کهیر و التهاب ناشی از پوشک در نوزادان
کهیر و حساسیت ناشی از پوشک شکل معمولی از التهاب پوستی است که به شکل لکه های قرمز روشن بر روی باسن فرزندتان دیده می شود.
کهیر و حساسیت پوستی ارتباط مستقیمی دارد به تداوم رطوبت یا تناوب تعویض پوشک، شکم روش و حتی استفاده از شلوار و شورت پلاستیکی برای پوشاندن پوشک. سوختگی و کهیر ناشی از پوشک حتی ممکن است پس از اضافه شدن غذاهای جامد به تغذیه فرزندتان ، یا زمانی که فرزندتان انتی بیوتیک مصرف می کند یا حتی اگر فرزندتان با شیر مادر تغذیه می شود غذاهای خاصی مادر ممکن است بخورد که این حالت زرا در کودک تشدید کند.
کهیر و سوختگی ناشی از پوشک والدین را هشیار می کند و باعث آزار کودک می شود، اما اغلب این نوع کهیرها با درمانهای ساده خانگی راحت بر طرف می شوند.
کهیر و سوختگی ناشی از پوشک به شکل زیر دسته بندی می شود:
- علایم پوستی. کهیر و حساسیت ناشی از پوشک شامل پوستی قرمز، متورم و ملتهب در نواحی اطراف پوشک است، مانند باسن، اندامهای تناسلی و ران ها.
- تغییرات در خلق و خو و خصلتهای فرزندتان. ممکن است متوجه شوید که فرزندتان نسبت به قبل بی قرار و آشفته تر است، خصوصا زمانی که پوشک او را تعویض می کنید. کودکی که کهیر و سوختگی ناشی از پوشک دارد هر زمان که نواحیی از بدنش که در پوشک قرار دارد لمس یا شسته می شود، گریه می کند یا بی قرار می شود.
کهیر و سوختگی ناشی از پوشک ممکن است به طور متناوب هر زمان که فرزندتان پوشک می شود اتفاق بیفتد، اما معمولا در ۱۵ ماه نخست زندگی نوزاد معمول تر و شایع تر است، خصوصا بین ۹ تا ۱۲ ماهگی.
چه زمان از دکتر کمک بخواهید
کهیر و سوختگی ناشی از پوشک معمولا به سادگی درمان می شود و بعد از اینکه چند روزی درمان خانگی را شروع کردید بهبود می یابد. اگر بعد از چند روزی که درمان خانگی را با پماد مشخصی شروع کردید و پوشک را هم زود به زود تعویض نمودید بهبودی دیده نشد حتما با دکتر مشورت کنید. گاهی اوقات کهیر و سوختگی ناشی از پوشک منجر به عفونت ثانویه می شود که ممکن است نیاز به تجویز دارو داشته باشد.
اگر هر یک از موارد زیر را فرزندتان دارا بود حتما دکتر وی را ویزیت کند:
- التهاب عمیق و جدی باشد
- علی رغم درمان در خانه التهاب بدتر شود
همچنین در موارد زیر نیز حتما به دکتر مراجعه کنید:
- تب
- تاول یا جوش
- التهابی که از ناحیه پوشک نیز فراتر رفته است
- چرک یا ترشح عفونت
- خواب آلودگی غیر معمول
علل کهیر و سوختگی ناشی از پوشک می تواند به عوامل زیر بستگی داشته باشد:
- التهاب و سوزش از ادرار و مدفوع. تماس طولانی مدت با ادرار یا مدفوع می تواند باعث التهاب و سوزش پوست حساس کودک شود. فرزندتان ممکن است خیلی مستعد این التهاب و سوزش باشد چنانچه او به طور متناوب دفع مدفوع داشته باشد از آنجا که مدفوع بیش از ادرار التهاب و سوزش دارد، ناچارا سوختگی وی بیشتر خواهد بود.
- غذاهای جدید. زمانی که کودکان شروع به خوردن غذاهای جامد می کنند، محتویات مدفوع شان تغییراتی می کند، که به احتمال زیاد در این التهاب و سوزش تاثیر گذار است. تغییر در رژیم و تغذیه فرزندتان در افزایش میزان مدفوع وی نیز تاثیر گذار است، که می تواند منجر به کهیر و سوختگی ناشی از پوشک شود. اگر فرزندتان شیر مادر می خورد، ممکن است این سوزش و التهاب کودک در ارتباط با چیزی باشد که مادر خورده است.
- التهاب و سوزش ناشی از محصولی جدید.دستمال مرطوب یکبار مصرف، مارک جدیدی از پوشک یا پاک کننده ای خاص، یا حتی پودری که با آن لباسهای نوزاد شسته می شود می تواند باعث ایجاد التهاب و سوزش در او شود. سایر ملزومات دیگر نوزاد ممکن است ترکیباتی داشته باشد که باعث این التهاب شود مانند لوسیون، پودر یا روغن مخصوص کودک.
- عفونت باکتریایی یا عفونت قارچی. آنچه که ممکن است در آغاز صرفا عفونت پوستی پیش پا افتاده ای باشد ممکن است به نواحی دیگر نیز سرایت کند. نواحی که با پوشک پوشیده می شود – باسن، ران ها و اندان تناسلی—به ویژه چون گرم و مرطوب هستند بیشتر در معرض و مستعد رشد باکتری و قارچ هستند. این التهاب و سوزش در بین چین و چروک پوست دیده می شود و ممکن است نقاط قرمز رنگی به طور پراکنده در اطراف چین و چروکهای پوست ایجاد شود.
- پوست حساس .اطفالی با پوست حساس که به سهولت دچار آلرژی و اگزما می شوند، به احتمال زیاد بیشتر در معرض التهاب و سوزش ناشی از پوشک هستند.
