کنترل شهروندان به مدرسهها رسید؛ «یونیفرمهای هوشمند» به تن دانشآموزان چینی
همه می دانیم که کشور چین یک کشور کمونیستی است که علیرغم قدرت اقتصادی و نظامی اش، در ساختار سیاسی خود یک سیستم کاملاً تمامیت خواه و اقتدارگراست که کنترل کاملی بر روی شهروندان خود دارد. علیرغم پیشرفت های علمی و اقتصادی خیره کننده در دهه های اخیر، و با روی کار آمدن شی جین پینگ، تمایل حاکمان این کشور برای کنترل شهروندان نیز بیشتر از قبل شده و به حدی بی سابقه رسیده است. پس از سیستم های نمره دهی به شهروندان و برنامه هایی که اشخاص را تنها از طریق راه رفتن شان شناسایی می کنند، در جدیدترین مورد از این تلاش ها، دانش آموزان چینی یونیفرم های هوشمند به تن می کنند.
مدارس استان گویژو و منطقه خودمختار گوانگژی ژوانگ از «یونیفرم های هوشمند» ی استفاده می کنند که یک سیستم ردیاب GPS در درون آن ها کار گذاشته که به ادعای روزنامه China Daily نه تنها از فرار دانش آموزان از مدرسه جلوگیری می کند بلکه به والدین آن ها این امکان را می دهد که از موقعیت مکانی و سلامت فرزندان خود نیز اطمینان حاصل کنند. ۹ مدرسه در استان گویژو و دو مدرسه نیز در گوانگژی این یونیفرم های قابل ردیابی را به کار گرفته اند. گوانگژی فقیرترین استان چین بوده و بالاترین آمار فرار از مدرسه را در کشور دارد. کمپانی گویژو گوانیو تکنولوژی که توسعه دهنده تراشه به کار گرفته شده در این یونیفرهاست اعلام کرده که پس از ورود به مدرسه، تاریخ ها و ساعات حضور دانش آموزان ثبت می شود.
حرکات دانش آموزان در مدت حضور در مدرسه نیز توسط سیستم های ویدیویی کنترل می شوند و والدین می توانند از طریق اپلیکیشن هایی که روی تلفن های هوشمند خود نصب می کنند به طور مستقیم شاهد فعالیت کودکان خود در مدرسه باشند. تکنولوژی تشخیص چهره نیز در این یونیفرم طراحی شده تا دانش آموزان نتوانند یونیفرم های خود را با هر هدفی با دیگر دانش آموزان تعویض کنند. در صورت که دانش آموز قصد فرار از مدرسه را داشته باشد، با حضور نیافتن در کلاس درس، این لباس به معلمان و والدین دانش آموزان فراری پیام هشدار آمیز می دهد.
اگر دانش آموزی بدون اجازه از محیط مدرسه خارج شود یک سیستم هشدار صوتی فعال می شود. چین پرچمدار و رهبر جهان در عرصه تولید و بکارگیری تکنولوژی برای کنترل و مانتیورینگ فعالیت های شهروندان خود است. حزب کمونیست چین که همواره به سرکوب اقلیت های مذهبی پرداخته، در استان خین ژیانگ که اکثریت جمعیت آن را مسلمانان اویغور تشکیل می دهند از این سیستم های هوشمند مانیتورینگ استفاده می کند، بیش از هر جایی دیگر در کشور. همچنین در سال های اخیر کمپانی های دولتی و غیردولتی اما وابسته به دولت این کشور به فروش سیستم هایی مشابه به کشورهای ونزوئلا، کوبا و ایران متهم شده اند که مورد اخیر آن به دستگیری یکی از مدیران ارشد شرکت هواوی در کانادا و افزایش تنش بین ایالات متحده و چین منجر شده است.
در موردی دیگر که در مقاله ای از همین رسانه به آن اشاره شد، دولت ونزوئلا و نیکولاس مادورو، رییس جمهور کشور، نیز در همکاری با این غول دنیای تکنولوژی یک سیستم کارت شناسایی هوشمند برای شهروندان ونزوئلایی ساخته اند که تمامی سوابق شهروندان (اعم از فعالیت های شغلی، سیاسی، انتخاباتی و رفت و آمدها و به طور کلی تمامی فعالیت های آن ها) را ثبت می کند و ونزوئلایی ها حتی برای دریافت خدمات بهداشتی، پزشکی و دریافت یارانه نیز به این کارت ها نیازمند خواهند بود. به چین باز می گردیم، جایی که حتی در شهرهای بزرگ نیز صاحبان متمول خودروهای الکتریکی از این موضوع بی اطلاعند که خودروهای آن ها می توانند اطلاعاتی را جمع آوری و به مراکز کنترل اطلاعات وابسته به دولت منتقل کنند.
