یک رابطه عاطفی سالم چه ویژگی هایی دارد؟
گرچه هیچ رابطه ی کامل و بی عیب و نقصی وجود ندارد، اما یک رابطه عاطفی سالم تقریباً همیشه احساس خوبی به شما می دهد و در مجموع شما را از آنچه که هستید بالاتر می برد، نه آنکه تنزل دهد. از طرفی عده ای تصور می کنند با پیدا کردن نیمه ی گمشده ی خود، برخورداری از یک رابطه ی درست و سالم را برای خود تضمین خواهند کرد، در حالی که روابط عاطفی سالم، خود به خود به وجود نمی آیند، بلکه با تلاش طرفین رابطه، ساخته می شوند. در ادامه با ویژگی های یک رابطه عاطفی سالم آشنا خواهیم شد.
۱- واقعاً از همدیگر خوش تان می آید
شاید بدیهی به نظر برسد، اما زوج های شاد واقعاً از همدیگر خوش شان می آید. شما باید این احساس را داشته باشید که شریک عاطفی شما بهترین دوست شما است، همان کسی است که از او خوش تان می آید، دوستش دارید و می خواهید زندگی تان را با او سهیم شوید. در یک رابطه ی درست و مستحکم، هر دو نفر یکدیگر را ترغیب می کنند که بهترین خودشان باشند.
۲- به همدیگر احترام می گذارید
بدون احترام متقابل، خبری هم از اعتماد، صداقت، دوستی، یا صمیمیت نخواهد بود. احترام متقابل یکی از نیازهای اصلی طرفین یک رابطه عاطفی است و مسأله ای است که اغلب از آن غفلت می شود.
۳- اولین کسی است که دوست دارید خبرهای خوب یا بدتان را به او بدهید
فرض کنید به شما خبر داده اند که ارتقاء شغلی گرفته اید. بعد از فهمیدن این مطلب، اولین کاری که می خواهید انجام دهید این است که به شریک عاطفی تان زنگ بزنید. وقتی اتفاق خوبی در زندگی تان رخ می دهد، بیشتر از هر کس دیگری دوست دارید با او درباره ی آن حرف بزنید. اگر هم اتفاق بدی افتاده باشد، ترجیح می دهید که با او درباره اش صحبت کنید، نه کس دیگری. اگر کسی به نفر شماره ی یک زندگی ما تبدیل شود، این مسأله نشانه ی خوبی محسوب می شود. این اتفاق یک شبه رخ نمی دهد، اما وقتی رخ دهد، همه چیز به طور خودآگاه یا ناخودآگاه به خوبی پیش می رود.
۴- شما را قضاوت نمی کند
شما می توانید با شریک عاطفی تان صادق باشید و عکس این مسأله هم صدق می کند. علاوه بر این، هیچ وقت احساس نمی کنید که او شما را قضاوت می کند. هیچ کسی قضاوت شدن، به ویژه از سمت شریک عاطفی و محبوبش را دوست ندارد. قضاوت کردن می تواند منجر به دلخوری و احساس حقارت شود که هر دوی آن ها احساساتی هستند که پنهان کردن آن ها کار ساده ای نیست و باعث از بین رفتن تدریجی یک رابطه می شوند. اگر طرفین یک رابطه عاطفی بتوانند تفاوت های یکدیگر را تحسین کنند یا دست کم، خالصانه تحمل کنند، از یک رابطه ی شاد، سالم و مستحکم برخوردار خواهند شد.
۵- دوستان تان از او خوش شان می آید
ما اغلب تحت تأثیر گروه های اجتماعی ای قرار داریم که عضو آن ها هستیم. به همین دلیل اگر شریک عاطفی ما مورد تأیید صمیمی ترین دوستان ما باشد، این مسأله می تواند به ما آرامش خاطری دهد که رابطه عاطفی ما را به میزان چشمگیری تقویت خواهد کرد. اما از کجا بفهمیم که دوستان ما واقعاً از شریک عاطفی ما خوش شان می آید؟ یک نشانه ی آن این است که شریک عاطفی تان هم به جمع دوستان تان دعوت می شود. علاوه بر این، حضور او، فضای دورهمی هایتان را شادتر می کند، همگی با رغبت در این برنامه ها شرکت می کنند و کسی در حضور او احساس معذب بودن نمی کند.
