۱۳ فیلم پرفروش و دیدنی که با بودجهای ناچیز گیشه را به تسخیر خود درآوردند [قسمت اول]
اگر به فهرست پرفروش ترین فیلم های تاریخ سینما نگاه کنید خیلی زود متوجه خواهید شد که بسیاری از این فیلم ها در واقع فیلم های دنباله دار و به اصطلاح «بلاک باستر» بوده اند که هزینه ساخت آن ها در مواردی حتی بیش از ۲۰۰ میلیون دلار بوده و در نهایت با فروشی نزدیک به یک میلیارد دلار یا فراتر از آن مواجه شده اند. این فیلم های پرفروش و بزرگ در واقع نوعی ریسک اقتصادی برای استودیوهای سازنده بوده اند. در واقع ساختن یک فیلم بلاک باستر نوعی قمار است که می تواند به درآمدی هنگفت از قِبَل فروش فیلم و یا از دست دادن مقدار قابل توجهی از سرمایه و منابع مالی یک استودیو فیلم سازی منتهی شود.
بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت زمانی که یک فیلم با بودجه بسیار پایین به فروشی قابل توجهی دست می یابد، استودیو سازنده فیلم با یک خوش شانسی بزرگ مواجه شده است. در واقع در انتهای لیست پرفروش ترین فیلم های تاریخ سینما گاه با فیلم هایی مواجه می شوید که بودجه ساخت آن ها کمتر از ۱۰ میلیون دلار بوده است اما به لطف استقبال منتقدان و تماشاگران، شور و اشتیاق خاص در یک فصل سینمایی یا نوآوری در بازاریابی و استراتژی های اکران موفق به فروشی بیش از ۱۰۰ میلیون دلار شده اند. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۳ فیلم پرفروش و تحسین برانگیزی آشنا کنیم که علیرغم بودجه ناچیز به فروشی خیره کننده دست یافته اند.
۱- دیوار نویسی آمریکایی (۱۹۷۳)
جورج لوکاس توانست با مجموعه فیلم های «جنگ ستارگان» (Star Wars) یکی از مجموعه آثار سینمایی دنباله دار و پرفروش تاریخ سینما را خلق کند. اما قبل از آن که پای در کهکشان بگذارد، لوکاس برای ساخت اولین فیلم پرفروش و شناخته شده خود با نام «دیوار نویسی آمریکایی» (American Graffiti) به جایی بسیار نزدیک تر از کهکشان در کالیفرنیا رفت. در آن زمان جورج لوکاس کارگردانی بسیار گمنام بوده و برای تامین سرمایه فیلم خود با مشکلات زیادی روبرو بود. در نهایت کمپانی فیلم سازی یونیورسال موافقت کرد که برای ساخت این فیلم ۷۵۰٫۰۰۰ دلار بودجه در اختیار لوکاس قرار دهد. با این وجود آن ها اختلافاتی با دیدگاه و سبک کاری لوکاس داشته و پس از اتمام فیلم برداری ها از او خواستند که یک تدوینگر جدید استخدام کرده و بخش هایی از فیلم را حذف کند.
مسئولان این استودیو از واکنش منفی تماشاگران در سالن های سینما نسبت به «دیوار نویسی آمریکایی» بیم داشتند اما پس از این که تعدادی از کارمندان استودیو پس از تماشای فیلم به شدت از آن استقبال کرده و نظرات مثبتی در مورد آن ارایه دادند، مسئولان استودیو یونیورسال نیز تصمیم گرفتند در برابر خواسته و دیدگاه لوکاس کوتاه بیایند. علیرغم مشکلاتی که «دیوار نویسی آمریکایی» در روند ساخت با آن مواجه بود اما به خوبی در سینماها مورد استقبال قرار گرفته و نامزدی در ۵ بخش اسکار از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را بدست آورد. این فیلم پرفروش و دیدنی در نهایت موفق شد ۱۱۵ میلیون دلار در گیشه فروش داشته باشد که با در نظر گرفتن نرخ تورم، می توان آن را یکی از پرفروش ترین فیلم های تاریخ سینما دانست.