- استفاده از انتی بیوتیک ها. انتی بیوتیکها باکتری ها را از بین می برند—هم باکتری های خوب و مفید و هم بد. زمانی که طفلی انتی بیوتیک مصرف می کند، باکتریهایی که رشد قارچ را کنترل می کنند ممکن است کاهش بیابند، در نتیجه التهاب ناشی از پوشک به عفونت قارچی منجر شود. این اتفاق برای نوزادانی که از شیر مادری که انتی بیوتیک مصرف می کند تغذیه می کنند نیز روی می دهد.
در نهایت، التهاب و سوزش ناشی از پوشک می تواند به خوبی در خانه درمان شود. اما چنانچه روزها پس از درمان در خانه التهاب و سوزش ناشی از پوشک فرزندتان بهبودی نداشت یا حتی بدتر شد و فرزندتان تب نیز کرد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
در این اثنا چه می توانید انجام دهید
تا زمانی که به دکتر مراجعه می کنید، از عواملی که ممکن است این التهاب را دامن بزند احتناب کنید. بعد از تعویض پوشک حتما باسن فرزندتان را با آب بشویید، از صابون و دستمال مرطوبهای حاوی الکل و عطر و بو اجتناب کنید.
تا انجا که ممکن است فرزندتان را بدون پوشک و آزاد بگذارید، تا پوست او این شانس را بیابد تا با بودن در معرض هوا خشک شود و بهبود بیابد. زمانی که از پوشک استفاده می کنید، سعی کنید آن را زود به زود تعویض کنید و از کرم و پماد ضد التهاب و سوزش استفاده کنید تا همچون مانعی پوست فرزندتان را از کثیفی در امان نگه دارد.
بهترین درمان برای التهاب و سوزش ناشی از پوشک این است که تا جای ممکن پوست فرزندتان را تمیز و خشک نگه دارید. و بهترین راه برای این کار تعویض به موقع و زود پوشک نوزاد است. این التهاب چندین روز به طول می انجامد تا بهبود یابد و ممکن است هر چند وقت یکبار دوباره عود کند.
درمانهای دارویی خانگی
داروهای بسیاری برای درمان التهاب و سوزش ناشی از پوشک وجود دارد که نیازی به نسخه پزشک نیست. صرفا طریقه مصرف را از یک پزشک یا دارو ساز بپرسید. برخی از این پمادها عبارتند از:
- A+D
- Balmex
- Desitin
- پماد Zinc Oxide
اکسیدو زینک جزء فعال بسیاری از کرمهای ضد التهاب و سوزش است. این محصولات معمولا در لایه ای ضخیم استفاده می شود تا بر روی ناحیه ملتهب قرار گیرد تا در طی روز التهاب را کاهش دهد و از پوست فرزندتان محافظت کند.
افزایش جریان هوا
برای کمک به التیام التهاب می توانید جریان هوای بیشتری را در ناحیه پوشک ایجاد کنید. این پیشنهادهای کوچک می تواند مفید واقع شود:
- بگذارید زمان کوتاهی را فرزندتان بدون پوشک بگذراند، مثلا زمانی که چرت می زند.
- از پلاستیک و پوشکهای خیلی تنگ خودداری کنید.
- تا زمانی که التهاب و سوزش از بین برود از پوشکهایی آزادتر و کمی بزرگتر استفاده کنید.
زمانی که فرزندتان دچار التهاب است ناحیه آزار دیده را با صابون و دستمال مرطوب تمیز نکنید. الکل یا مواد معطر موجود در این محصولات ممکن است این التهاب را تشدید کند.
در گذشته، خیلی مرسوم بود که از پودر بچه استفاده می کردند تا هم از پوست بچه محافظت کنند هم رطوبت آن نواحی را بگیرند. اما پزشکان دیگر آن را توصیه نمی کنند. این پودر بچه می تواند برای ریه های نوزادان مضر باشد.
چندین استراتژی ساده می تواند در کاهش میزان التهاب فرزندتان مثمر ثمر واقع شود:
- زود به زود پوشک فرزندتان را تعویض کنید. پوشک کثیف را سریع و بدون فوت وقت عوض کنید.
- هر زمان که پوشک او را عوض می کنید ناحیه باسن او را با آب بشویید. از صابون و دستمال مرطوب معطر به هیچ وجه استفاده نکنید.
- فرزندتان را با حوله تمیز خشک کنید. باسن فرزندتان را نساییدو ساییدن چیزی زبر به پوست او التهاب را بدتر می کند.
- از پوشک تنگ استفاده نکنید. پوشکهایی که خیلی تنگ هستند مانع جریان یافتن هوا در ناحیه پوشک می شوند در نتیجه این منطقه همیشه مرطوب و مستعد التهاب می ماند. پوشک تنگ همین طور می تواند باعث ایجاد زخم در کمر و رانها شود.
- کودکتان را هر از چند گاهی بدون پوشک نگه داری کنید. تا جایی که ممکن است بگذارید فرزندتان پوشک نداشته باشد. در معرض هوا بودن راهی ساده و طبیعی برای خشک شدن این التهاب است.
- از پماد و کرم استفاده کنید. اگر فرزندتان هر از چند گاهی مبتلا به این التهاب می شود، برای جلوگیری از آزار و بی قراری ناشی از التهاب هر زمان که پوشک فرزندتان را عوض می کنید حتما از این پماد استفاده کنید. این پمادها و کرم را برای اثر بخشی بیشتر بر روی پوست تمیز و خشک بمالید.
- بعد از تعویض پوشک حتما دستان تان را خوب بشویید. شستن دستها مانع پخش شدن باکتری یا قارچ به سایر بخشهای بدن فرزندتان، یا به خودتان و فرزندان دیگرتان می شود.