این غذاها برای مغزتان مضر است
پایگاه خبری تریتا نیوز ،سمیرا سرایلو، انواع تمشک و بروکلی مغز را غذای مغز می دانند. اما بعضی از خوراکی ها برای مغز مضر است، حافظه تان را کم می کند و تیزهوشی را تحلیل می برند.
غذاهای مضر برای مغز
پیروی از یک رژیم سالم برای حفظ سلامت مطلوب مغز ضروری است. شکلات تلخ، آووکادو و ماهی، آب قلم، انواع تمشک و بروکلی- اینها مواد مغذی خاص مغز هستند. اما تعدادی غذا وجود دارد که تاثیر برعکس دارد و می توانند باعث تحلیل رفتن تیز هوشی شوند و بر حافظه و خلق و خو تاثیر بگذارند. در نتیجه، مهم است این غذاها را بشناسید و آنها را از رژیم غذایی تان حذف کنید تا عوارض آنها را از مغزتان پاک کنید. در اینجا چند تا از بدترین غذاها که به مغزتان آسیب می زند را معرفی می کنیم.
غذاهای سرخ کردنی
مرغ سوخاری و سیب زمینی سرخ کرده نه تنها چاق تان می کنند، بلکه برای مغزتان هم ضرر دارد. در تحقیقی در سال ۲۰۱۶ نشان داده شد افرادی که غذاهای سرخ کردنی زیاد می خورند عملکرد ضعیف تری در آزمونهای شناختی که یادگیری، حافظه و عملکرد مغز را ارزیابی می کند دارند. برعکس، افرادی که بیشتر از غذاهای با پایۀ ذگیاهی استفاده می کردند امتیازات بالاتری را کسب کردند. حتی دانشمندان فکر می کنند غذاهای سرخ کردنی باعث التهاب و کاهش سایز بافت مغز ممکن است بشود. برای کاهش التهاب مغز خوراکی هایی مانند انواع تمشک، روغن زیتون، امگا ۳و غلات کامل ضروری است.
نوشیدنی های شیرین
شما احتمالا می دانید که نباید نوشابه های غیر الکلی مصرف کنید. اما حواس تان به آب میوه ها، نوشیدنی های انرژی زا و چای شیرین هم باشد. می پرسید، چرا؟ به همان دلیلی که نوشابه در میان خوراکی های مضر برای مغز قرار دارد: قند.
میزان بالای قند باعث آسیب های عصبی می شود. یک تحقیق در سال ۲۰۱۷ روی بیماری های آلزایمر و دمانس انجام شده است. در این تحقیق نشان داده شده است افرادی که به طور مرتب نوشیدنی های شیرین مصرف می کنند به احتمال زیاد حافظۀ ضعیف تری دارند، حتی هیپوکامپ این افراد به طور معناداری کوچکتر است- بخشی از مغز که برای یادگیری و حافظه مهم است. پس تا جای ممکن نوشیدنی های شیرین شده با شکر و قند را به حداقل برسانید. به جای نوشیدنی ها، آب میوه ها و حتی چای شیرین سعی کنید آب یا چای تان را با یک تکه لیموی تازه، پرتقال و یا حتی زنجبیل و دارچین طعم دار کنید.
کربوهیدرات های تصفیه شده
برنج سفید، نان سفید، ماکارونی سفید و سایر مواد خوراکی فرآوری شده با شاخص گلیسمیک بالا نه تنها نقش مهمی در قند خون دارند، بلکه جزء غذاهای مضر برای مغز هم به حساب می آیند. به خصوص، این غذاها تاثیر منفی بر سلامت ذهنی و روانی شما دارند. بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۵ انجام شده غذاهای با شاخص گلیسمیک بالا می تواند احتمال ابتلا به افسردگی را در زنان بعد از یائسگی افزایش می دهد. در مقابل، زنانی که لاکتوز بیشتر، میوه، فیبر و سبزیجات بیشتری می خورند نشانه های افسردگی به طرز معناداری در آنها کاهش می یابد. کربوهیدرات های تصفیه شده را با کربوهیدرات های کامل مانند نان با آرد کامل، برنج قهوه ای، کینوا و جو جایگزین کنید. همۀ این ها دارای فیبر بالا هستند، که برای باکتری های شکمی و التهاب مفید هستند و در نتیجه برای سلامت مغزتان هم مفیدند.
