یک ازدواج به شدت دردسرساز
آما آسانته کارگردان زن بریتانیایی تابحال سه فیلم بلند سینمایی ساخته و وجه مشترک هر سه فیلم این است که او همگی را ابتدا در فستیوال بین المللی و معتبر تورنتوی کانادا اکران کرده است و او البته سومین فیلمش را در اواخر مهرماه ۱۳۹۵ در جشنواره لندن هم به عنوان فیلم افتتاحیه به نمایش نهاد اما اکران عمومی فیلم به ویژه در آمریکای شمالی تازه از اسفند ۹۵ شروع شد و در نتیجه اینک (بهار ۹۶) نیز در نقاطی از جهان بر اکران است. این فیلم سوم «یک پادشاهی متحد» نام دارد و نشانگر ازدواج دردسرساز ولیعهد کشور آفریقایی بوتسوانا با یک زن بریتانیایی و تبعات آن است که هر دو را تا مرز نابودی پیش می برد و چه این مرد و چه این زن از سوی دولت های کشورشان به شدت طرد و تهدید می شوند که اگر دست از این کار نکشند، از تمام موقعیت های اجتماعی خود خلع می شوند و این به ویژه شامل سرتسه کاما می شود که ولیعهد کشور پادشاهی بچوانالند (بوتسوانا) است. آسانته که فیلمش را براساس رمانی از سوزان ویلیامز به نام «مانع رنگ» ساخته، در فیلم دوم خود نیز که به نام «Belle» بود، به مسئله تبعیض نژادی پرداخته و یک زن جوان را در قرن هجدهم که محصول یک ازدواج بین دو نژاد مختلف (سفیدها و سیاهان) بود، در مرکز قصه خود جای داده بود و در فیلم جدید خود همان تم را تکرار کرده و حتی آن را شدت می بخشد و تاثیرگذاری آن نیز کمتر نیست هر چند خیلی ها هنوز و بعد از دیدن «A United Kingdom» نیز «Belle» را بهترین فیلم آسانته بر می شمرند.
غیرقابل فهم
در «یک پادشاهی متحد»، دیوید اویه لوو که در سال ۲۰۱۵ در فیلم سیاسی- اجتماعی «سلما» در رل مارتین لوترکینگ ظاهر شد، نقش سرتسه کاما را بازی می کند و او همان طور که پیشتر آمد، ولیعهد بوتسوانا است. کاما در زمان تحصیل علم حقوق قضایی در لندن به یک زن انگلیسی به نام روت کریک که یک کارمند ساده اداری در این کشور است، علاقمند می شود و قرار به ازدواج می گذارند. فهم و درک این وابستگی روحی برای بینندگان سخت است زیرا بهای گزافی را بابت این علاقه می پردازند. یکی با خطر خلع از سلطنت آتی خود مواجه است و دیگری حتی از سوی دولت کشورش هم تحت خطاب قرار می گیرد و از این ازدواج منع می شود زیرا بریتانیایی ها بر این باورند که چون سالها بوتسوانا را تحت استعمار خویش داشته اند، ازدواج یک زن انگلیسی با یکی از اهالی سیاهپوست این کشور حتی اگر پادشاه آینده بوتسوانا باشد، نوعی نزول درجات شدید و دون شان مردم بریتانیا است و نباید انجام پذیرد. حتی اگر در طبایع و جوهره وجودی این دو فرد نیز کنکاش شود، چیزی چنان باارزش وجود ندارد که این فداکاری و خودزنی را ایجاب کند. روت که نقش اش را روزاموند پایک بازی می کند، شاید در صورت رسمی شدن این ازدواج برنده این بازی سیاسی- مالی باشد اما حتی در مورد او هم و اینکه چطور می پذیرد تن به ازدواجی اینقدر دردسرساز بدهد تردید وجود دارد و موضوع قابل درک نیست. شاید هم او و سرتسه تا زمان تحقق ازدواج خود نمی دانند که این اقدام فقط به معنای ایجاد چالش صرف برای آنها نیست بلکه یک بحران بین المللی را ایجاد می کند و کشورها را به هم می ریزد.
