چرا مردم دست به خود تخریب گری می زنند؟
تریتا نیوز : سمیرا سرایلو ؛ در حالی که تعجب آور به نظر می رسد، برخی افراد نیت خوب و اهداف بلندمدت خود را تضعیف می کنند. خود تخریب گری زمانی اتفاق می افتد که افراد مانع موفقیت خود شوند. وقتی افراد این گامهای مخرب را برمیدارند، رفتار مضر آنها میتواند تقریباً بر تمام بخشهای زندگیشان از جمله روابط و حرفهشان تأثیر منفی بگذارد.
چرا مردم دست به خود تخریب گری می زنند؟
مردم به دلایل مختلف مانع پیشرفت خودشان می شوند. آنها ممکن است آگاهانه یا ناآگاهانه مرتکب اقدامات خود تخریب گری شوند. علل از مسائل دوران کودکی تا اثرات روابط قبلی متغیر است. دلایل دیگر این نوع رفتار مخرب از اعتماد به نفس پایین و مشکلات مقابله تا مشکلات ناهماهنگی شناختی متفاوت است که در ادامه توضیح داده خواهد شد.
خود تخریب گری آگاهانه و ناآگاهانه
افرادی که خود تخریب گری می کنند ممکن است از اعمال خود آگاه باشند. به عنوان مثال، فردی که اضافه وزن دارد و رژیم دارد ممکن است آگاهانه تلاش های خوب خود را با خوردن یک کارتن کامل بستنی خراب کند.
یا ممکن است ناخودآگاه عمل کنند. یک فرد یک مهلت کاری را از دست می دهد. در ظاهر، به نظر می رسد او دیر کرده. اما حقیقت این است که او از شکست می ترسد. او با از دست دادن موعد مقرر خود تخریب گری می کند، بنابراین او هدف خود را برای ارتقاء در شرکت خنثی می کند.
دوران کودکی سخت
بزرگ شدن در یک خانواده ناکارآمد می تواند به اقدامات خود تخریب گری شما کمک کند. بدون سبک دلبستگی ایمن، ممکن است سبک دلبستگی دوسوگرا یا اجتنابی داشته باشید. اولین تعامل ما با مراقبین بر نحوه ارتباط ما با دیگران تأثیر می گذارد. اگر والدینتان در کودکی به شما گفتند که هرگز چیزی نمیشوید و به جایی نمی رسید، شاید خودتان را ناتوان کردهاید تا این گفته محقق شود.
مشکل در روابط
اگر همسر سابقتان مدام شما را تحقیر می کرد، ممکن است همچنان احساس آسیب پذیری کنید. شاید او می گفت: وقتش را تلف می کند که سعی می کند با شخصی مثل شما زندگی کند.
اکنون شما در یک رابطه عالی هستید، اما به شریک زندگی خود خیانت می کنید. یا بی دلیل از هم جدا می شوند. شما به اندازه کافی احساس خوبی ندارید یا می ترسید دوباره آسیب ببینید.
بر اساس مطالعه اخیر در مورد خود تخریب گری، ۱۵روانشناس متخصص در روابط عاشقانه در استرالیا مسائل اصلی شیوع خود تخریب گری در روابط عاشقانه را شناسایی کردند.
دلایل شامل سبک های دلبستگی ناایمن، عزت نفس پایین، ترس از صدمه دیدن، ترس از تعهد، باورهای ناسالم رابطه، و مقابله با مشکلات در مورد مسائل عاطفی و احساسی بود.
عزت نفس پایین
افرادی که تصور منفی از خود دارند و عزت نفس پایینی دارند، به ویژه در برابر خود تخریب گری آسیب پذیر هستند. آنها به گونه ای رفتار می کنند که باورهای منفی در مورد خودشان را تایید می کند. بنابراین، اگر آنها به موفقیت نزدیک شوند، ناراحت می شوند. تمام عمر به آنها گفته شده که شکست خواهند خورد. یا گاهی در تمام زندگی خود به خود گفتند که شکست خواهند خورد. و آنها این اشتباهات را پذیرفته اند و باور کرده اند.
ناهنجاری شناختی
افرادی که این رفتار را نشان می دهند با ناهماهنگی شناختی یا ناراحتی روانی که ممکن است در داشتن دو ایده متضاد همزمان داشته باشند، دست و پنجه نرم می کنند. انسان ها دوست دارند بین باورها و اعمال خود سازگاری داشته باشند.
به عنوان مثال، شما با فردی عالی ازدواج می کنید، اما از یک خانواده ناکارآمد هستید. پدرت شما را رها کرده و مادرت گرفتار یک رابطه بد است. بنابراین، شما به یک ازدواج پایدار و عاشقانه اعتقاد ندارید. با این حال، شما همچنان به برنامه ریزی عروسی و ارسال دعوت نامه ادامه می دهید.