۲- آنابل (۲۰۱۴)
فیلم پرفروش و البته ترسناک «آنابل» (Annabelle) مانند اغلب فیلم های ژانر وحشت با نقدهای تند و منفی منتقدان سینمایی روبرو شد اما با بودجه ای ۶٫۵ میلیون دلاری توانست به فروشی باورنکردنی دست یابد. این فیلم در هفته اول اکران خود با اختلافی ناچیز رتبه اول باکس آفیس را به «دختر گمشده» (Gone Girl) از شاهکارهای دیوید فینچر واگذار کرد اما در همان هفته اول به فروش خیره کننده ۳۷٫۱ میلیون دلاری دست یافت. فیلم فینچر که نامزد دریافت جایزه اسکار در بخش بهترین بازیگر زن نیز شد تنها با ۳۷۸٫۸۵۴ دلار فروش بیشتر توانست در هفته اول اکران بالاتر از «آنابل» قرار بگیرد. فروش باورنکردنی «آنابل» در هفته اول اکران دو برابر میزان انتظارات بود و بخش اعظم این فروش را باید مرهون پرسروصدا بودن در رسانه های اجتماعی دانست.
علاوه بر این، ارتباط این فیلم پرفروش با فرانچایز شناخته شده «احضار روح» (Conjuring) که از ساخته های استاد مسلم ژانر وحشت، جیمز وان، بود نیز نقش مهمی در بالا رفتن فروش آن داشت. پیش درآمدی دیگر از این فیلم با عنوان «آنابل: آفرینش» (Annabelle: Creation) در تابستان سال ۲۰۱۷ اکران شد که با نقدهای بسیار خوبی از جانب منتقدان مواجه شد. این فیلم نیز با بودجه ای تقریباً ۱۵ میلیون دلاری توانست به ۱۰۲ میلیون دلار فروش در سینماهای داخلی و ۳۰۶٫۵ میلیون دلار در سینماهای سراسر جهان دست یابد. «آنابل» یکی از معدود فیلم های موفق تابستان سال گذشته بود که نشان می داد می توان فیلم هایی پرفروش و با کیفیت نیز در ژانر وحشت ساخت.
۳- پروژه جادوگر بلر (۱۹۹۹)
فیلم ترسناک «پروژه جادوگر بلر» (The Blair Witch Project) با آن سبک فیلم برداری خاص و منحصر به فرد خود نه تنها یک پدیده فرهنگی تازه بود بلکه در گیشه نیز با استقبالی باورنکردنی روبرو شد. این فیلم پرفروش در مورد گروهی دانشجوی علاقمند به فیلم سازی بود که با بهره گیری از یک افسانه محلی و بودجه ناچیز ۶۰٫۰۰۰ دلاری توانستند فیلمی بسازند که به فروش خیره کننده ۲۴۶٫۸ میلیون دلاری در گیشه بین المللی دست یابد که تنها ۱۴۰٫۵ میلیون دلار آن در سینماهای داخلی بود. جالب تر این که این فیلم پرفروش و تحسین شده تنها در مدت ۸ روز فیلم برداری شد و بسیاری از صحنه های آن به صورت فی البداهه تصویربرداری شد.
همانند بسیاری از فیلم های این فهرست، فیلم پرفروش «پروژه جادوگر بلر» از برنامه اکران نوآورانه خود سود برده و رفته رفته شور و اشتیاقی را در میان سینماروها ایجاد کرد که موفقیت تجاری باورنکردنی این پروژه کوچک را در پی داشت. این فیلم برای اولین بار بدون این که کسی روی آن حسابی باز کند در فستیوال سینمایی ساندنس به نمایش درآمد. واکنش اولیه تماشاگران به این فیلم بسیار تاثیرگذار بود زیرا اکثر تماشاگران نمی دانستند که در حال تماشای یک فیلم در ژانر وحشت هستند یا فیلمی مستند و ترسناک.
