جلوه گری سینمای ایرانی در جشنواره های جهانی

طی روزهای اخیر آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار با دعوت از ۷۷۴ چهره جدید تعداد اعضای خود را به بیش از ۷ هزار نفر در ۱۷ رشته سینمایی رساند که در بین دعوت شدگان جدید اسامی ۱۰ سینماگر ایرانی همچون لیلا حاتمی، گلشیفته فراهانی، نازنین بنیادی، محمد رسول اف، هایده صفی یاری، محمدرضا دلپاک، بهمن قبادی، محسن موسوی، هنگامه پناهی و رخشان بنی اعتماد به چشم می خورد. حضور هنرمندان و سینماگران ایرانی از رشته های مختلف در این انتخاب کافی است تا بدانیم در حال حاضر سینمای ایران به مرحله ای از رشد و شکوفایی رسیده است که از در رشته های گوناگون سینمایی حرفی برای گفتن داشته باشد و صاحب نظرانی از این شاخه ها سهمی در اسکار و بررسی فیلم ها داشته باشند. به هر حال با پیشرفت روز افزون و موفقیت سینما و سینماگران ایرانی در عرصه های داخلی و بین المللی دیگر نام ایران درکنار کشورهای صاحب سینمای جهان از جایگاه خاص خود برخوردار خواهد بود. قطعاً با موفقیت های اخیر در عرصه های بین المللی که به گفته برخی کارشناسان موجب آشتی مردم ایران با سینما نیز شده است، حتی انتظارات مردم ایران را نیز از سینما و سینماگران بالاتر برده است. امید می رود که سینماگران نیز با حفظ جایگاه کنونی سینمای ایران و تلاش برای پیشرفت و صنعتی شدن سینمای کشورمان به موفقیت های بزرگتر دست پیدا کنند و نام سینمای ایران در عرصه های جهانی بدرخشد.
در همین خصوص با چند تن از سینماگران و صاحب نظران گفت و گو کرده ایم که از نظرتان می گذرد.
محمد آفریده:
به حضور در آکادمی اسکار قناعت نکنیم
محمد آفریده تهیه کننده و کارشناس فرهنگی سینما در خصوص عضویت برخی از هنرمندان در آکادمی اسکار و تاثیر آن بر روال جهانی شدن سینمای ایران به بانی فیلم گفت: چه بخواهیم، چه نخواهیم سینما یک هنر جهانی است و فرهنگ و انقلاب ما هم یک فرهنگ جهانی است. ما باید با قدرت در همه عرصه هایی که امکانش را داریم با حفظ هویت خودمان حضور داشته باشیم. به نظرم این حضور نشان می دهد که سینمای ما قابلیت های خودش را دارد و در دنیا جلوه کرده است. البته سینمای ما نباید تنها به این حضورها اکتفا کند، بلکه با توجه به ظرفیت های بسیار زیاد و سرمایه های فرهنگی جوانانمان شرایط تولید و فعالیت و کار و تلاش را بهتر کنیم و به سمت وضعیت مطلوب تر برویم. هر چه بیشتر در سینما کار کنیم و فعالیت خوبی داشته باشیم به نظرم اثرگذاری بیشتری در جهان خواهیم داشت.
وی با اشاره به معیارهایی که برای انتخاب این هنرمندان در آکادمی اسکار در نظر گرفته شده، افزود: به هر حال کسانی که انتخاب کرده اند معیارهای خودشان را دارند. اما چیزی که بین همه این انتخاب ها مشترک است فعالیت های سینمایی است. به نظرم باید شرایط جشنواره ها و فعالیت های خودمان را در این زمینه آبادتر کنیم و به جایی برسیم که ما هم بتوانیم تاثیرگذار باشیم و انتخاب کنیم و بتوانیم در این عرصه ها حضور جدی داشته باشیم. به هر حال همه جشنواره ها جدا از اینکه به چارچوب های مشترکی توجه می کنند، ملاحظات خودشان را دارند. این یک امر طبیعی است. همان طور که ما هم این ملاحظات را خواهیم داشت.
آفریده اضافه کرد: من باز هم تاکید می کنم که این حضورها بسیار پربار خواهد بود اما سینمای ما نباید به این حضورها قناعت داشته باشد و باید مسائل و مشکلات خود را هر چه زودتر رفع کند.
امین تارخ:
امیدوارم به جایی برسیم که فیلم هایمان خارج از ایران هم تماشاگر داشته باشد
امین تارخ در خصوص عضویت اهالی سینمای ایران در آکادمی اسکار و تأثیر آن بر روال جهانی شدن سینمای کشورمان به بانی فیلم گفت: من به دوستانی که به عضویت آکادمی اسکار درآمده اند تبریک می گویم و به نظرم انتخاب این افراد، نوعی قدردانی زیبا از آنان در عرصه بین المللی است.
این بازیگر افزود: هر حرکتی از این دست می تواند موجب شود که سینمای حرفه ای ما خارج از مرزها هم بدرخشد و موقعیت حرفه ای لازم را برای خود دست و پا کند.
تارخ با بیان اینکه کسب جایزه های مختلف از جشنواره های جهانی برای ایران اتفاق شایسته ای است ادامه داد: به نظرم بهتر و شایسته تر این است که ما به جایی برسیم که فیلم هایمان خارج از ایران هم تماشاگر داشته باشد و با دیدن فیلم ها از لحاظ سرمایه، بازگشت حرفه درستی برای تهیه کنندگان بوجود بیاید.
