گذر از خیانت: چگونه دوباره اعتماد را به زندگی تان برگردانید؟

به گزارش تریتا نیوز، سمیرا سرایلو ،اعتماد در روابط صمیمی ریشه در احساس امنیت با فرد دیگر دارد. بی وفایی، دروغ یا شکستن عهد و پیمان می تواند آسیب جدی به رابطه ی بین زن و شوهر بزند. به هر حال، لزوما به این معنی نیست که این ازدواج قابل نجات نیست. اگر چه زمانی که این شکاف جدی و عمیق باشد بازسازی اعتماد و اطمینان از دست رفته می تواند چالش زا باشد، در حقیقت زمانی که هر دو طرف به این فرایند باور و اعتقاد داشته باشند، این امر ممکن می شود.
تکه ها را کنار هم بگذارید
زمان و تلاش بسیاری می طلبد تا بتوانید اعتماد از دست رفته را دوباره ایجاد کنید و زندگی تان را نجات دهید. محققان نشان می دهند که زوجین به این پنج نکته که در زیر می آید بپردازند تا بتوانند دوباره اعتماد و اطمینان را در بین خودشان ایجاد کنند:
- دانستن جزئیات
- رهایی خشم و عصبانیت
- قول و تعهد دادن
- بازسازی اعتماد
- بازسازی رابطه
خواه شما فردی هستید که خیانت کرده اید یا در حق شما خیانت شده است، برای بازسازی اعتماد از دست رفته در زندگی زناشویی تان، هر دو شما باید دوباره با هم عهد و پیمان ببندید.
دانستن جزئیات
اگر چه ظاهرا در خیانت ها جنبه پنهان و پیدا وجود دارد. اما زوج خائن باید صادقانه جلو بیاید و اطلاعات صحیح بدهد، به علاوه باید به سوالات همسرش صادقانه پاسخ دهد. این امر باعث می شود که زوجی که در حقش خیانت شده درک وسیعتری از شرایط داشته باشد. چه اتفاقی افتاده، کی و کجا؟ چه مشکل و احساسی ممکن است در ایجاد این شرایط دخیل بوده باشد؟ کیفیات مخففه چه بوده است؟
رهایی خشم و عصبانیت
اگر چه آسیب جزئی به اعتماد و اطمینان می تواند منجر به مشکلات روانی، احساسی و سلامت جسمی شود، اما طرف مقابل شما ممکن است در خوابیدن و غذا خوردن هم مشکل پیدا کند. ممکن است شریک زندگی تان زیادی حساس و زودرنج شود و به هر چیزی زود و تند عکس العمل نشان دهد. شاید به نظر برسد که باید این خشم و هیجانات را آرام و سرکوب کرد، اما الزامی است فردی که به خیانت شده بتواند احساساتش را بیان و تخلیه کند. قطعا این هیجانات شامل حال شما و اطرافیان تان می شود. این موضوع بر نحوه ی زندگی و رابطه تان تاثیر می گذارد و شک و شبه های جدیدی را در زندگی ایجاد می کند. همه این احساسات تان را به طرف مقابلتان منتقل کنید. ممکن است فرد خائن هم احساس خشم و عصبانتی از قبل از آن اتفاق در دل خود نگه داشته باشد؛ که او هم باید احساساتش را بیان کند.
قول و تعهد
هر دو طرف و به ویژه فردی که به او خیانت شده ممکن است به قول و پیمان زناشویی شک کند و اطمینان نداشته باشد که این رابطه آیا هنوز برای آنها درست است یا خیر. همدردی، ابراز درد و ناراحتی، سرخوردگی، خشم، احساس پشیمانی و طرد کردن و فاصله گرفتن و بازسازی احساسات جریحه دار شده برای درمان هر دو طرف و رابطه آنها لازم است. بازسازی شرایط، بیان انتظارات و خواسته های هر یک از زوجین از این رابطه، می تواند به طرف مقابل درک روشنی از رابطه و انتظارات طرف مقابلش بدهد که در طولانی مدت به بهبود رابطه آنها بیشتر و بهتر کمک خواهد کرد. هر دو طرف باید ببینند که این رابطه برای پابرجا ماندن به چه چیزهایی نیاز دارد. در این گونه مکالمات از کلماتی که می تواند بحث برانگیز باشد اجتناب کنید، و آنچه که از همسرتان می خواهید، انتظار و توقع دارید شفاف و کامل بازگو کنید. مثلا به جای اینکه بگویید”تو هیچ وقت به من اهمیت ندادی” بگویید ” می خواهم اولویت زندگیت باشم.”
بازسازی اعتماد
شما هر دو با هم باید اهداف خاص و واقعی برای بازگرداندن زندگی به روال عادی را تعیین کنید، در این خصوص عاقلانه و واقعی تصمیم بگیرید نه رویایی. باید بدانید که بازسازی اعتماد از دست رفته زمان بر است و نیاز مند موارد زیر است:
- تصمیم بگیرید ببخشید و مورد بخشش قرار بگیرید. از عمق وجودتان تصمیم بگیرید تا گذشته را رها کنید. رسیدن به این هدف زمان بر است و تعهد و پایبندگی کلید آن است.
- برای بهبود شرایط و خودتان تلاش کنید. برای بازسازی اعتمادی که از بین رفته فقط قول دادن و معذرت خواهی کافی نیست. دلایل زیربنایی خیانت باید از هر دو طرف مشخص، بررسی و کار شود، تا دیگر تکرار نشود.
