۱۰ دلیل غذا خوردن وقتی گرسنه نیستیم
گاهی وقتی عصر ها احساس کسلی می کنید سراغ غذایی می روید تا با خوردن آن از این حال دربیایید. همه این موارد فرصت هایی هستند که بدون احساس گرسنگی دلیلی برای خوردن داشته باشیم. مهم نیست که چرا غذا صدایمان می زند، یک حقیقت وجود دارد: همه ی ما گاهی بدون اینکه واقعا احساس گرسنگی کنیم غذا می خوریم. با اینکه هر چند وقت یکبار انجام این کار مشکلی به وجود نمی آورد، اما بالا رفتن تعداد دفعاتی که بدون فکر کردن غذا می خوریم واقعا می تواند به کنترل وزن مان آسیب جدی بزند. بسته به آنچه می خوریم، سلامت مان نیز صدمه می بیند.
در چه زمانی بگوییم هرگز راهکارهای مقاومت در مقابل غذا خوردن را برایتان شرح دادیم، اینک نگاهی به این ۱۰ موقعیت که تشویقتان می کند بدون احساس گرسنگی غذا بخورید بیندازید، علاوه بر این موقعیت ها چگونگی رهایی از آنها را نیز به شما می آموزیم.
برای مقابله
احساسات یکی از شایع ترین محرک های خوردن است. خوشحالید؟ ممکن است غذایی بخورید تا جشن بگیرید. ناراحتید؟ ممکن است بخواهید خودتان را با خوردن آرام کنید. عصبانی هستید؟ ممکن است حرص خود را به جای علت عصبانیت با قاشق تسکین دهید.
اگر به دلایل احساسی به سراغ غذا می روید، نمی توانید مشکل را به صورت اساسی حل و فصل کنید. شاید نوشتن عادات غذایی در یک دفترچه بتواند کمکتان کند، وقتی بی دلیل به سراغ غذا می روید حالت احساسی خود را یادداشت کنید.
نوشتن این موارد کمکتان می کند پی به رابطه ای ببرید که قبلا ندیده بودید، مثلا بیشتر خوردن هنگامی که تنهایید یا عصبانی هستید. سپس میدانید که در آینده باید راهی دیگر را برای خروج از آن وضعیت امتحان کنید، مثلا وقتی تنهایید با یک دوست تماس بگیرید و یا وقتی عصبانی هستید خشم و استرس خود را با مشت زدن به کیسه بوکس یا هر چیزی که باعث صدمه خوردن به خودتان یا وسایل دیگر نمیشود خالی کنید.
فرار از بی حوصلگی
گاهی دچار احساسات نیستید – فقط حوصله تان سر رفته. برای بسیاری از افراد خوردن بهترین راه حل برای مواقعی است که کاری برای انجام دادن ندارند. اما خوردن تنها مدتی طول می کشد و بعد از آن ممکن است ساعتها وقت برای پر کردن داشته باشید. اگر بدانید که خستگی و بی حوصلگی یکی از محرک های خوردن احساسی است لیستی از کارهای سرگرم کننده برای چنین مواقع آماده می کنید تا دست خالی نباشید.
می توانید در این مواقع با یک دوست بیرون بروید، کتابی را که همیشه دوست داشتید بخوانید را مطالعه کنید، در وبلاگ خود چیزی بنویسید و خیلی کارهای دیگر به جز خوردن که می توانند سرگرمتان کنند را انجام دهید. می توانید فعالیت ضد بی حوصلگی خود را طوری انتخاب کنید که حسابی به جنب و جوش بیایید، مثلا در یک کلاس ورزشی ثبت نام کنید، بازی انجام دهید که در آن مجبور شوید زیاد حرکت کنید، بادبادک هوا کنید.
اگر جایگزین هایتان به اندازه کافی سرگرم کننده باشند خوردن دیگر آنچنان جذاب نخواهد بود.
چون دیگران غذا می خورند
وقتی برای شام با خانواده یا دوستان بیرون می روید، خوردن بعد از رسیدن به سیری می تواند خیلی آسان باشد، مخصوصا اگر سرگرم صحبت کردن باشید و توجهی به سطح سیری خود نکنید. گاهی اوقات نیز چون اطرافیان هنوز مشغول خوردن هستند شما نیز به خوردن ادامه می دهید. در این شرایط فکر می کنید چون همه در حال خوردن غذا هستند پس شما نیز کار اشتباهی نمی کنید. تحقیقات نشان داده این عادت ما است که در چنین موقعیت هایی رفتار اطرافیان خود را تقلید کنیم.
مجبور نیستید ساعات خوش خود را در کنار خانواده یا دوستان به خاطر مراقبت از وزن خراب کنید. تنها کافیست وقتی همراهانتان دسر سفارش دادند و یا یک پاکت دیگر چیپس باز کردند به صورت خودکار از آنها پیروی نکنید.
برای غذا خوردن همیشه به سطح گرسنگی خود توجه کنید و ببینید آیا واقعا نیاز به ادامه غذا خوردن هست یا خیر.
چون غذا هست
در محل کارتان ظرف شیرینی هست که اسمتان را صدا می کند؟ در برابر رد کردن غذا در مهمانی ها احساس ناتوانی می کنید، حتی اگر غذا هم خورده باشید؟ وقتی غذا جلوی چشم باشد خیلی راحت می توان از آن استفاده کرد فقط چون جلوی دید است.
