بررسی مهمترین عوامل مؤثر در تصادفات جاده ای
هرساله با نزدیک شدن به تعطیلات عید،مردم به دنبال استفاده ازاین فرصت برای سفرهستند،تعطیلات عید نوروز یکی از زمانهای پیک سفربه شمار میرود ودر روزهای آغازین تعطیلات تقریبا بلیت تمامی انواع حمل ونقل جاده ای،هوایی و ریلی به فروش رفته است.از سوی دیگر، سفر با خودروهای شخصی به دورترین مقاصد هم یکی دیگر از روش های سفر است، بنابراین جاده های برون شهری در این مدت یکی از شلوغ ترین دوران خود را سپری میکنند که این موضوع علاوه بر مشکلات ترافیکی، خطر افزایش تصادفات جادهای را هم افزایش میدهد.
سفرهای نوروزیگاه آنقدرحادثه آفرین میشوند که کام را بر خانواده ها تلخ میکنند. بد رانندگی کردن و تصادفات جادهای یکی از اتفاقاتی است که همواره باعث ایجاد خاطره بد درنوروز میشود.در واقع میتوان گفت تصادف جان بسیاری از ایرانیها را میگیرد و بسیاری از ایرانیها بر اثر تصادفات جادهای و شهری نقص عضو میشوند.
ایران به عنوان یکی از کشورهای دارای بیشترین موارد مرگ و میر ناشی از تصادفها و سوانح جادهای و ترافیکی شناخته میشود و بر اساس آمار و اطلاعات، تصادفات در برخی ایام سال از جمله تعطیلات عید نوروز و تابستان همزمان با افزایش حجم ترافیک در جادهها، افزایش زیادی پیدا می کند.
به گزارش تریتانیوز،دکتر ولی زاده عضو هیئت مدیره انجمن علمی تخصصی طب اورژانس وعضو هیئت مدیره انجمن علمی تخصصی طب اورژانس ایران در مورد آمار تصادفات جاده ای درکشورگفت:متاسفانه با اینکه در چهار سال اخیر شاهد کاهش آمار تصادفات جاده ای بودیم ولی هنوز جزء کشورهای پرخطر از این نظر در دنیا حساب می شویم.آمارها نشان می دهد از ۲۳ تا ۲۷ هزار کشته به ۱۵ هزار رسیده است و هنوز با میانگین جهانی فاصله زیادی داریم.در ایام نوروز به دلیل افزایش حجم سفرها حدود ۴ تا ۱۰ درصد افزایش میزان تصادفات وآمار آسیب دیده ها و کشته شدگان ناشی از تصادفات جاده ای را خواهیم داشت و به تبع آمارهای بالای تصادفات جاده ای در کشور باعث هزینه های بالای اقتصادی در کشور شده و آماری که اخیرا به دست آمده،روزانه ۳۲ میلیارد تومان هزینه ناشی از تصادفات در کشور داریم و این نشان می دهد که بحث تصادف و پیشگیری و کاهش آماروخطرات ناشی ازآن بسیار مهم و ضروری است به خصوص در ایام تعطیلات که متاسفانه نمودارها افزایش قابل توجهی را نشان می دهند .
عضو هیئت مدیره انجمن علمی تخصصی طب اورژانس درموردتمهیدات اورژانس درتعطیلات نوروزی افزود: هرساله تمهیداتی را درایام تعطیلات چه درتابستان و چه تعطیلات نوروز داریم.امسال هم طبق سال های گذشته افزایش تعداد پایگاه ها از۲۱۰۰به۲۱۵۸ پایگاه و پایگاه های جاده ای از ۱۲۷۵ به۱۳۲۵ پایگاه رسیده است.امید داریم تعدادآمبولانس هاطی روزهای پایانی سال و باقی مانده تا تعطیلات نوروزبتوانیم ۱۸۰دستگاه آمبولانس اضافه کنیم و از تمام توان امداد هوایی بهره مندی کامل ببریم وامیدواریم از۱۸ پایگاه هوایی به ۱۹پایگاه هوایی برسیم .
دکتر ولی زاده درزمینه فرهنگ سازی برای کاهش خطرات جاده ای حین سفر اشاره کرد:درهرصورت باید ازتمام روش های موجود استفاده کنیم تا بتوانیم فرهنگ استفاده درست از وسایل نقلیه ورعایت قوانین راهنمایی ورانندگی راداشته باشیم.موثرترین رسانه هنوزرسانه ملی می باشد به خصوص در ساعت های پیک تماشا وشنیدن رادیو.درروزهای پایانی سال پکیج های اختصاصی که در سال های اخیر شاهدآن هستیم وخوشبختانه گام هایی در صدا و سیما برداشته شده ولی هنوز تا حد نرمال فاصله زیادی داریم. باید از فضای مجازی در جهت فرهنگ سازی استفاده درست بشود.می توان از بیلبورد در سطح شهر ،جاده ها و استفاده از کتابچه و خلاصه فضای کشور را بتوانیم ازهمه مجراهای اطلاع رسانی و خبر رسانی آگاه سازیم تا بتوانیم یک سفر خوب و ایمن با کمترین خطر برای شهروندان داشته باشیم .
این متخصص اورژانس در مورد نقش وسیله نقلیه در تصادفات افزود:در تصادفات ۴ عامل نقش اساسی دارند،عامل انسانی ، عامل راه ، محیط و عامل وسیله نقلیه که بالاتر از ۵۰ درصد در ایران عامل انسانی نقش دارد و راه ها عامل ۴۰ درصد از تصادفات جاده ای را داراست که آماربالایی . خودروسازان ،شرکت استاندارد ، وزارت راه و شهر سازی ،پلیس راهنمایی و رانندگی و کار گروه های مختلف که در کشور حضور فعال دارند، به خصوص در جاده ها و ایام تعطیلات غیر نوروزکه شاهد ترافیک بالایی است بایدکار گروه ویژه تشکیل شود تا بتوانیم این عامل غیر انسانی را که بعد ازعامل انسانی مهمترین عامل تصادفات جاده ای در کشور است را کم کنیم.
وی با اشاره به بیشترین آسیب هادرتصادفات جاده ای اعلام داشت : طبق آمار آسیب ناحیه سر، صورت و گردن و بیشترین عامل آن عدم استفاده از کمربند ایمنی و باز نشدن کیسه های هوایی و ایر بگ ها ست.
دکتر ولی زاده به نکاتی که خانواده ها برای کاهش آمار تصادفات جاده ای باید در نظر بگیرند اظهارداشت:۴ عامل در تصادفات نقش بسزایی دارند و شایعترین آنها عامل انسانی است از هموطنان عزیز خواهشمندیم قبل از حرکت،خودرو را از هر لحاظ برای سفر چند روزه چک کنند.کپسول آتش نشانی داشته باشند وراننده قبل از حرکت خوب استراحت کند و استفاده ازکمر بند ایمنی را فراموش نکنند و راننده هر چند ساعت از خودرو پیاده شده و نرمش کششی انجام دهد و هر زمان که دچار خواب آلودگی شد در جای امن استراحت کند و قبل از حرکت از مسیری که می خواهند طی کنند اطلاع پیدا کنند.در هنگام رانندگی از تلفن همراه استفاده نکنند.رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی را انجام دهند .
خوشبختانه از سال ۱۳۹۰نمودارها آمار کاهش تصادفات را نشان می دهند و امیدواریم امسال شاهد بیشترین کاهش تصادفات جاده ای باشیم .