آیاشما نقش لبنیات در رژیم غذایی را میدانید؟
بسیاری از افراد با این سوال در ذهن شان بزرگ شده اند که آیا انسان ها در رژیم غذایی خود به لبنیات احتیاج دارند یا نه، و این تفکر را دارند که جواب این سوال بله یا خیر قطعی است.اما تغذیه بر پایه علم است و نه نظر .
آیاشما نقش لبنیات در رژیم غذایی را میدانید؟
شیر یکی از مواد غذایی شگفت انگیز است.قند موجود در آن لاکتوز نام دارد و نیازمند یک ماده شیمیایی یا آنزیم به نام لاکتاز است تا بتواند از روده بگذرد و وارد جریان خون شود. زمانی که ما نوزاد هستیم بدن ما مقدار زیادی آنزیم لاکتاز تولید می کند تا بتواند شیر مادر را جذب کند.
در جمعیت هایی که مصرف شیر در آن ها پایین بوده است ، مانند ژاپن و چین ، تولید لاکتاز در بدن بیشتر کودکان پس از آن که از شیر گرفته می شود، سریع متوقف خواهد شد و ما این را “عدم تحمل لاکتوز”می نامیم.
از طرفی در جمعیت هایی که مصرف شیر درآن ها بالا بوده است ، مانند کشور های اروپایی ، بیشتر بزرگسالان دارای توانایی تولید لاکتاز هستند و به راحتی می توانند شیر را هضم کنند و حدود ۵ درصد از کل جمعیت توانایی هضم شیر را ندارند.
ادمه ی تولید لاکتاز در دوران بزرگسالی یک تغییر ژنتیکی و ارثی می باشد که این داشتن توانایی تحمل شیر یک نوع مضیت محسوب می شود.
شیر یک منبع غنی از پروتئین ، انرژی ، کلسیم ، فسفات ، ویتامین های گروه B و ید می باشد. و این به این معناست که افرادی که دچار موتاسیون شدند و توانایی تحمل شیر را بهدست آورده اند نسبت بقیه سالم تر ماندند و میزان فرزندآوریشان افزایش یافت، در نتیجه تعداد افراد دارای جهش در جمعیت افزایش یافت.
نشانه های عدم تحمل لاکتوز عبارت است از نفخ ، بادکردن معده و اسهال.پس اگر شما هیچ کدام از این علائم را پس از مصرف شیر یا بستنی تجربه نکرده اید وضعیت مناسبی دارید.
تخمیر
مدارک خوبی وجود دارد که در شمال اروپا شیر برای حدود ۸۰۰۰ سال یکی از اجزای رژیم غذایی انسان بوده است.
چون در ۸۰۰۰ سال پیش انسان توانایی تحمل شیر را نداشته ، آن ها متوجه شدند که اگرشیر تخمیر شود و به صورت پنیر یا ماست در بیاید راحت تر هضم می شود.
این موضوع به این دلیل است که ، تخمیر باعث تحریک بیشتر باکتریها برای مصرف کربوهیدرات هایی مانند لاکتوز در شیر می شود، پس کسانی که توانایی تولید آنزیم را ندارند هنوز می توانند از مواد مغذی آن استفاده کنند.
امروزه کسانی که توانایی تحمل لاکتوز را ندارند می توانند از کفیر استفاده کنند ، یک شیر تخمیر شده به وسیله یک مخمر است ، که برای سلامتی روده ها نیز مفید است.
پس لبنیات در تغذیه انیان موثر است و در زنده ماندن بسیاری از جمعیت ها موثر بوده است و مردمانی که در اروپا و آمریکای شمالی هستند خود را با هضم آن وفق داده اند .
پس اگر شما گفته بودید که انسان ها برای داشتن لبنیات در رژیم غذایی خود وفق نیافته اند ، نظر شما اشتباه است .
کلسیم
دانشمندان علوم تغذیه معتقدند که چون شیر دارای مقدار زیادی کلسیم است ، پس برای افزایش ذخیره کلسیم در بدن انسان نیز مفید است.اما در چندین مطالعه ای که اخیرا انجام شده است محققان این مسئله را مورد پرسش قرار داده اند.در یک مطالعه این نتیجه به دست آمده است که “میزان کلسیم دریافتی به میزان احتمال شکستگی در استخوان های شما ربطی ندارد.”
می گویند ، ما بررسی کرده ایم در فرهنگ هایی لبنیات که نقش کمی در تغذیه انسان دارند مانند چین و ژاپن شکستگی استخوان لگن ۱.۵ برابر جمعیت هایی مانند آمریکا و اروپا است .نکته مهم این است که این مطالعات میزان کلسیم ورودی بدن انسان را در بزرگسالی بررسی می کنند؛ درحالی که می دانیم میزان استحکام استخوان های بدن ما بر اساس رژیم غذایی ما در کودکی و نو جوانی بستگی دارد.
وقتی کودکانی که به شیرگاو حساسیت دارند را بررسی می کنیم ، می بینیم که میزان استحکام استخوان های آن ها متناسب با میزان شیر موجود در رژیم غذایی آن ها است ، واز طریق درمان می توان شیر را وارد رژیم غذایی آن ها کرد و سبب تقویت استحکام استخوان هایشان شد .
به کودکان با این نوع آلرژی ، کلسیم را از طریق منابع دیگر می رسانند و می بینند که میزان استحکام استخوان هایشان تغییر چشم گیری نداشته است ، پس منابع دیگر که دارای کلسیم هستند هنوز به اندازه کافی برای تراکم استخوانی کودکان مناسب نیستند.
اگرچه مصرف شیر برای سلامتی استخوان های کودکان بسیار مفید است و درمصرف آن در بزرگسالی نقشی در استحکام استخوان ها ندارد ولی حاوی مواد مغذی بسیاری است که در سلامت انسان نقش مهمی بازی می کنند.
مطالعات ثابت کرده اند که اگر اگر لبنیات مصرفی انسان با مواد غذایی حاوی کلسیم جایگزین شوند میزان پروتئین،پتاسیم،منیزیم،فسفر و ویتامین های A , B که به بدن می رسند کاهش می یابند.
شیر و سایر مواد لبنی منبعی غنی از آمینو اسید های ضروری هستند که در ساخته شدن پروتئین های کوچکی که در ساختن ماهیچه و ترمیم بافت های آسیب دیده نقش دارند . امر کاملا واضح این است که می توان این مواد مغذی را در سایر مواد غذایی نیز یافت اما با یک برنامه غذایی مناسب.
نتیجه ای که از خط بالا می گیریم این است که ما نیازی به لبنیات در رژیم غذایی خود نداریم –به عنوان یک بزرگسال- اما شیر و مواد لبنی منابعی مغذی و دارای ارزش غذایی بالا هستند که مواد ضروری را راحت تر از سایر منابه برای ما تامین می کنند.