا ” و یا ” احساس می کنم استرس دارم ” و یا ” از این ادم بدم میاد نمی دونم چرا “جملاتی از این قبیل . یک روان درمانگر ماهر قادر خواهد بود شما را جهت شناخت احساسات و ریشه یابی ترس ها ، اضطراب ها و دلهره هایتان کمک کند .
- از احساسات پریشان کننده همانند اضطراب ، دلهره ، استرس ، غم، افسردگی ، وسواس فکری رهایی یابید : همه ما ترس های ریز و درشتی را از دوران کودکی به همراه خود داریم همانند ترس از ارتفاع ، ترس از تاریکی ، ترس از حیوانات اهلی و بی آزار ، ترس از صحبت جلوی جمع ، ترس از دست دادن عزیزانمان ، ترس از فضای بسته و یا فضاهای باز و هزاران ترس های دیگری که خودمان بدان آگاه هستیم و می دانیم که ترس مان بی دلیل است ولی نمی توانیم کاری برای مقابله با آن انجام دهیم بر فرض مثال خودمان می دانیم حضور در یک اتاق تاریک در خانه نباید مشکلی ایجاد کند ولی این ترس درونمان ریشه کرده است . و زمانیکه در خانه تنها هستیم تمامی چراغ ها را روشن می کنیم . توجه به این مسئله که ترس ها ریشه روانی و درونی دارند مشکلات بسیاری را قابل حل می سازد . اکثرا افراد سعی می کنند ترس هایشان را سرکوب کنند با این روش نه تنها ترس ها از بین نمی رود بلکه سبب بدتر شدن اوضاع روحی و روانی فرد می شود .تصور کنید فردی که از ارتفاع می ترسد و برای عبور از پل عابر پیاده هر روز به مشکل برخورد می کند و یا نمی تواند از آسانسورها استفاده کند . نه تنها زندگی رزومره برایش دشوار می شود بلکه هنگام حضور در جمع نیز ممکن است در شرایطی قرار بگیرد که از ترس هایش احساس شرمندگی کند .
- زندگی شادمانه تری را تجربه کنید : با رفع اختلالات و ترس ها و مواردی که در بالا ذکر شد شما قادر خواهید بود به شناخت دقیق تری از خود رسیده بر احساسات تان آگاه شده و در هنگام بروز رخدادهای ناخوشایند و در پی آن احساسات منفی روشی مناسب را جهت مقابله و سازگاری برگزینید و با روشهای نادرستی که قبلا جهت دست یافتن به آرامش داشتید خداحافظی کنید .
- احساس ارزشمندی را تجربه کنید : احساس ارزشمندی یکی از مهمترین خواسته های تک تک افراد است همه دوست دارند جامعه و خانواده آنها را پذیرفته و احساس ارزشمندی کنند .متاسفانه تربیت نادرست خانواده و یا تجارب دردناک گذشته گاهی سبب از بین رفتن احساس ارزشمندی و متعاقب آن کاهش اعتماد به نفس در افراد می شود . زمانی که فرد احساس ارزشمندی و اعتماد به نفس نداشته باشد قادر نخواهد بود در زندگی شخصی ، اجتماعی ، شغلی و….به موفقیت دست یابد و این سبب ایجاد احساس ناکامی در وی شده و فرد هر روز خود را برای دست نیافتن به اهداف و آرزوهایش سرزنش می کند و این شروع بسیاری از اختلالات روانی و رفتاری خواهد بود . سرزنش خود یکی از موارد شایعی است که افراد هر روزه بدان دست می زنند مدام خود را با جملاتی همانند ” من حافظه خوبی ندارم “” من کارها را خراب می کنم ” ” من نمی توانم رفتار مناسبی در جمع داشته باشم و هر لحظه ممکن است اشتباهی مرتکب شوم ، پس من آدم موفقی نیستم و کارآیی ندارم ” و………..سرزنش خود هیچ اثر مثبتی جهت دستیابی به رشد شخصی ، اجتماعی و شغلی ندارد بلکه روزبه روز فرد را ناتوان تر می سازد .
چه زمانی شما نیاز به روان درمانی دارید ؟
سوالی که برای اکثر افراد پیش می آید این است که چه زمانی نیاز به روان درمانی دارند در جامعه امروز با توجه به رشد سطح فکری ، افراد اموخته اند برای حل مسائل و مشکلات درونی شان از روانشناسان و مشاوران کمک بگیرند . یک روانشناس متبحر می تواند شما را جهت جلسات درمانی راهنمایی کند . مواردی که اکثرا افراد به خاطر اش به روان درمانگران مراجعه می کنند مسائلی همچون اضطراب مداوم ، افسردگی، وسواس فکری و عملی ،ترس ها و اختلالات شخصیتی و ….. می باشد . گاهی مشکلات با مراجعه به یک مشاور به راحتی قابل حل می باشد و گاهی نیز نیاز است افراد برای رفع مشکلات درونی شان به روانشناسان و روان درمانگران مراجعه کنند . آنچه که باید بدان دقت کرد این است هر درمانگری ممکن است روش خاصی را برای بهبود روح و روان شما استفاده کند و یا جهت تسریع روند درمان در صورت لزوم فرد را به روانپزشک نیز معرفی نماید البته روانشناس و روان درمانگر بنابرتشخیص شان به فرد خواهند گفت آیا فقط جلسات مشاوره نیاز دارد و یا باید به روانپزشک نیز مراجعه نماید . با توجه به متفاوت بودن روشها آنچه اهمیت دارد هدف درمان است و آن چیزی نیست به جز بهبود حال روحی و داشتن احساس شادمانی در زندگی فردی و اجتماعی و شغلی ….