در اینجا یک مثال مرتبط با کار آورده شده است: شما در شرف یافتن یک مشتری عالی و کسب درآمد بیشتر از قبل هستید. به جای انجام کارهایی که برای جلو بردن خود لازم است، از انجام کارهای لازم خودداری می کنید زیرا احساس لیاقت نمی کنید.
بنابراین، شب قبل از ملاقات مشتری کارهایی را انجام می دهید که جلسه فردا بهم بخورد. به جای اینکه به جلو بروید، اقداماتی را انجام می دهید تا همه چیز را برای خودتان خراب کنید.
خود تخریب گری می تواند به کشمکش های مزمن با غذا، مشروبات الکلی، مواد مخدر، قمار و آسیب رساندن به خود منجر شود. این رفتار مخرب همچنین می تواند انگیزه افراد را از بین ببرد و آنها را مضطرب کند.
روش های متداول مردم برای خود تخریب گری
پزشکان بهداشت روان روشهای متداول خود تخریب گری افراد را شناسایی کردهاند. سه راه آسان برای شناسایی عبارتند از اهمال کاری، کمال گرایی و خود درمانی.
اهمال کاری
افرادی که خود تخریب گری می کنند اغلب کار را به تعویق می اندازند. اهمال کاری راهی است که به دیگران نشان می دهید هرگز آماده نیستید و نتیجه خوب را به تعویق می اندازید. به این دلیل است که مردم از ناامید کردن دیگران، شکست یا موفقیت می ترسند.
کمال گرایی
نگه داشتن خود در یک استاندارد غیرممکن باعث تاخیر و عقب نشینی می شود. با وجودی که به نظر می رسد کمال گرایی یک استراتژی مثبت است که همه چیز طبق برنامه پیش برود بدون مشکل، کمال گرایی مانع موفقیت می شود.
وقتی چیزی اشتباه پیش میرود، همانطور که ناگزیر چنین چیزی پیش می آید، کمالگرایان بهم می ریزند. آنها در نهایت احساس شرمندگی می کنند. مستعد افسردگی هستند، احساس می کنند همه را ناامید می کنند.
خوددرمانی
برای مقابله با نبرد دائمی بین تمایل به موفق بودن و فیلمنامه ای که در مغزشان نقش می بندد و می گوید نمی توانند موفق شوند، خیلی ها خودشان را از طریق مواد مخدر، الکل و آسیب رساندن به خود آرام می کنند.
چگونه از خود تخریب گری دست برداریم
اگر با یک درمانگر یا مشاور کار می کنید، بهترین توصیه این است که برای راهنمایی به آنها مراجعه کنید. اگر میخواهید نکاتی در مورد چگونگی توقف این رفتار منفی داشته باشید، در اینجا مواردی وجود دارد که باید در نظر بگیرید تا از ایجاد آسیب بیشتر جلوگیری کنید.
علل اصلی را بررسی کنید
به دنبال الگوهای زندگی خود باشید. آیا مستعد این بوده اید که مکررا تلاش های خوب خود را خنثی کنید؟ آیا این اعمال قبل از موفقیت شما یا زمانی که به خواسته های شخصی خود نزدیک شده بودید رخ داده است؟
همانطور که گفته شد، این رفتار ممکن است از دوران کودکی نشات بگیرد. برخی از والدین، یا نمی دانند بهتر است یا می ترسند فرزندانشان ناامید شوند، به فرزندان خود می گویند که بزرگ فکر نکنند. شاید گفتند: «تو فکر می کنی میتوانی به دانشگاه بروی؟ تو هم باید مثل بقیه ما کار کنی.»
دست از تعلل بردارید
رفتار متداول کسانی که خود تخریب گری می کنند، به تعویق انداختن کار است. اگر چیزی را که برایتان مهم است به تعویق بیندازید، ممکن است از نظر عاطفی راحتتر از رسیدن به هدفی باشد که به شما گفته شده هرگز به آن نخواهید رسید.
عدم تطابق بین جایی که در آن هستید و چیزی که سال ها در سر شما حفر شده بود ممکن است باعث ناراحتی باورنکردنی شما شود. پس خودت تخریب گری می کنید!
مطالعهای اخیراً در مورد اهمالکاری دانشآموزان در محیطهای دانشگاهی انجام شد. دانشمندان یک عامل مشترک در اهمالکاری را شامل فقدان خودتنظیمی دانستند. این به دلیل برخورداری دانشآموزان از آزادی، وسوسهها و حواسپرتیها و مهلتهای طولانی است. تأثیر همسالان یا عوامل اجتماعی نیز بر اهمال کاری تأثیر داشت. در نهایت، فقدان مهارت در زمینه مهارت های مطالعه نیز به اهمال کاری کمک کرد.
صرفاً نگاه تان به تصویر بزرگ نباشد
وقتی برای هدف بزرگی گام بردارید، مانند تبدیل شدن به یک فروشنده برتر در جایی که کار میکنید، یک هدف غولپیکر میتواند بسیار دشوار به نظر برسد.
