ایمنی در مقابل کووید-۱۹ ممکن است تا ۵ ماه بعد از بهبود ادامه پیدا کند
پایگاه خبری تریتا نیوز ،سمیرا سرایلو، با بیشتر ویروس ها،سیستم ایمنی بدن پروتئین های دفاعی به نام آنتی بادی می سازد، برخی از این آنتی بادی ها با عفونت می جنگند و برخی دیگر اگر ویروس دوباره به بدن بازگشت آن را شناسایی می کنند. در کووید-۱۹ شواهد حاکی از آن است که سیستم ایمنی به بسیاری از دلایل ممکن است متفاوت عمل کند، از جمله شدت ابتلا به کرونا و واکنش سیستم ایمنی شخص به این بیماری.
با توجه به مهاجمی که وارد بدن شده این مصونیت و ایمنی می تواند بلند مدت و یا کوتاه مدت باشد. با توجه به کرونا ویروس، خانواده ویروسی که کوید-۱۹ در آن قرار می گیرند بسیار متنوع است. برخی از انواع این ویروس مانند HCoV-229E و HCo-HKU1 پروتئین های ایمنی پایداری حدود ۳۰ ماه برای بدن مصونیت ایجاد می کنند و برخی بین ۶ تا ۹ ماه مصونیت می دهند.
یک پژوهش جدید دریافته که ایمنی در مقابل کوید -۱۹ به طور متوسط ۵ ماه بعد شروع علایم ادامه پیدا می کند، این مدت بیشتر از زمانی است که قبلا تصور می شد. اما با این وجود افرادی که قبلا به کووید-۱۹ مبتلا شده اند باز هم باید پروتکل های بهداشتی مانند ماسک زدن و حفظ فاصلۀ اجتماعی را رعایت کنند.
از زمانی که کووید-۱۹ برای اولین بار در دسامبر بروز کرد گمانه زنی های بسیاری در این خصوص وجود داشت که برخی از متخصصان معتقد بودند هیچ ایمنی در مقابل این بیماری وجود ندارد و برخی گفتند که فرد مبتلا حداکثر بین سه تا چهار ماه بعد از درمان آنتی بادی در بدنش فعال است و ایمنی در مقابل این ویروس را دارد. اکنون پژوهشگران دریافتند که این ایمنی در مقابل ویروس کرونا می تواند تا ۵ ماه ادامه پیدا کند.
یعنی: اگر شما به کووید-۱۹ مبتلا و بهبود پیدا کرده اید، مدت زمانی که در مقابل این بیماری ایمنی دارید و امکان ابتلای ذوباره به آن نیست تا ۵ ماه بعد از بهبودی است. با این حال گفته می شود که همه در مقابل کووید -۱۹ آنتی بادی لازم را ممکن است نداشته باشند بنابراین لازم است نکات بهداشتی را همچنان رعایت کنید.
ایمنی چطور محاسبه می شود؟
ایمنی از طریق اندازه گیری تعداد آنتی بادی ها یا چگالی موجود در نمونه خون محاسبه می شود. آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که سیستم ایمنی بدن در پاسخ به عفونت به ویروس تولید می کنند. آنها از نظر ساختاری سازگار می شوند تا به نوع خاصی از مهاجم خارجی بچسبند و آنها را برای نابود کردن نشانه گذاری می کنند. در مورد کووید-۱۹، آنتی بادی ها طراحی می شوند تا ” خارهای” ویروس SARS-CoV-2 را که باعث این ویروس جدید است شناسایی و غیر فعال کنند.
محققان از نظر کلینیکی آنتی بادی مشاهده شده را در سه گروه: پایین، متوسط یا بالا دسته بندی می کنند. محققان معتقدند اکثر افراد-بیش از ۹۰ درصد- که تست آنها مثبت بوده تیتر آنتی بادی متوسط یا بالا بوده است. تعداد افرادی که بعد از ابتلا به SARS-CoV-2 سروکانورت (تولید آنتی بادی) ندارند پایین است.
اما این ایمنی چقدر دوام دارد؟
برای پاسخگویی به این سوال، روی پلاسمای خون ۱۲۱ نفر از افرادی که به کرونا مبتلا شده بودند را در دو فاصله زمانی آزمایش کردند: بطور متوسط ۸۲ روز بعد از بروز علایم –یا حدود سه ماه- و بطور متوسط ۱۴۸ روز- یا حدود پنج ماه- بعد. آنها دریافتند که اکثرا بالاترین حد پاتن را در دوره اول آزمایش و پایین ترین حد را در بازه زمانی پنج ماه داشتند. طبق آزمایش های انجام شده عملکرد این ویروس هم مانند سایر ویروس های تنفسی مانند آنفولانزای فصلی و سرماخوردگی است.
چطور این نتایج بر سلامت عمومی تاثیرگذار است؟
از آنجا که نهایتا پنج ماه بیشترین زمانی است که بدن ما در مقابل ابتلا دوباره به کرونا ویروس مصونیت دارد، افراد مبتلا شده به کووید -۱۹ همچنان باید ماسک بزنند و فاصله اجتماعی را رعایت کنند. تا رسیدن به پاسخ قطعی برای این ویروس و عرضه واکسن همچنان همگان باید پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند. با این وجود هنوز پژوهش های اندکی در این خصوص انجام شده است.