این بازیگر در خصوص معیارهای انتخاب این افراد عنوان کرد: طبیعتاً کارشان و ارزش های حرفه ای آنها، جوایزی که دریافت کرده اند و سابقه طولانی که در زمینه های مختلف دارند و همچنین شکوفایی جوانترها براساس استعداد و خلاقیت، می تواند برای ارزیابی آنها ملاک بوده باشد.
ایرج شهزادی:
این عضویت در جهانی شدن سینمای ایران مؤثر است
ایرج شهزادی صدابردار و صداگذار عضویت اهالی سینمای ایران در آکادمی اسکار را مثبت ارزیابی کرد و در خصوص تاثیر آن بر روال جهانی شدن سینمای کشورمان به بانی فیلم گفت: این انتخاب در جریان جهانی شدن سینمای ایران قطعاً تأثیرگذار خواهد بود، هم بر سینمای ما و هم بر سینمای جهان تأثیر خود را خواهد گذاشت.وی افزود: این هنرمندان و افرادی که انتخاب شدند هنرمندان ویژه و شاخصی در رشته های خود بوده و افرادی هستند که کارهای مهمی انجام داده اند. برایشان آرزوی موفقیت می کنم.
محسن روزبهانی:
قضاوت های درست، سینمای ما را به جهانی شدن نزدیک می کند
محسن روزبهانی طراح و مسوول جلوه های ویژه در خصوص عضویت اهالی سینمای ایران در آکادمی اسکار و تاثیر آن بر روال جهانی شدن سینمای ایران به بانی فیلم گفت: فکر می کنم این موضوع بر جهانی شدن سینمای کشورمان تاثیر زیادی دارد. داوری و قضاوت کردن بسیار مهم است، به شرطی که به لابی کردن ختم نشود و هرکس براساس تخصص سنجیده شود. به نظرم لابی کردن تبدیل به معضلی در سینما شده است که توهین به خود اهالی سینماست. کسی که لابی می کند یعنی نمی تواند قضاوت کند. این موضوع سینما را از اعتبار می اندازد. اگر می خواهیم سینمای ما به سینمای جهانی و استانداردهای آن نزدیک شود باید به درستی قضاوت کنیم. وی افزود: افرادی که برای عضویت در آکادمی اسکار انتخاب شده اند براساس تخصص و تجربه تعیین شده اند، آنها چندین سال است که در سینما کار می کنند و تخصص لازم را در رشته های خودشان دارند.
مرجان اشرفی زاده:
سینمای ایران در حال نزدیک شدن به نوعی از هنر-صنعت است
مرجان اشرفی زاده اخیرا با فیلم «آبجی» در مجامع بین المللی متعددی شرکت کرده و گلاب آدینه بازیگر فیلم نیز برای بازی در آن جایزه جشنواره بروکلین را دریافت کرده است. این کارگردان در پاسخ به این پرسش که عضویت در این آکادمی چه تأثیری بر روال جهانی شدن سینمای ما می گذارد، گفت: شاید دعوت از سینماگران ایرانی به خاطر حضور موفق فیلم ها بخصوص فیلم آقای فرهادی(اسکار) در جهان بوده است. این می تواند یک قدم مهم و گام رو به جلو برای سینمای ایران باشد. معتقدم موفقیت فیلم ها در مجامع بین المللی و امکان اکران آنها ما را وارد فضای جدید می کند. پیش از این اتفاقات، سینمای ایران موفقیت های بسیاری در عرصه های جهانی داشت، اما سینمای هنری تر و حضورهای جشنواره ای دیده می شد اما اتفاقاتی که برای فیلم آقای فرهادی افتاد، نشان می دهد سینمای ایران در حال نزدیک شدن به نوعی از هنر-صنعت است. می توانیم امیدوار باشیم که سهمی از بازار جهانی سینما داشته باشیم و بتوانیم به اکران های جهانی فکر کنیم.اشرفی زاده در پاسخ به این پرسش که فکر می کنید چه معیارهایی برای عضویت در آکادمی مدنظر بوده و این افراد چه ویژگی هایی داشتند، عنوان کرد: شاید یک یا دو نفر را در این فهرست نشناسم اما عده زیادی از این فهرست با فیلم های آقای فرهادی آمدند و دیده شدند. خانم صفی یاری دو فیلم آقای فرهادی را مونتاژ کرد و آقای دلپاک نیز دو فیلم آقای فرهادی را صداگذاری کرد. خانم ها حاتمی و فراهانی هرکدام بازیگران بین المللی هستند. به نظر می رسد سهم مهمی از دعوت شدگان مربوط به فیلم های مهم سینمای ایران مانند فیلم های آقای فرهادی است. فیلم های آقای فرهادی توانستند در این جشنواره بخصوص؛ یعنی اسکار موفق باشند و برچسب حرفه ای بودن به معنای سینمایی که مخاطب آن ها را دوست دارد را داشته باشد. همچنین هنری بودن این سینما در حدی نیست که مخاطب آن ها را پس بزند و می تواند هر دو وجه را با هم داشته باشند.کارگردان «آبجی» افزود: این دعوت اتفاق خوبی است و می تواند شروع خوبی باشد و جای امیدواری برای همه ماست که بتوانیم در عرصه بین المللی حضور جدی تری داشته باشیم.