سازندگان فیلم از همین مولفه برای راه اندازی کمپین های تبلیغاتی استفاده کردند و «پروژه جادوگر بلر» به یکی از اولین فیلم هایی تبدیل شد که تبلیغ در اینترنت را در پیش گرفت. اگر چه فیلم های ترسناک زیادی سعی داشته اند از فرمول موفقیت آمیز فیلم «پروژه جادوگر بلر» نسخه برداری کنند اما تنها معدودی از آن ها توانسته اند به موفقیت دست یابند. این فیلم هنوز هم پرفروش ترین فیلم ترسناک شبه مستند تاریخ سینماست و چهارمین فیلم ترسناک پرفروش با درجه بندی R در تاریخ ژانر وحشت نیز به شمار می آید.
۴- فول مانتی (۱۹۹۷)
از همان ابتدا می شد حدس زد که فیلم کمدی درام «فول مانتی» (The Full Monty) با بودجه نسبتاً ناچیز ۳٫۵ میلیون دلاری خود به موفقیتی برای کمپانی سازنده تبدیل خواهد شد. این فیلم پرفروش انگلیسی در مورد گروهی از کارگران صنعت فولاد است که شغل خود را از دست داده و تصمیم می گیرند با تشکیل یک گروه رقص خاص علاوه بر کسب درآمد، مقداری از اعتماد به نفس از دست رفته خود را بازیابند. «فول مانتی» در نهایت با استقبال قابل توجه منتقدان و سینماروها مواجه شده و در نهایت توانست علاوه بر فروش قابل توجه، در بخش بهترین فیلم نیز نامزد دریافت جایزه اسکار شود.
فیلم پرفروش «فول مانتی» در جشنواره های دیگر نیز در بخش های مختلف نامزد دریافت جوایز متعددی شد و همانطور که کمپانی سازنده پیش بینی می کرد افرادی بسیاری برای تماشای آن به سینماها هجوم بردند. در نهایت «فول مانتی» توانست ۲۵۷٫۹ میلیون دلار فروش داشته باشد که ۴۵٫۹ میلیون دلار از این فروش تنها در ایالات متحده بدست آمد. بسیاری از کمپانی های انتشار فیلم بر این باورند که اگر این فیلم کمی زودتر در سینماهای ایالات متحده نیز اکران می شد بدون شک به فروش بیشتری دست می بافت. این فیلم ابتدا با تنها ۶ سالن در ایالات متحده اکران شده و تا ۴ هفته تنها به صورت محدود به نمایش در می آمد. در نهایت پس از یک ماه تعداد سالن های این فیلم به ۳۸۷ سالن افزایش یافته و به موفقیتی بزرگ برای استودیو سازنده تبدیل شد.
۵- برو بیرون (۲۰۱۷)
جوردن پیل یک بازیگر شناخته شده در حوزه فیلم های کمدی بود که اولین تجربه کارگردانی او با فیلم تحسین شده و ترسناک «برو بیرون» (Get Out) و با بودجه ناچیز ۴٫۵ میلیون دلار به یکی از بزرگ ترین و پرفروش ترین فیلم های سال ۲۰۱۷ تبدیل شد. این فیلم پرفروش به یک موفقیت بزرگ برای عوامل سازنده و بخصوص کارگردان و بازیگر نقش اول آن بدل شده و به لطف نقدهای مثبت و تبلیغات شخص به شخص توانست به فروش خیره کننده ۲۵۵ میلیون دلار در سطح جهانی دست یابد. فیلم پرفروش و ترسناک «برو بیرون» از یک داستان جدید و خلاقانه سود برده و با کمک گرفتن از تکنیک های خلاقانه بازاریابی توانست در هفته اول اکران خود به فروش قابل توجه ۳۳٫۵ میلیون دلاری دست یابد که آن را در رتبه ۲۵اُم فیلم های با بیشتری فروش در هفته اول اکران در ماه فوریه در تاریخ سینما قرار می داد.
