با غذاهای خوشمزه ایلام آشنا شویم: از «آبگوشت بامیه» تا «کپه ایلامی» [قسمت دوم]
در قسمت اول معرفی غذاهای خوشمزه ایلام، به معرفی ۵ غذا پرداختیم و اشاره کردیم که یکی از معروف ترین غذاهای محلی این استان دیدنی و تاریخی غرب کشور، خورشت تره فرنگی است که همچون قرمه سبزی، طرفداران زیادی دارد. سرویس گردشگری روزیاتو امروز نیز در این گفتار به معرفی ۵ غذا خوشمزه از دیار ایلام میپردازد. با ما همراه باشید.
آبگوشت بامیه ایلام
آبگوشت را باید یکی از مهم ترین غذاهای ایرانیان دانست که در ۳۱ استان کشور، به دلیل مواد مغذی آن، طرفداران بسیار داشته و اکثر خانواده ها در طول ماه از این غذا استفاده می کنند. افرادی که وگان هستند نیز از حبوبات و آب آن روی سبزی پلو استفاده میکنند و غذای مفیدی را برای خود تدارک می بینند. آبگوشت بامیه از جمله غذاهای مطرح ایلام است. بامیه، از جمله مواد غذایی است که با وجود منابع سرشار، در وعده های غذایی ما کمتر استفاده می شود. در اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیش از سایر نقاط بامیه مصرف میشود.
در ترکیه بامیه را خشک و برای مصرف زمستان ذخیره میکنند. در ایران برای تهیه خورش بامیه از آن استفاده میشود. ابگوشت بامیه یکی دیگر از غذاهای خوشمزه ایلام است کخ پیشنهاد میکنیم حتما ان را امتحان کنید. مواد لازم برای تهیه آبگوشت بامیه ایلامی ها را : گوشت گوسفند ۴۰۰ گرم۷ پیاز خرد شده ۲ عدد متوسط، بامیه ۴۰۰ گرم، گوجه رنده شده ۳ عدد۷ نمک، فلفل، ادویه، زردچوبه به میزان لازم و رب گوجه ۲ قاشق غذا خوری تشکیل می دهد.
طرز تهیه آبگوشت بامیه
گوشت و پیاز را با هم تفت دهید، سپس به همراه کمی زردچوبه بگذارید تا کمی بپزد. بعد از نیم پز شدن گوشت گوجههای رنده شده و نمک و فلفل و ادویه و رب رو به همراه بامیهها به گوشت اضافه نمایید و صبر کنید تا کاملا بپزد. آبگوشت بامیه باید آنقدر بپزد تا آب خود را از دست ندهد و آبدار باشد تا بتوان به صورت آبگوشت معمولی سرو کرد. این غذا با مزه تند آماده میشود ولی شما بسته با ذائقه خود میزان فلفل آن را میتوانید تنظیم نمایید.
گوجه پونه ایلام
از دیگر غذاهای معروف ایلام میبایست به گوجه پونه اشاره کرد. اين غذا را در زمانهاي گذشته چوپانان ايلامی استفاده ميیكردند. اما با طعم و مزه خوبی كه دارد امروزه اكثر مردم در ایلام آن را ميل میكنند. مواد لازم برای تهیه گوجه پونه عبارت است از: گوجه فرنگی ۴ عدد، پیاز ۱ عدد، پونه ۴ ساقه، كره ۲ قاشق سوپخوری، نمك به میزان لازم، فلفل به میزان لازم، زردچوبه به میزان لازم و تخم مرغ (اختیاری) ۲ عدد
طرز تهیه گوجه پونه ایلام
ابتدا در ظرفی مناسب پیاز را خلالی خرد كرده و در كره تفت میدهیم تا طلایی شود. گوجهفرنگیها را هم خرد كرده و به پیاز افزوده و تفت میدهیم تا آب آن كاملا كشیده و سرخ شود.ادویه ها و پونه خرد شده را افزوده و مخلوط میكنیم. حال تخم مرغها را در ظرفی جدا میزنیم و در تابه ای نچسب و مسطح كه با كره چرب شده و داغ است میریزیم و سریع آن را میگردانیم تا تخم مرغ در همه جا پخش شود حال مواد را روی تخم مرغ ریخته و درب ظرف را میبندیم. وقتی عطر پونه بلند شد غذا حاضر است.