۶- شکایت او را به دوستان تان نمی کنید
شما تمام شب را به چت کردن با دوست صمیمی تان درباره ی کارها و رفتارهای ناراحت کننده ی شریک عاطفی تان نمی گذرانید. در حقیقت، به سختی می توانید نکته ی منفی ای در شریک عاطفی تان پیدا کنید. به خاطر داشته باشید که دوستان ما شادی ما را می خواهند. وقتی به دوستان صمیمی تان شکایت شریک عاطفی تان را نکنید، آن ها هم احساس خوبی به او پیدا می کنند و دوست دارند که از رابطه ی شما حمایت کنند.
۷- از بحث درباره ی مسائل جدی طفره نمی روید
اگر شما بتوانید با شریک عاطفی تان درباره ی مسائل مهم و جدی ای مثل رابطه جنسی، بچه دار شدن، مذهب و سیاست صحبت کنید، یعنی پایه و اساس رابطه ی شما آنقدر مستحکم است که می توانید روی داشتن یک آینده ی مشترک با همدیگر حساب باز کنید. گفتگوی دو طرفه، مهم ترین بخش رابطه ی زناشویی یا عاطفی است. اگر شما و شریک عاطفی تان بتوانید بی پرده، صادقانه و خالصانه درباره ی هر مسأله ای باهم صحبت کنید و هیچ موضوعی برایتان تابو نباشد، پیوند میان شما مستحکم باقی می ماند. برعکس، اگر نتوانید با یکدیگر درباره ی موضوعات مهم صحبت کنید، این ممنوعیت، دیر یا زود، به همه ی ابعاد رابطه ی شما صدمه خواهد زد. مشکل گفتگو در همه ی رابطه ها وجود دارد. اما این به شما بستگی دارد که چطور چنین بحث هایی را که واقعاً مهم هستند، هدایت کنید. هنگام گفتگو درباره ی موضوعات حساس، با همدلی به شریک عاطفی تان گوش دهید و تلاش کنید نقاط قوت او را پیدا کنید.
۸- به فکر تغییر دادن او نیستید
در اغلب مواقع همان ویژگی هایی که باعث جذب ما به شریک عاطفی مان می شوند، بعدها می تواند ما را از او زده کند. برای مثال، ممکن است اوایل آشنایی تان عاشق شوخ طبعی و تصمیم گیری های ناگهانی همسرتان بوده باشید، اما حالا از اینکه او هیچوقت از قبل برای چیزی برنامه ریزی نمی کنید، دائماً شکایت کنید. در یک رابطه ی درست، شما مخفیانه امیدوار نیستید که شریک عاطفی تان در آینده سیگار را کنار بگذارد، بیشتر پول دربیاورد یا خودش را لاغر کند. شما باید تلاش کنید به خاطر بیاورید که اول آشنایی تان چه چیزی شریک عاطفی تان را برای شما دوست داشتنی کرده بود، نه اینکه سعی کنید او را تغییر دهید.
۹- به همدیگر اعتماد دارید
اگر رابطه عاطفی شما رابطه ی مستحکمی باشد، با حضور شریک عاطفی تان در جمعی که جنس مخالف در آن وجود دارد، مشکلی نخواهید داشت. اعتماد و احترام، پایه های هر رابطه ی سالمی هستند. بدون آن ها هیچ رابطه ای پیش نمی رود. شما می دانید که شریک عاطفی تان هرگز به اعتماد شما خیانت نمی کند و کاری نمی کند که از او برنجید. شما پشت همدیگر هستید و رازی برای پنهان کردن از یکدیگر ندارید.