این فیلم در هفته های بعدی نیز همچنان در جلب تماشاگر موفق بوده و در هفته های دوم و سوم به ترتیب تنها ۱۵٫۴ و ۲۶٫۵ درصد از مخاطبان خود را از دست داد. صحبت ها در مورد این فیلم در محفل های سینمایی و رسانه های اجتماعی به حدی بود که همه برای دیدن فیلم تلاش می کردند و کمتر کسی می توانست منتظر انتشار فیلم در قالب سرویس های استریمینگ یا دی وی دی بماند. این فیلم پرفروش به حدی خلاقانه بود که توانست در ۴ بخش نامزد دریافت جایزه اسکار شود هرچند بیش از یک سال قبل از اعلام نامزدهای اسکار اکران شده و معمولاً فیلم های ژانر وحشت توسط داوران آکادمی اسکار نادیده گرفته می شدند. فیلم پرفروش «برو بیرون» سودآورترین فیلم سال ۲۰۱۷ لقب گرفته و توانست ۶۳۰ درصد بازگشت سرمایه را برای استودیو بلوم هوس در پی داشته باشد.
۶- جونو (۲۰۰۷)
فیلم کمدی درام «جونو» (Juno) توانست در ۴ بخش نامز دریافت جایزه اسکار شود از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردانی برای جیسون ریتمن و بهترین بازیگر نقش اول زن برای الن پیج. فیلم پرفروش اما کم هزینه «جونو» با داستانی جالب در مورد یک دختر دبیرستانی که ناخواسته باردار می شود، در نهایت توانست جایزه اسکار بهترین فیلم نامه غیراقتباسی را بدست آورد. این کمدی مستقل تنها با ۷٫۵ میلیون دلار بودجه ساخته شد و جنیفر گارنر نیز برای این که هزینه های ساخت فیلم را کاهش دهد پذیرفت که دستمزد خود را کاهش دهد.
با این بودجه پایین اما «جونو» با استقبال در گیشه مواجه شده و به فروش ۱۴۳٫۴ میلیون دلاری در سینماهای داخلی و ۲۳۱٫۴ میلیون دلاری در سینماهای سراسر جهان دست یافت. بخش زیادی از موفقیت فیلم را باید در جلب توجه نوجوانان و بویژه دختران جستجو کرد. این فیلم پرفروش و تاثیرگذار به یک معیار فرهنگی قابل توجه برای بسیاری از تماشاگران تبدیل شده و در تمام طول دوران اکران خود با استقبال مواجه شد.
۷- میس سان شاین کوچولو (۲۰۰۶)
فیلم کمدی مستقل «میس سان شاین کوچولو» (Little Miss Sunshine) نیز همانند فیلم قبلی این فهرست در ۴ بخش نامزد دریافت جایزه اسکار شده و در نهایت در دو بخش نیز برنده این جایزه معتبر شد. این فیلم پرفروش که مورد توجه و استقبال منتقدان و سینماروها نیز قرار گرفت در مورد یک دختر نوجوان است که برای شرکت در مسابقات دختر نوجوان شایسته کشورش، خانواده خود را به یک سفر دور و دراز می برد. این فیلم نه تنها با استقبال صاحب نظران عرصه سینما مواجه شد بلکه با بودجه ناچیز ۸ میلیون دلاری خود توانست به فروش ۱۰۰٫۵ میلیون دلاری در سطح جهانی دست یابد که نزدیک به ۶۰ میلیون دلار آن در ایالات متحده حاصل شد.
فیلم موفق «میس سان شاین کوچولو» در حالی به این فروش قابل توجه دست یافت که در بهترین شرایط خود تنها ۱٫۶۰۲ سالن را در اختیار داشت. کمپانی فاکس سرچ لایت که در زمینه انتشار فیلم های سینمایی فعالیت دارد، پس از دیدن استقبال تماشاگران از این فیلم در اکران های خصوصی متوجه پتانسیل خوب این فیلم شده و در یک رقابت جنگ گونه توانست حق پخش آن را با مبلغ ۱۰٫۵ میلیون دلار بدست آورد.