تن ماهی
با وجودی که غذای تن ماهی و ساندویج آن از عداهای محبوب و راحت است اما کمی بیشتر به این ماده خوراکی فکر کنید. چرا که ماهی تن مانند کوسه، شمشیر ماهی و تاج ماهی نسبت به سایر غذاهای دریایی سطح بسیار بالایی از جیوه دارند. طبق تحقیقی که انجام شده افرادی که سطح بالایی از فلزات سنگین در خون شان دارند تا ۵ درصد در عملکرد شناختی ضعیف تر عمل می کنند. اما نباید غذاهای غذایی را از سفره غذایی تان حذف کنید. باید به خاطر داشته باشید که هر چی ماهی بزرگتر و مسن تر باشد قطعا جیوه بیشتری در آن هست بنابراین سعی کنید این نوع غذاهای دریایی را به یک بار در هفته و نهایتا دوبار در ماه محدود کنید. به جای آن می توانید برای نیاز بدن تان به امگا ۳ ماهی سالمون و قزل آلای دریاچه را جایگزین کنید که برای سلامت مغز هم مفیدتر است.
نوشیدنی های شیرین شده صنعتی
به جای نوشیدنی های شیرین شده، ممکن است سراغ نوشابه بروید. اما طبق تحقیقی در سال ۲۰۱۷ زیاده روی در مصرف نوشابه نه تنها باعث دمانس می شود بلکه احتمال سکته را هم افزایش می دهد. محققان دریافتند افرادی که روزانه به طور مرتب نوشابه می خورند تا سه برابر نسبت به افرادی که نوشابه نمی خورند احتمال ابتلا به دمانس یا سکته در آنها بیشتر است. محققان پیشنهاد می دهند از آنجا که این نوشیدنی های شیرین دلچسب هستند و قند خون را سریع تامین می کنند تمایل بدن به آنها بیشتر است بنابراین بهتر است جایگزین آنها آب های طعم دار شده با لیموی تازه، زنجبیل و غیره را بدون هیچ گونه شکری کنید.
گوشت های فرآوری شده
اگر شما هم عاشق گوشت هایفرآوری شده هستید، طبق تحقیقی که در اوریل ۲۰۲۰ انجام شده احتمال ابتلا به دمانس در شما به مراتب بیشتر می شود. با وجودی که این تحقیق علل و معلول را مشخص نکرده اما مشخص شده افرادی که تمایل به خوردن زیاد انواع گوشت فرآوری شده مانند سوسیس و ژامبون دارند احتمال ابتلا به دمانس در آنها به مراتب بیشتر است. برعکس افرادی که مبتلا به دمانس نشده اند اکثرا افرادی بودند که رژیم سالم و حاوی میوه، سبزیجات، غذاهای دریایی و گوشت سفید داشتند.
فست فود
برای شروع روغن اشباع شدۀ موجود در برگرها کار مبارزه با عوامل زمینه ساز آلزایمر را به شدت سخت می کند. به علاوه، سطح سدیم بالای موجود در فست فودها می تواند باعث مه مغزی می شود. چطور؟ فشار خون بالا اغلب به خاطر مصرف مواد خوراکی شور و پر نمک است، که می تواند مانع جریان خون به مغز شود و تاثیر منفی بر تمرکز، مهارت های سازمان دهی و حافظه بگذارد. بهتر است غلات کامل و گیاهان را جایگزین غذاهای فست فودی کنید تا سلامت جسم و مغزتان را تضمین کنید.