- به احساسات درونی تان آگاه باشید و افکارتان را درمیان بگذارید. تمام ذهن خود را مشغول شرایط یا عملی که انجام شده کردن کمکی به حل این موضوع نمی کند؛ به جای آن باید بحث کنید و خشم، احساسات و آسیبی که دیده اید را بیان کنید.
- تلاش کردن. دیگر به دنبال وعده های بی خود و الکی نباشد. صادقانه خواسته ها و اهداف تان را بیان و دنبال کنید.
فردی که خیانت کرده
برای فرد ی که خیانت کرده دشوار است که به اشتباهش اعتراف کند، اما باید بدانید که برای بهبود و ترمیم رابطه گامهای بالا ضروری است. همزمان که بر روی موارد بالا کار می کنید باید بدانید:
- اگر شما فردی هستید که دروغ گفته، خطا کرده یا عهدش را شکسته، شریک تان نیاز دارد تا شما با تغییر در رفتارتان رفتار اشتباه تان را جبران کنید. این بدین معنی است که دیگر رازی، دروغی یا خطا یا چیزهایی از این قبیل پیش نیاید. از این به بعد کاملا صریح و قابل اعتماد باشید.
- صادق باشید. ببینید چرا این رفتار اشتباه ایجاد شد. اینکه ” من نمی دانم” نمی تواند به شما و بهبود شرایط و حل ریشه ای مشکل تان کمکی کند.
- مسئولیت کار و تصمیم تان را به عهده بگیرید، حالت تدافعی گرفتن فقط بحران و مشاجره را شدیدتر و طولانی تر می کند. توجیح رفتارتان با کاری که همسرتان انجام می دهد یا قبلا انجام داده هم اصلا کمکی به حل موضوع نخواهد کرد؛ پس منطقی و درست رفتار کنید.
فردی که به او خیانت شده
درست است که شرایط بستگی به میزان خیانتی دارد که شریک زندگی تان به شما کرده است، اما باید بدانید کاری که شما انجام می دهد به میزان زیادی بر موفقیت شما تاثیر گذار است. بنابراین هر روز تلاش کنید تا:
- ببینید چرا و چه اتفاقی در زندگی تان افتاد که کار به اینجا کشیده شد. درست است که این کار به شما کمک نمی کند تا آن خطا را فراموش کنید، اما می تواند برای پیش رفتن دید بهتری به شما بدهد و جنبه های پنهانی از مسائل را برایتان روشن کند.
- با وجودی که خیلی سخت و دشوار است، زمانی که تصمیم گرفتید همسرتان را ببخشید، سعی کنید تا واکنش و عکس العملهای مثبت از خودتان نشان دهید تا اینگونه بازخورد مناسبی به تلاشهای همسرتان برای کسب رضایت و خوشحالی شما نشان دهید و او را در این مسیر تقویت کنید.
- بدانید که طبیعی است که با وجود همه تلاشها و گامهایی که تا اینجا برداشته شده نخواهید این رابطه ادامه پیدا کند. اما با خودتان و همسرتان صادق باشید ، سعی نکنید تظاهر کنید چون فکر می کنید به عنوان یک همسر فداکار از شما چنین انتظاری دارند. با خودتان و احساسات تان صادق باشید.
زوج
در کنار کارهایی که هر یک از شما مستقلا باید انجام دهید باید بدانید:
- خوب به حرفهای هم گوش دهید.
- به طرف مقابل متذکر شوید که هر کدام از شما باید جواب کامل و درستی برای سوالات خود در مورد این خیانت دریافت کنید.
بازسازی رابطه
زمانی که زوجی تصمیم می گیرند تا رابطه آسیب دیده شان را دوباره بازسازی کنند، باید تصور کنند که این یک رابطه کاملا جدید است. باید هر یک از طرفین درمورد انتظارات و خواسته هایش صحبت کند و تصور نکند که طرف مقابل باید خواسته ها و نیازهایش را بداند. با وجودی که این یک رابطه جدید با همان فرد است اما نباید اعتماد و اطمینان را مضایقه کنید. امتناع کردن از اعتماد و اطمینان به خاطر ترس و خشم مانع برقراری ارتباط عاطفی با شریک زندگی تان می شود. این کار مانع پیشرفت رابطه تان به شیوه ای درست و سالم می شود. بیاید و با هم درمورد یک رابطه سالم توافقهایی بکنید. برای مثال می توانید قرار ملاقاتهایی با هم بگذارید، برنامه ۵ ساله، ۱۰ ساله حتی ۲۰ ساله با هم تنظیم کنید، راههای بهتری برای ابراز علاقه و عشق تان به یکدیگر پیدا کنید، ببینید انتظار و توقع همسرتان از یک رابطه خوب چیست و غیره . به خاطر داشته باشید که همه رابطه ها نیاز به وقت و کار دارند. حتی زوجهایی که زیادی به هم نزدیک و صمیمی هستند هم سالها با هم در زمینه توافقها و مسئولیتها و انتظارات شان کار کرده اند و باید کار کنند.
مشاوره
اگر بخواهید که زندگی و رابطه تان را دوباره با هم بسازید باید صادقانه و قوی با استفاده از توصیه هایی که در بالا شده شروع کنید و در این راستا گام بردارید. البته که یک مشاور متخصص به شما بهتر می تواند در این زمینه کمک کند. هم زوج درمانی و شاید هم درمان انفرادی برای هر یک از شما مفید باشد. اما قطعا با هم و در کنار هم از این بحران عبور خواهید کرد!