۱۵ اختراع ناسا که هر روز از آنها استفاده میکنیم
دستاوردهای سازمان فضایی ناسا تنها به گسترش دانش فضایی بشر محدود نمی شود و حقیقت آن است که بسیاری از وسایلی که امروزه زندگی بدون آن ها را غیر ممکن می دانیم را مدیون این سازمان هستیم.
در اینجا نگاهی می اندازیم به وسایل روزمره ای در حقیقت از اختراعات سازمان ناسا هستند.
۱- فوم هوشمند
شاید شما هم ندانید محتویات داخل تشک ها که خوابیدن در تخت را به دلیل سازگاری با فرم بدن برایمان راحت می کنند چه چیزی است. تشک های تختخواب از چیزی به نام فوم هوشمند ساخته می شوند که در سال ۱۹۸۷ توسط سازمان ناسا اختراع شد. این فوم در اصل به دست محققان یک برنامه ی فضایی ساخته شد که به دنبال راهی برای حفظ ایمنی خلبان های آزمایشگر در طول پروازهای آن ها بودند.
۲- سنسورهای تصویری دیجیتال
در حقیقت این سازمان ناسا بود که سنسورهای تصویری دیجیتال را در دوربین های گوشی های هوشمند، گوپرو و DSLR گنجاند. در اواسط دهه ی ۱۹۹۰، در آزمایشگاه نیروی رانش متور جت در شهر پاسادنای کالیفرنیا، دانشمندان به تکنولوژی ساخت سنسورهایی دست یافتند که به نیروی برق کمتری نیاز داشت و تولید انبوه آن ساده تر از شیوه های رایج آن زمان بود. این مسأله کمک مهمی به دنیای عکاسی دیجیتال کرد.
۳- افزایش دقت جی پی اس
سیستم های جی پی اس در گذشته دقت کافی را در پیدا کردن مکان فعلی نداشتند. در اواسط دهه ی ۱۹۹۰، کارکنان آزمایشگاه نیروی رانش موتور جت شروع به ساخت یک نرم افزار جی پی اس با دقتی بالا کردند که می توانست نقص های گذشته ی این سیستم را برطرف کند. این سیستم نه تنها به خلبان ها و دریانوردها کمک می کند بلکه در گوشی های همراه، خودروها و حتی ماشین های خودکار کشاورزی هم مورد استفاده قرار می گیرد.
۴- لامپ های LED
این لامپ ها که از دو طول موج برخوردار هستند، به گونه ای طراحی شده اند که در طول مدت روز هوشیاری فرد را افزایش می دهند و زمانی که شخص در حال استراحت باشد کم نور می شوند. در سال ۲۰۱۵، تیم برنامه ی ملی تحقیقات زیست پزشکی در حوزه ی فضا، نمونه ی اولیه ی این لامپ را ساختند و پی بردند که رنگ ها یا طول موج های مختلف نور می تواند در هوشیاری یا خواب آلودگی شخص تأثیر بگذارد.
۵- ارتقاء کیفیت شیر خشک نوزادان
محققان ناسا هنگام ساخت جایگزین های غذایی برای فضانوردانی که به مریخ سفر می کردند، به شکلی از اسیدهای چرب امگا ۳ برخوردند که پیش از آن تنها در شیر مادر یافت شده بود و ماده ای ضروری برای رشد نوزادان بود. حالا این چربی به بیش از ۹۰ درصد شیرخشک های تولیدی دنیا افزوده می شود.
۶- نگهداری ایمن مواد غذایی
سازمان ناسا با همکاری شرکت «پیلزبری» اقدام به ایجاد استاندارد جدیدی برای حفظ ایمنی و سلامتی غذاهای منجمد و خشک کرد که امروزه درسراسر جهان از آن استفاده می شود و مزایای آن برای همه ی افراد است. این استاندارد مدت زمان ذخیره ی مواد غذایی را افزایش داده و خطر آلوده شدن مواد غذایی بر اثر باکتری ها و مواد شیمیایی را کاهش می دهد.
۷- ارتودنسی شفاف دندان
ارتودنسی های شفاف دندان شیوه ای عالی برای خلاصی از ظاهر نه چندان خوشایند ارتودنسی های فلزی است. سازمان ناسا با همکاری شرکت ۳M در ساخت این سرامیک های شفاف نقش داشت.