با خود می گویید غذا همینجاست مشکل چیه؟ واقعا هم مقاومت در برابر چنین موقعیت هایی مشکل است. می توانید غذا را از جلوی چشم خود دور کنید، پس دفعه ی بعد که شیرینی یا هر غذایی خریدید به جای اینکه آن را روی میز بگذارید جایی قرارش دهید که دسترسی به آن سخت باشد و جلوی چشمتان نباشد.
اگر در مهمانی غذای خود را خوردید سعی کنید دور از غذاها بنشینید و یا به اتاقی بروید که خبری از غذا نیست. می توانید غذاهای سالم مانند میوه ها را جلوی چشم خود بگذارید تا بیشتر به خوردن غذای سالم ترغیب شوید.
چون یک موقعیت خاص است
اگر در یک اداره بزرگ کار می کنید یا خانواده ی بزرگی دارید، ممکن است هر روز برایتان مصادف با تولد، سالگرد یا انواع مراسم برای یکی از این افراد باشد.
هر کدام از این مناسبت ها می تواند مملو از غذاهای پرکالری و رنگارنگ باشد. پس برای اینکه هر روز مجبور نباشید کالری اضافی دریافت کنید باید به فکر باشید. به یاد داشته باشید جشن ها و مراسم ها درباره اشخاص است نه غذاها و بدترین چیزهایی که یک رژیم گیرنده می تواند بشنود همین موارد است، اگر در برابر وسوسه قوی هستید با دیگران در پرخوری همراه نشوید و سعی کنید به اندازه سهمتان غذا میل کنید.
تحقیقات نشان داده حتی تصور کردن خود در حال خوردن یک غذای دلخواه می تواند میزان وسوسه نسبت به آن غذا را کاهش دهد.
چون خسته ام
خستگی بعد از ظهر می تواند منظم ترین افراد در اجرای برنامه غذایی را به سمت غذا بکشد – مخصوصا غذاهای شیرین. این از دست رفتن کنترل می تواند به مرور بدتر هم بشود. به جای اینکه بنشینید و با خود کلنجار بروید کمی بیرون پیاده روی کنید یا بیرون بایستید و اجازه دهید کمی نور طبیعی به بدنتان بتابد. نوشیدن یک فنجان قهوه یا یک لیوان آب خنک نیز انتخاب خوبیست.
تغییر منظره می تواند بلیط برنده شما از این مبارزه باشد.
چون ساعت این را میگوید
چون عقربه های ساعت به جایی خاص می رسند دیگر باید ناهار بخورید؟ چون ساعت می گوید؟ یا ساعت ۸ شب به آشپزخانه می روید چون زمان معمول شام خوردنتان است؟ ساعت نباید بگوید چه زمانی غذا بخورید. زمان ناهار خوردن را با سطح گرسنگی خود تنظیم کنید.
اگر گرسنه هستید پس شروع کنید ناهار بخورید اما اگر احساس گرسنگی ندارید صبر کنید تا بدن خودش بگوید وقت غذا خوردن رسیده است.
چون مجانی ( یا ارزان ) است
هر کسی دوست دارد یک معامله خوب داشته باشد. اما چون غذایی مجانی است یا خیلی ارزان است که حتما نباید آن را بخورید (برای مثال یک ساندویچ بخر یک نوشابه رایگان بگیر، یا بوفه های آزاد ). همیشه قبل از اینکه بشقاب خود را پر کنید سطح گرسنگی خود را بسنجید.
چون نمی توانید جلوی تعارف مقاومت کنید
اگر آدم تعارفی هستید، نه گفتن برایتان سخت است، مخصوصا زمانی که خانواده یا دوستان غذایی دلپذیر را تعارف می کنند. گاهی نیز کسانی که غذا تعارف می کنند جواب نه را نمی پذیرند. همیشه بهانه ای در جیب داشته باشید و روراست باشید. ” گرسنه نیستم ” میتواند به اندازه ی ” می خواهم وزن کم کنم ” موثر باشد. به دیگران نشان دهید که تحت کنترل هستید خیلی کم پیش می آید در چنین شرایطی کسی به زور به شما غذا بدهد. می توانید غذای خود را با دیگران قسمت کنید و یا خیلی ساده مقدار کمی از آن را میل کنید.
از سندرم تمیز کردن بشقاب غذا رنج می برید
بسیاری از ما در دوران کودکی دائما تشویق شدیم که بشقاب خود را کاملا تمام کنیم یا به قولی تمیزش کنیم. این عادت از کودکی تا بزرگسالی به همراه خیلی ها مانده است. هنوز عادت دارید که غذای خود را تمیز کنید، حتی زمانی که واقعا دیگر گرسنه نیستید یا زمانی که در رستوران برای غذایی که می خورید پول پرداخت کرده اید؟ خوشبختانه در زمان ما یخچال و مایکروفر وجود دارد که می توان با کمک آنها غذا را کنار بگذاریم و هر زمان که خواستیم دوباره آماده کنیم.
می بینید نیازی به دور ریختن غذا نیست، تنها کافیست به اندازه ای که مجاز هستید غذا میل کنید و باقی آن را کنار بگذارید ، اگر این روش کارساز نیست می توانید در خانه از ظروف کوچک برای غذا خوردن استفاده کنید.
اگر به رستوران می روید می توانید درخواست کنید ظرفی در اختیارتان قرار دهند که باقی غذا را با خود ببرید، اصلا جای خجالت کشیدن ندارد تا زمانی که پول غذایتان را می دهید همه خوشحال و راضی هستند!
منبع: وب سایت دکتر کرمانی