گرگرفتگی
گرگرفتگی که در پزشکی با اصطلاح Hot flashes شناخته می شود، دومین و ناراحت کننده ترین علامت دوران یائسگی است که حدود ۷۵ تا ۸۵ درصد زنان در حوالی دوران یائسگی آن را تجربه می کنند.
علائم گرگرفتگی:
تظاهرات آن به صورت گرم، داغ شدن و قرمز شدن ناگهانی پوست به ویژه اندام فوقانی در ناحیه سر و صورت، گردن، سینه و شانه هاست. گاهی تعریق و متعاقبا احساس یخ کردن و سرما، سردرد، ضعف، خستگی و تهوع نیز بروز می کند.
حملات گر گرفتگی به طور متوسط ۴ دقیقه بطول می انجامد و به ندرت ممکن است تا یک ساعت هم طول بکشد.
شدت حملات بسیار متغیر بوده و معمولا شب ها تشدید یافته و منجر به اختلالات خواب می شود.
گرگرفتگی در اکثر موارد پس از یک تا ۲ سال از بین می رود اما در ۲۵ درصد زنان تا ۵ سال ادامه می یابد.
علت گرگرفتگی چیست؟
مکانیسم دقیق گرگرفتگی به درستی شناخته نشده است اما به نظر میرسد افت میزان هورمون استروژن در دروان یائسگی باعث اختلال در تنظیم و کنترل دمای بدن می شود که پیامد آن بروز علائم گرگرفتگی است.
شیوع گرفتگی در افراد چاق کمتر است که میتواند ناشی از تولید استروژن بیشتر در زنان چاق باشد.
آیا گرگرفتگی در مردان اتفاق می افتد؟
در مردانی که سطح هورمون مردانه تستوسترون آنها کاهش یابد نیز ممکن است گر گرفتگی رخ دهد که معمولا در مبتلایان به سرطان پروستات دیده می شود و در صورت درمان با تستوسترون گرگرفتگی نیز برطرف خواهد شد.
تشخیص گرگرفتگی:
گرفتگی توسط پزشک متخصص زنان با توجه به شرح حال بیمار، معاینه دقیق و اندازه گیری FSH ثابت می شود. در زنان یائسه سطح هورمون FSH افزایش یافته است.
درمان گرگرفتگی:
از مصرف زیاد ترکیبات کافئین دار نظیر شکلات، قهوه، چای و ادویه جات غذایی خودداری کنید.
الکل را ترک کنید.
درجه حرارت محیط زندگی خود را معتدل نگه دارید.
لباس های نسبتا نازک و راحت بپوشید.
از استرس های روحی دوری کنید. مدیتیشن و یوگا پیشنهاد ما به شماست.
شوید، کرفس، جعفری، گردو، فندوق، سویا وسیب موادی هستند که استروژنی گیاهی دارند. از این مواد در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
درمان اصلی گرگرفتگی، استروژن است و تقریبا تمام اشکال استروژن در رفع گرگرفتگی موثر هستند. معمولا استروژن خوراکی با نام تجاری پره مارین جهت درمان ارجحیت دارد ولی ضروری است که شروع درمان با استروژن زیر نظر پزشک متخصص صورت گیرد.