وانگ پینگ، رهبر حزب کارگر در یکی از دبیرستان های استان گویژو، در صحبت با رسانه های دولتی کشور گفته است که بیش از ۱٫۰۰۰ دانش آموز سال اولی این دبیرستان بیش از یک ماه است که از یونیفرم های هوشمندی که گفته شد استفاده می کنند. دانش آموزان برای فصل تابستان ۲ یونیفرم و برای فصل زمستان نیز دو یونیفرم هوشمند دیگر دریافت می کنند که روی هم رفته بیش از ۳۲۰ یوان (۴۷ دلار) هزینه دارد، هزینه ای که هیچ تفاوتی با هزینه لباس فرم های معمولی مدارس ندارند. یکی از والدینی که فرزندش در این مدرسه درس می خواند گفت که این سیستم را مفید می داند.
وی در این باره چنین می گوید: «این مدرسه یک مدرسه شبانه روزی است از این رو برای من سخت است که در خانه او را تحت کنترل داشته باشم. این یونیفرم می تواند مقداری بر او فشار وارد کرده و باعث شود او بداند که در صورتی که از کلاس ها فرار کند من باخبر خواهم شد. کنترل کردن یک نوجوان بسیار سخت است و من هر کمکی را پذیرا خواهم بود». البته با گفته این رسانه دولتی، توسعه دهنده تراشه درون این لباس ها گفت که حریم خصوصی دانش آموزان را رعایت کرده و اطلاعات ثبت شده را تنها در اختیار معلمان و والدین دانش آموزان قرار می دهد. گزارش مربوط به استفاده از یونیفرم های هوشمند در رسانه های دولتی بازتاب زیادی داشته که تمایل حزب کمونیست حاکم برای مطرح کردن آزادانه، تشویق و نرمالیزه کردن کنترل بر روی شهروندان را نشان می دهد.
تحت حاکمیت شی جین پینگ که هر روزه قدرتمندتر و تمامیت خواه تر می شود، دولت کمونیستی چین رفته رفته به سمت یک حکومت استبدادی مطلق دیجیتالی پیش می رود که از سیستم ها و شبکه های وسیع و مرتبط کنترل و مانیتورینگ یا هر وسیله دیگری برای کنترل شهروندان خود استفاده می کند. در ماه نوامبر گذشته، دولت چین از یک نرم افزار جاسوسی از شهروندان در پکن و شانگهای رونمایی کرد که به گفته مقامات، اشخاص را از نحوه راه رفتن شان حتی در صورتی که پشتشان به دوربین باشد و یا صورت های خود را پوشانده باشند نیز شناسایی خواهد کرد. این سیستم می تواند تا فاصله ۵۰ متری شهروندان را شناسایی کرده و دقت آن نیز ۹۴ درصد عنوان شده است.
رشد تکنولوژی های جاسوسی از شهروندان در ماه های اخیر با ارائه یک سیستم اعتبار سنجی شهروندی به نام «سیستم اعتبار اجتماعی» (Social Credit System) به مرحله تازه ای وارد شده است. این سیستم بر اساس رفتارهای شهروندان و میزان انطباق فعالیت های آنان با قوانین و هنجارهای مورد نظر حکومت، تنبیهات و جوایزی را برای آن ها به طرق مختلف در نظر می گیرد. در واقع در ابتدا برای شهروندان نمره ای در نظر گرفته می شود و در صورت هر گونه خلاف یا رفتار ناهنجاری که بر اساس ایده آل های دولت از او سر بزند از این نمره کاسته شده و در صورت کاهش این نمره، شخص با مجازات هایی از قبلی محرومیت از برخی خدمات عمومی مواجه خواهد شد. باید منتظر ماند و دید که دولت شی جین چینگ در سال آینده چه روش هایی را برای کنترل شهروندان خود ابداع می کند.