تشنج کودکان

تشنج یعنی اختلال موقتی درمغز که در اثر تخلیه الکتریکی غیر طبیعی در سلولهای عصبی مغز بصورت ناگهانی بروز می کند.
علایم تشنج کودکان چیست ؟
تشنج در کودکان ممکن است به صورت های زیر بروز کند:
۱) اختلال هوشیاری، یعنی اطرافیان رانشناسد متوجه زمان ومکان نباشد،به صدازدن شماپاسخ ندهد یا بیهوش روی زمین بیفتد.
۲) انحراف چشمها(سیاهی چشم) به سمت بالا/چپ یا راست و یا اینکه کودک برای چند لحظه به نقطه ای خیره شود.
۳) حرکات غیر ارادی در اعضای بدن کودک که ممکن است قسمتی از بدن یاتمام اعضا را درگیرکند.این حرکات بصورت سفتی اندام یا دست و پازدن یا حرکات لرزشی و تکان دهنده در یک و یا چند اندام اتفاق می افتد.
۴) ممکن است کودک درزمان حمله کنترل ادرار خود را از دست بدهد.
۵) گاه کودک دچار حرکات اتوماتیک وار و تکراری می شود یا اینکه یک منظره را به صورت توهم بینایی می بیند.
۶) گاهی تشنج بصورت تغییر ناگهانی رفتاری در کودکان نمایان می شود.
آیا تشنج کودکان علت خاصی دارد ؟
بیش از نیمی از موارد علت خاصی برای تشنج وجود ندارد و در بقیه موارد کاهش یا افزایش برخی مواد در خون مانند قند، کلسیم، منیزیم و… ، تب ، عفونت های مغزی، تومور مغزی، سکته مغزی، ضربه به سر، مسمومیت های دارویی و…می تواند دلیل آن باشد.
آیا هر نوع از تشنج کودکان بمعنای صرع است ؟
صرع تکرار تشنج بدون وجود عامل محرک و اولیه است. مثلا در فردی که دچار تومور مغزی می شود می تواند دچار تشنج تکرار شونده شود ولی در این حالت صرع نامیده نمی شود.
تشنج کودکان ناشی از تب چیست؟
شایعترین نوع تشنج در کودکان تشنج ناشی از تب می باشد که حدود پنج درصد کودکان را مبتلا می کند. تشنجی که به دنبال بروز تب در شیرخواران و کودکان با سن شش ماه تا شش سال به وجودمیآید، تشنج ناشی از تب نامیده می شود.
در بیمار مبتلا به تشنج کودکان، چه باید کرد ؟
بعد از مشاهده تشنج در کودک ابتدا خونسرد باشید.کودک را به پهلو بخوابانید تا مسیر تنفسی اش باز باشد سعی نکنید چیزی در دهان شخص بگذارید. عموما مردم بر این باور اشتباه هستند که باید جسمی را در دهان بیمار گذاشت تا مانع گاز گرفتن زبان شود حال آنکه گذاشتن جسم در دهان فرد بعلت انقباض فک میتواند باعث شکستگی دندان شود.
در بیشتر مواقع تشنجات بعد از چند دقیقه متوقف میشوند و بعد از آن یک دوره خواب و استراحت است. همزمان با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید تا بیمار را به بیمارستان منتقل نمایند.
ارزیابی و تشخیص تشنج کودکان چگونه است؟
هر کودک مبتلا به تشنج باید توسط پزشک اعصاب کودکان معاینه شود. در معاینه اولیه شرح حال دوران بارداری و زایمان، سیر تکاملی کودک و سابقه خانوادگی جهت تعیین دلایل فامیلی و حین بارداری کسب می شود. نمونه خون جهت بررسی میزان قند، کلسیم و منیزیم بررسی می شود. سایر روش های تشخیصی از جمله نوار مغز و تصویر برداری مغزی نیز طبق صلاحدید پزشک اعصاب کودکان انجام خواهد شد.
راههای درمان تشنج کودکان کدام است؟
اگر تشنج کودک به علت خاص(تب، مننژیت، افت قند خون، کاهش کلسیم خون، ضربه به سر، تومور مغزی و غیره) باشد، درمان تشنج با رفع علت اولیه می باشد.در تشنج بدون علت اولیه که دو بار یا بیشتر اتفاق بیافتد، طبق نظر پزشک اعصاب کودکان از داروهای ضد تشنج مانند فنوباربیتال، سدیم والپروات، کاربامازپین و… استفاده می شود.