۸- لباس شنای شرکت اسپیدو
در سال ۲۰۰۸، مرکز تحقیقاتی «لنگلی» سازمان ناسا به شرکت «اسپیدو» کمک کرد تا جنس و دوخت لباس تولیدی خود را در تونل باد ناسا آزمایش کند. نتیجه ی این آزمایش، تولید لباس شنای مدل LZR Racer برند اسپیدو بود که مورد استفاده ی تعداد زیادی از شناگران مدال آور مسابقات المپیک آن سال قرار گرفت. طراحی زیبای این لباس مورد تحسین کیتی هاف، شناگر آمریکایی قرار گرفت.
۹- تصفیه کننده ی هوای دستگاه ها
فضای بسته ی ایستگاه های فضایی مملوء از گاز متصاعد شده از دستگاه ها و تجهیزات می شوند. به همین دلیل دانشمندان سازمان ناسا یک دستگاه تصفیه ی گاز اتیلین برای ایستگاه فضایی بین المللی ساختند و حالا از همان تکنولوژی در فروشگاه های مواد غذایی برای حفظ تازگی مواد استفاده می شود.
۱۰- عینک های ضد خش
برخی از اولین تحقیقات انجام شده در خصوص لایه ی محافظ شیشه ی عینک ها توسط مرکز تحقیقاتی «ایمز» برای ارتقاء کیفیت ویزور کلاه فضانوردان و همچنین لایه ی مورد استفاده در سیستم های تصفیه ی آب انجام شد. در دهه ی ۱۹۸۰، دانشمندان از این دانش برای ایجاد محافظ و بهبود رنگ ها در عینک های طبی، ایمنی و آفتابی و ماسک های ایمنی استفاده کردند.
۱۱- جاروهای شارژی
سازمان ناسا با همکاری شرکت «بلک اند دکر» اقدام به ساخت دستگاه هایی شارژی برای جمع آوری نمونه از سطح ماه در جریان اکتشافات فضایی کرد. طولی نکشید که این وسیله به دلیل عملکرد مناسب و سهولت در استفاده، در بیمارستان ها، صنعت و خانه ها مورد استفاده قرار گرفت. این وسیله، ساخت وسایل دستی و بی سیم را سرعت بخشید.
۱۲- پتوهای فضایی
پتوهای فضایی سازمان ناسا هر ساله جان افراد زیادی را در طبیعت نجات می دهند. این پتوها اولین بار در سال ۱۹۷۳ ساخته شدند؛ زمانی که در جریان مأموریت Skylab-3 نیاز به محافظی در برابر خورشید برای عایق کردن ماهواره وجود داشت. حالا دیگر این پتوها را می توان در همه ی بسته های موارد اورژانسی پیدا کرد.
۱۳- ایمپلنت های حلزون گوش
در اواخر دهه ی ۱۹۷۰، آدام کیسیا جونیور مهندس کم شنوای مرکز فضایی «کندی» سازمان ناسا، از وضعیت وسایل کمک شنوایی به تنگ آمده بود چون این وسایل تنها صدا را بالا می بردند اما کمکی به وضوح آن نمی کردند. کیسیا برای ساخت ایمپلنت های حلزون گوش از پیشرفت هایی تکنولوژیک سیستم های حسگرالکترونیک، مسافت سنجی و حسگرهای صدا و لرزش بهره برد. این ایمپلنت ها با تولید پالس هایی دیجیتالی، پایانه های عصبی شنوایی را تحریک کرده و سیگنال هایی واضح و دقیق تر به مغز بر می گردانند.
۱۴- ماده ی ضربه گیر کفش های کتانی
سازمان ناسا در اقدامی برای کاهش وزن لباس ها و تجهیزات فضانوردان، لباس هایی با استفاده از نوعی پلاستیک ضربه گیر تولید کرد. این کار نه تنها وزن لباس های ۱۳ کیلوگرمی فضانوردان را تا یک سوم کاهش داد، بلکه ماده ی نسوز مورد استفاده در آن ها به پایه ی ساخت کف کفش های ورزشی تبدیل شد.
۱۵- عایق های مانع تابشی خانه ها
فناوری مانع تابشی بیش از ۴۰ سال پیش توسط سازمان ناسا و به هدف متعادل کردن دمای داخل فضاپیماها و ایستگاه های فضایی ساخته شد. از سال ۲۰۰۴ این فناوری به خانه ها هم راه یافت. این مانع می تواند برای افزایش راندمان عایق خانه ها مورد استفاده قرار گیرد و در نتیجه باعث کاهش استفاده از سیستم های گرمایشی و هزینه های ناشی از آن شود.