۱۰- می دانید که حواسش به شما هست
در یک رابطه عاطفی سالم، هر یک از طرفین می دانند که اهمیت زیادی برای طرف مقابل شان دارند، چون متوجه هستند که شریک عاطفی شان همه ی تلاشش را برای برآورده کردن نیازهای اولیه ی آن ها که حمایت عاطفی، همراهی و محبت است، می کند. شما احساس نمی کنید که باید برای فهمیدن انگیزه ی واقعی شریک عاطفی تلاش کنید، چون اعمال و رفتارهای او احساس واقعی اش را نسبت به شما نشان می دهند. اگر مدتی پیغام یا تماسی از شریک عاطفی تان دریافت نکنید، این مسأله شما را ناراحت یا نگران نمی کند، چون شما از استحکام رابطه ی خود مطمئن هستید.
۱۱- احساس نمی کنید در یک جنگ بی پایان به سر می برید
این به معنای آن نیست که در رابطه ی شما هیچ بحث و جدلی وجود ندارد، اما اینطور هم نباید باشد که همیشه در حال جنگ و دعوا باشید. یک زوج بالغ و پخته می دانند که چطور بحث و جدلی که لحظه به لحظه غیر قابل کنترل تر می شود را یکباره متوقف کنند. اگر یک زوج دعواهای خود را مرور کنند و به این فکر کنند که بار دیگری که چنین مسأله ای رخ داد چه برخورد متفاوتی داشته باشند، این کار از رنج دعواهای بدی کم خواهد کرد، چون این زوج پایه ی رابطه ی خود را مستحکم کرده اند.
۱۲- می توانید دعوا کنید و ترسی از این کار ندارید
در یک رابطه عاطفی سالم، شما می دانید که می توانید اختلاف نظر داشته باشید و این به معنای آن نیست که رابطه ی شما به هم خواهد خورد. جر و بحث در رابطه عاطفی مسأله ای طبیعی است. اختلاف نظرها بخش جدایی ناپذیر روابط عاطفی هستند. اگر هر دوی شما این توانایی را داشته باشید که با آرامش و خونسردی و با منطق به شریک عاطفی تان گوش دهید و این تمایل را داشته باشید که مسأله را حل کنید، به احتمال زیاد می توانید اختلاف پیش آمده را حل کنید و رابطه ی خود را ادامه دهید.
۱۳- در کنار هم احساس راحتی می کنید
هر کسی در حالی که با یک ظاهر اتو کشیده در یک رستوران شیک در حال غذا خوردن با شریک عاطفی اش است می تواند به سادگی ادعا کند که با شریک عاطفی اش احساس راحتی می کند، اما کار جایی سخت می شود که قرار باشد با یکدیگر زیر یک سقف زندگی کنند. شما می دانید که رابطه تان با شریک عاطفی تان آنقدر مستحکم هست که بعد از ازدواج، وقتی بعد از یک روز سخت کاری به خانه برگشتید بتوانید جلوی او لباس راحتی به تن کنید و در این شرایط احساس راحتی هم بکنید.
۱۴- دلتان برایش تنگ می شود
در طول روز به شریک عاطفی تان فکر می کنید و او هم در شما است. وقتی از او پیغام یا تماسی دریافت می کنید می دانید که به شما فکر می کرده. اگر مجبور هستید بدون او به سفر بروید، فکر ندیدن او در همین چند روز، ناراحت تان می کند و او هم همین احساس دارد.
۱۵- باهم تصمیم می گیرید
حرف اول و آخر را فقط یک نفرتان نمی زند. بهترین رابطه ها آن هایی هستند که به جای «من»، این «ما» است که در آن ها تصمیم می گیرد. شما موفق شده اید که سبک و سیاق زندگی مجردی را کنار بگذارید و به یک تیم واحد تبدیل شوید. مثلاً به جای آنکه بدون مشورت با شریک عاطفی تان، برنامه ی آخر هفته را فقط با توجه به خودتان تنظیم کنید، هر دو از همدیگر سؤال می کنید که برای آخر هفته چه برنامه ای دارید. این مسأله در مورد همه ی امور صدق می کند، از غذایی که قرار است باهم بخورید تا جایی که قرار است در آینده باهم زندگی کنید.