برای جلوگیری از اقدامات خود تخریب گری خودتان را سرگرم چیزهای کوچک نکنید. کسانی که خود تخریب گری می کنند گاهی اوقات زمان زیادی را صرف جزئیات بی اهمیت می کنند.
مثال دیگر: اگر میخواهید سالم بمانید، تصمیمهای همه یا هیچ نگیرید. اگر یک هفته ورزش را از دست دادید حوله را دور نریزید. مرحله بعدی را دوباره شروع کنید.
تغییرات تدریجی کوچک ایجاد کنید و به آرامی روی آنها کار کنید. به این ترتیب، ممکن است از ترمز کردن ذهن خود تخریب گر جلوگیری کنید. اقدامات کوچکتری انجام دهید که شما را از مسیر خارج نکند.
تفکر کمال گرا را متوقف کنید
افراد خود تخریب گر اغلب کمال گرا هستند. شاید به همه جزئیات بیش از حد فکر کنید و همه چیز باید تمام و کمال باشد. تلاش برای تعالی را هدف گذاری کنید نه کمال. پیشرفت های کوچکی انجام دهید و پیشرفت را در مسیر رسیدن به هدف مورد نظر یادداشت کنید.
خود تخریب گری زمان بر است
این رفتار منفی زمان بر است و کار زیادی می طلبد. تحقیقات اخیر نشان میدهد که خودناتوانسازی نیاز به منابع دارد.
مطالعهای که توسط محققان دانشگاه ایندیانا در مجله تجربی روانشناسی اجتماعی گزارش شد که افراد سحر خیز خود تخریب گر صبحها بیشتر خودتخریب گری میکنند و افرادی که شب ها بیدارند در شب بیشتر خود تخریب گری میکنند.
این بدان معناست که آنها عملکرد خود را نه زمانی که خسته بودند، بلکه زمانی که منابع شناختی بالایی در اختیار داشتند، تضعیف کردند. بنابراین، ادامه این رفتار انرژی زیادی می گیرد و منجر به نتایج ناسازگاری می شود.
سوالاتی که باید از خود بپرسید
اگر فکر می کنید که خود خرابکاری می کنید، این سوالات را از خود بپرسید:
• آیا رفتار شما با اهداف شما همخوانی دارد؟
• اگر نه، چه چیزی شما را از اقدام برای تحقق رویاهایتان باز می دارد؟
• آیا رفتار شما با ارزش هایی که در حال حاضر به آن اعتقاد دارید همسو است؟
• اگر نه، چه چیزی شما را از انجام اقداماتی که با این ارزش ها همسو هستند باز می دارد؟
• آیا هنگام پیشرفت احساس ناراحتی می کنید؟ اگر بله، عمیق تر حفاری کنید:
• آیا این ناراحتی بر اساس آن چیزی است که دیگران به شما گفته اند که آرزوهای شما را محدود کرده است؟
• آیا این ناراحتی ناشی از ترس از شکست و نگرانی از احمق به نظر رسیدن است؟
• آیا این ناراحتی مبتنی بر ترس از موفقیت است؟
• آیا نگران دستیابی به بیش از آنچه فکر می کردید هستید؟
• اگر بهتر عمل کنید یا بیشتر به دست آورید، آیا معتقدید که موفقیت بیش از آن چیزی است که لیاقت آن را دارید؟
درمان خود تخریب گری
کسانی که خود ناتوان هستند ممکن است در تنظیم احساسات و رفتارهای خود مشکل داشته باشند. بی نظمی رفتاری و بی نظمی عاطفی اغلب در اثر ضربه یا غفلت دوران کودکی ایجاد می شود. این بی نظمی می تواند باعث ایجاد واکنش های مضر شود.
افرادی که خود تخریب گری می کنند می توانند برای مشکلات مختلف از جمله سوء مصرف الکل و مواد مخدر، پرخوری، طغیان عصبانیت و آسیب رساندن به خود نیاز به کمک داشته باشند.
درمانهای زیر به افرادی که خود تخریب گری میکنند نیز کمک کرده است:
• درمان شناختی-رفتاری (CBT) از تکنیک های موثر در تسکین تحریفات شناختی استفاده می کند. استفاده از این تکنیک ها به شما کمک می کند تا الگوهای افکار منفی را جایگزین کرده و بهزیستی کلی خود را بهبود بخشید.
• رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) روی مشکلاتی که شامل احساسات شدید هستند، به خوبی عمل می کند که می تواند شامل رفتارهای تکانشی، مسائل کنترل تکانه و مشکلات در کنار آمدن با افراد دیگر باشد. شما یاد خواهید گرفت که با این روش احساسات خود را بهتر تنظیم کنید.
درمان آنلاین با استفاده از روش های مختلف در دسترس است. به دنبال یک درمانگر در منطقه خود باشید تا شما را راهنمایی کند.