مکش قالبی
اگر میخواهید طعم یک پلوی عالی با عطر و طعمی ایلامی را امتحان کنید حتما مکش قالبی را در سفر به ایلام نوش جان کنید. بانوان هنرمند ایلامی این غذا را در کنار ترشی و گاهی سبزی سرو میکنند. در ساخت این غذا خوشمزه از برنج و پیاز داغ استفاده می شود. دیگر مواد عبارت است از: برنج پنج پيمانه، پياز ريز ۳۰۰ گرم، پياز داغ چهار قاشق سوپ خوری، زردچوبه يك قاشق سوپخوری، آلو بخارا ۷۰ گرم، كشمش پلويی يك پيمانه، كره چهار قاشق سوپخوری، روغن مايع چهار قاشق سوپ خوری و نمك به ميزان لازم. در مصرف نمک حتما صرفه جویی کنید که واقعا نمک زیاد، چالشی برای سلامت نسل جدید ایران است.
طرز تهیه مکش قالبی ایلام
برنج را شسته و با نمك يك ساعت خيس میكنيم. در اين فاصله آلو و كشمش را شسته، در تابهای كره یا روغن را ريخته، سپس هر كدام را جداگانه در تابه كمی تفت بدهید و پس از آن روغن اضافی را در كاسهای بریزید. پيازهای ريز را پوست كنده و كنار میگذاريم. آب را جوش آورده، برنج و زردچوبه را در آب جوش ريخته، وقتی كه نرم شد، در آبكش ريخته تا آب آن برود. توجه داشته باشید که حتما كف قابلمه نچسبی كه گنجايش برنج را داشته باشد استفاده شود و روغن بجا مانده از تفت دادن آلو و كشمش را ريخته و كمی زردچوبه اضافه کنید.
حالا پيازهای ريز را كف قابلمه چيده و روی آن برنج آبكش شده را همراه با پياز داغ میريزيم. آلو و كشمش را نيز بصورت يك لايه وسط برنج قرار میدهيم. در قابلمه را بسته و روی حرارت ملايم قرار داده تا برنج بخار كند، سپس كمی روغن روی برنج می ريزيم و حرارت را ملايم میكنيم تا برنج دم بكشد.
کپه ایلامی
کپه یکی از غذاهای بسیار لذیذ و معروف ایلامی است که همچنان از محبوبیت خاصی برخوردار است. توصیه میشود اگر مسافر ایلام شدید، این غذا را در رستوران های محلی یا در خانه ایلامی هاهی مهمان نواز خونگرم، تست کنید و از طعم اصیل ان لذت ببرید. مواد لازم عبارت است از: برنج عنبر بو نیم کیلو، ۲۵۰ گرم، گوشت چرخ کرده سیب زمینی ۳ عدد، کشمش ۱۰۰ گرم، پیاز ۳ عدد، زرده تخم مرغ ۱ عدد، روغن، رب، فلفل، زرد چوبه وسبزی معطر به مقدار لازم.
طرز تهیه کپه ایلامی
ابتدا مقداری برنج عنبر بو، که داری عطر و طعم بسیار خوبی است را در آب کافی روی حرارت قرار می دهید. هنگامی که پخته شد، بعد از سرد شدن آن را خوب چنگ بزنید تا به حالت خمیری در آید. سپس مقداری از گوشت چرخ کرده، سیب زمینی ریز شده، کشمش و پیاز خرد شده را سرخ کرده و به آن رب، فلفل، زردچوبه و مقداری سبزی معطر اضافه کنید. به اندازه یک گلوله کوچک از برنج که به حالت خمیر در آمده را در دست، خوب پهن کنید و از مواد تهیه شده در داخل آن بریزید و درون زرده تخم مرغ بگردانید. حالا در روغن فراوان سرخ کنید و بعد میل کنید.
جگروز ایلامی ها
جگرِ کبابی یکی از محبوبترین غذاها در تمام نقاط ایران به خصوص در ایلام است و جگروُز که نوعی از جگر کبابی است نیز یکی از غذاهای پرطرفدار در استانهای ایلام و لرستان به شمار میرود. مواد لازم عبارت است از: جگر (گوسفندی) ۱دست، وُز ۱عدد، نمك به میزان لازم و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه به این صورت است که ابتدا جگر را پاك كرده و می شوییم و به اندازه دلخواه خرد كرده و در صافی می ریزیم تا آب آن كاملاً برود. وُز گوسفند را هم با آب نیم گرم می شوییم و مثل لباس كه روی بند پهن می كنیم با گیره روی یك سینی پهن می كنیم تا آب آن برود. بعد وز را به اندازه مربع های متوسط برش می دهیم. در وسط هر وز یك عدد جگر قرار می دهیم و رول می كنیم. سپس به سیخ كشیده و كمی هم نمك و فلفل روی آن می پاشیم. سیخ های جگر را روی آتش تند كباب می كنیم.