اعتیاد به اینترنت واضطراب اجتماعی
تریتانیوز : دکتر پروانه صفایی مقدم – روانشناس بالینی – یک فرابازبینی (metareview) جدید از تحقیقات ۲۶ سال اخیر، یافتههای ۲۲ مطالعه مختلف را در زمنیه اضطراب اجتماعی و استفاده از اینترنت شرح میدهد که در کل بیشتر از ۱۳۰۰۰ آزمودنی دارند. در اینجا خلاصهای از آنچه میدانیم ارائه میشود.
اینترنت مکان راحتتری برای افراد دارای اضطراب اجتماعی است
برقراری ارتباط آنلاین سادهتر است چون ما خیلی سادهتر میتوانیم احساسی که ایجاد میکنیم را کنترل کنیم. برقراری ارتباط در قالب متن، نگرانیهای احتمالی مرتبط با ارتباط صوتی/دیداری را حذف میکند. استفاده از دوربین میتواند باعث این اضطراب شود که به خاطر ظاهر فیزیکی یا رفتار شخصی مورد قضاوت قرار خواهیم گرفت. این برای بیشتر تعاملهای آنلاین صدق میکند. ماهیت غیرهمزمان تعامل به این معنا است که میتوانیم قبل از پاسخ دادن مکث کنیم (برای یک لحظه یا ساعتها)، که امکان داشتن پاسخهای دقیقتر را به ما میدهد، بنابراین اضطراب کاهش مییابد. دسترسی به برقراری ارتباط ناشناس هم میتواند کمک کند، زیرا اگر اشتباهی رخ دهد هیچکس نخواهد فهمید او چه کسی است.
افراد دارای اضطراب اجتماعی نسبت به دیگران مدت زمان بیشتری آنلاین نیستند
تقریباً یک کلیشه در مورد فرد دارای اضطراب اجتماعی وجود دارد که او در یک اتاق تاریک روبه روی یک صفحه نمایش نشسته است و تمام وقت خود را به صورت آنلاین و در حال اجتناب از دنیای واقعی میگذراند. نتایج مطالعات مختلف متفاوت است و هیچگونه شواهد عینی و باثباتی وجود ندارد که نشان دهد، افراد دارای اضطراب اجتماعی مدت زمان بیشتری از دیگران آنلاین هستند.
اضطراب اجتماعی با استفاده مشکلآفرین از اینترنت مرتبط است
احتمال بیشتری دارد که افراد دارای اضطراب اجتماعی در زمان قطع شدن دسترسی به اینترنت مضطرب شوند. همچنین احتمال بیشتری دارد که آنها افکار غیر سازنده مانند «من تنها در فضای مجازی مورد احترام هستم»، داشته باشند که در عمل اضطراب اجتماعی را بدتر میکند. همچنین ممکن است آنها برای پروراندن روابط آنلاین برخی از روابط رودررو را نادیده بگیرند.
نکات اصلی:
قطعاً استفاده از اینترنت برای افراد دارای اضطراب کاملاً بد نیست. در حقیقت ممکن است با حذف برخی از جنبههای اضطرابآور تعامل چهره به چهره، به آنها کمک کند تا روابط اجتماعی را برقرار و حفظ کنند. در حالیکه لزوماً افراد دارای اضطراب اجتماعی بیشتر از بقیه آنلاین نیستند، ممکن است روابط ناسالمی با تکنولوژی ایجاد کنند.رابطه بین اضطراب اجتماعی و همۀ اندازههای استفاده از اینترنت با افزایش سن قویتر میشود. پژوهشهای منتشر شده در ۲۵ سال گذشته یافتههای متناقض بسیاری دارد و متکی به ابزارها و روشهای بسیاری متفاوتی بوده است. کار بیشتری نیاز است تا این تفاوتهای ظریف مشخص شود که کاربران دارای اضطراب اجتماعی چگونه از اینترنت سود میبرند و تحت تأثیر آن قرار میگیرند.