از هر سمت و سو
حتی پدر روت هم او را تهدید می کند و از ازدواج بر حذر می دارد و می گوید که وی را طرد خواهد کرد و زمانی هم که او همراه با سرتسه در خاک بوتسوانا فرود می آیند، تهاجم از هر سمت به جانب آنها آغاز می شود و عمده ترین آنها از طرف عموی سرتسه (ووسی کانینی) است که او را در ایام کودکی اش مثل یک پدر بزرگ کرده و در دورانی که سرتسه در لندن درس های حکومتی و قانونمداری را می خوانده، کشور را به نمایندگی از وی اداره می کرده است. از نظر این عمو گرفتن یک زن سفیدپوست توهینی بزرگ و آشکار به کل کشور آفریقایی بوتسوانا است و به سرتسه می گوید یا این را بپذیرد و روت را از خود براند و یا مراقب عواقب آن باشد که مهمترین و بدیهی ترین آنها از دست دادن امکان پادشاهی است و او از این به بعد ولیعهد تلقی نخواهد شد. به این ترتیب نمادهای مخالفت از هر سو اوج می گیرد و آسانته نشان می دهد که چطور شعله های استعمار در بوتسوانا همچنان زبانه می کشد. در این میان تام فلتون هم در رل یک مامور دولتی در بریتانیا بسیار خوب شرایط منفی موجود در لندن را به نمایش می گذارد و همین طور جک داون پورت یک مقام وزارت کشور بریتانیا که به اطلاع سرتسه می رساند بر طبق تصمیم مشترک دولت های دو کشور او باید به تبعید برود.
بازی های قوی
اینکه سرتسه و روت به رغم تمامی این ناملایمات پای عهد عاطفی خود می مانند و پیمان ازدواج را نمی شکنند، لابد به معنای متعالی بودن روح و اهداف آنها است اما شکی وجود ندارد که در هنگامی تمامی این بد اخلاقی ها بازی قوی دو هنرپیشه نقش اول یک وسیله موثر برای ترسیم درست و صحیح شرایط این فیلم و قصه آن است. اویه لوو چه در سکانس هایی که یک مرد مهربان و خواستار ازدواج با روت است و چه در لحظاتی که فریادهای سیاسی می کشد، مردی موفق در چارچوب این فیلم است و آسانته به ما می گوید که او واقعاً غصه مردم کشورش را می خورد. روزاموند پایک هم که سه سال پیش برای بازی در «دختر گمشده» ساخته دیوید فینچر کاندیدای اسکار شد، روت را زنی مستقل به تصویر می کشد که هر چقدر حجم مخالفت ها با ازدواج وی بیشتر می شود، در این راه مصمم تر می گردد. همسو با آن آسانته از سم مک کردی مدیر فیلمبرداری اش نیز خواسته است با گرفتن وسیع ترین تصاویر از طبیعت بکر و البته صحرایی بوتسوانا جای خالی مناظر آفریقایی را در اکثر سکانس های فیلمش پر کند تا فیلمی که متمرکز بر آفریقا است، تمام رویدادهای خود را در قالب تصاویر داخل اتاق ها محبوس نسازد و واقعاً بوی قاره سیاه را بدهد.
مشخصات فیلم
عنوان: «یک پادشاهی متحد»
محصول: شرکت های فیلم یونایتد، هاربینگر پیکچرز و پت
تهیه کنندگان: برانسون گرین، چارلی میسون، ریک مک کالوم و کامرون مک کراکن
سناریست: گای هیبرت، براساس رمانی از سوزان ویلیامز
کارگردان: آما آسانته
مدیر فیلمبرداری: سم مک کردی
تدوینگر: جاناتان ایموس
موسیقی متن: پاتریک دویل
طول مدت: ۱۱۱ دقیقه
بازیگران: دیوید اویه لوو، روزاموند پایک، جک داون پورت، تام فلتون، شارلوت هوپ، ووسی کانینی، لورا کارمایکل، جک لودن و نیکولاس لیندهرست.