۵ نکته جهت پیشگیری از سرماخوردگی در حین سفر
احتمال اینکه فصل تعطیلات شما با مسافرت همراه باشد زیاد است. همچنین در این مواقع احتمالا هدیه نیز خواهید گرفت، پس باید امیدوار باشید هدیه شما از نوع سرماخوردگی و آنفلوانزا نباشد که در سفر همراهتان باشد.
آنفلوانزا به هیچ وجه جذاب نیست: درد، تهوع و تب تا مدت ۲ هفته زندگی شما را مختل می کند. سرماخوردگی نیز خوشایند نیست و احتمال آنکه این بیماری را هنگام سفر به واسطه تماس با سطوح سرشار از ویروس در فرودگاه و ایستگاه های قطار بگیرید بسیار است.
هر ساله ۵ تا ۲۰ درصد از بزرگسالان به آنفلوانزا دچار شده و بیش از ۲۰۰ هزار نفر به واسطه عوارض ناشی از آنفلوانزای فصلی در بیمارستان بستری می شوند. در طول همین مدت، بیشتر بزرگسالان (غالبا در زمستان) دو یا سه بار سرماخوردگی را تجربه می کنند.
اما شما با ۵ راه حلی که در ادامه عنوان می شود می توانید شانس ابتلا به بیماری را کاهش دهید.
۱. ضدعفونی کردن طی سفر
ویروس آنفلوانزا می تواند ۲ الی ۸ ساعت بر روی سطوح زنده بماند. ویروس های بیشمار و باکتری های مسبب بیماری دیگری نیز وجود دارند که قادرند هفته ها بر روی سطوح باقی بمانند. همانطور که می دانید سطوح موجود در ترمینال های حمل و نقل یا وسایل موجود در اتوبوس ها، قطارها و هواپیما روزانه توسط هزاران نفر مورد تماس قرار می گیرد.
احتمال آنکه برخی از این افراد حتی بدون آنکه مطلع باشند بیمار باشند نیز زیاد است بنابراین برای آنکه این میکروب ها و ویروس ها را از خود دور نگاه دارید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- دستان خود را پیش از هر وعده غذایی و پس از استفاده از سرویس بهداشتی بشویید.
- برای مواقعی که به آب دسترسی ندارید، از ضدعفونی کننده های دست با حداقل ۵۰% الکل استفاده نمایید. بهتر است پس از تماس با چمدان ها و قراردادن آن ها بر روی نوار نقاله فرودگاه دستانتان را ضدعفونی کنید.
- دستمال های مرطوب مسافرتی به همراه داشته باشید. پیش از استفاده از دستگاه های خودپرداز و کیوسک های ارائه بلیط آنها را با استفاده از دستمال مرطوب پاک نمایید. همچنین در هواپیما، دسته های صندلی و میز جلوی خود را نیز ضدعفونی کنید.
- از شخصی که سرفه و عطسه می کند یا حتی به نظر بیمار می رسد حداقل ۱.۸ متر فاصله بگیرید.
۲. تغذیه مناسب
با استفاده از تغذیه سالم و سرشار از ویتامین و مواد معدنی از جمله میوه ها و سبزیجات، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت نمایید. همچنین این تغذیه می بایست حاوی میزان کافی اسیدهای چرب امگا ۳ جهت افزایش قدرت ایمنی و رفع التهاباتی که اندام های داخلی را تحت تاثیر قرار می دهد باشد.
پزشکان بر این عقیده اند که افزایش سطح اسیدهای چرب امگا ۳ موجب کاهش التهابات می گردد. بد نیست بدانید در فصل زمستان التهابات داخلی در اطراف اندام های حیاتی که قابل حس کردن و دیدن نیستند میل بیشتری به تجمع دارند. چنین افزایش التهابی باعث می شود بدن هورمون استرس کورتیزول که مسبب مشکلات زیادی است را آزاد سازد.
طی این روند، کورتیزول بیش از حد مانعی برای فعالیت طبیعی سیستم ایمنی شده و این امر موجب می شود ویروس های سرماخوردگی و آنفلوانزا ساده تر در بدن پخش و تکثیر شوند. بنابراین برای جلوگیری از این مسئله بهتر است حداقل یکبار در روز ماهی یا روغن زیتون مصرف نمایید.
۳. استراحت کافی
در کل، افرادی که استراحت کافی ندارند بیشتر بیمار می شوند. بر اساس تحقیقات بعمل آمده کمبود خواب موجب ضعف و خستگی در روز بعد می شود. این امر در کوتاه مدت باعث حساسیت بیشتر نسبت به ویروس ها و در بلند مدت موجب افزایش احتمال ابتلا به بیماری می شود.
طی همین تحقیقات اثبات شده که تولید سلول ها ی ایمنی بیشتر جهت مقابله با عفونت ها طی خواب بیش از زمان بیداری است. همچنین خواب مناسب پس از واکسنهایی چون آنفلوانزا به تاثیر بیشتر واکسن کمک می کند.
بهتر است بدانید سیکل شبانه نقش مهمی در ایمنی ایفا می کند. همواره بدن شما بین ۷ الی ۹ ساعت خواب برای عملکرد صحیح نیاز دارد و تحقق این امر می تواند یکی از بهترین راه ها برای حفظ سلامتی در منزل یا سفر باشد.
۴. کنترل استرس
طبق تحقیقی که در انجمن روانشناسی آمریکا انجام شده، عوامل استرس زایی که کمتر از یک ساعت دوام دارند موجب بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می شوند. اما بیش از این زمان تاثیر منفی خواهد داشت. هر چه زمان بیشتری استرس داشته باشید، ایمنی بدن شما نیز بیشتر سرکوب شده و شما را نسبت به ویروس های مزاحم آسیب پذیرتر می نماید. بهتر است راهی برای کاهش استرس خود خصوصا در این فصل و هنگام آماده سازی برای سفر بیابید. مواردی چون صندلی های ماساژور و حضور در جمع های خانوادگی می تواند در این امر به شما کمک کند.
۵. فعال بودن
فعالیت جسمانی و ورزش موجب آزاد سازی اندورفین در مغز و القای حس تندرستی می شود. اما تاثیر فعالیت جسمانی تنها ذهنی نیست. تمرین های قلبی عروقی موجب تنظیم کورتیزول و نهایتا کاهش تاثیرپذیری در برابر عوامل استرس زا و متعاقبا کاهش خطر ابتلا به بیماری می شود.
ضمنا در نظر داشته باشید حملات نسبتا شدید ناشی از ورزش به صورت موقت موجب کاهش پاسخ سیستم ایمنی بدن می شود بنابراین در حین سفر که در معرض ویروس های مهاجم قرار دارید بهتر است در انجام ورزش زیاده روی ننمایید.
با اندکی آماده سازی قادرید از سفرهای خود با افراد مورد علاقه تان بدون حضور همراه ویروسی لذت ببرید.