چگونه برنامه خواب کودکان را تنظيم کنیم؟
نکات زيادي در اين باره وجود دارد که به آن اشاره مي کنيم، از جمله:
قانون يک: اهميت خواب ظهر را بدانيد: والدين بايد روي خواب کودک دقت کنند، زيرا تعداد ساعتي که کودک مي خوابد، روي سلامت وي تأثيرگذار است. نتايج بررسي ها نشان مي دهد حتي کمبود يک ساعت خواب روي هوشياري و عملکرد مغز کودک تأثير مي گذارد و خستگي مفرط را افزايش مي دهد. بنابراين، متوجه زمان خوابيدن و مدت زمان خواب کودک خود باشيد. زمان خواب نيز، تأثير زيادي روي خلق و خوي کودک خواهد گذاشت. خوب است بدانيد زمان بيداري نوزاد خيلي کوتاه است و به مرور اين زمان افزايش پيدا مي کند.
قانون ۲: ميزان خواب بايد با سن کودک متناسب باشد ساعت خواب ظهر و خواب شب بايد بر حسب سن کودک باشد. به عنوان مثال، نوزاد به ۱۶ تا ۱۸ ساعت خواب در روز نياز دارد که بين ۶ تا ۷ زمان خواب تقسيم مي شود. کودک يک ساله به يک يا ۲ مرحله خواب طي روز نياز دارد که روي هم ۲ تا ۳ ساعت است و به حدود ۱۱ تا ۱۲ ساعت خواب شب نياز دارد. دو ساله ها به طور کلي به خواب ظهر يک تا ۲ ساعته و خواب شب ۱۱ تا ۱۲ ساعته نياز دارند اين مدت زمان براي کودکان متفاوت است و برخي به خواب کمتر يا بيشتر نياز دارند.
قانون ۳: خوب استراحت کنيد: همه مادران اين توصيه را شنيده اند که موقعي که نوزاد يا کودک خواب است خودشان نيز بخوابند. مادري که به تازگي زايمان کرده است نياز به استراحت کافي دارد. نوزاد هر ۲ ساعت هنگام شب او را بيدار مي کند و ۲۴ ساعته بايد در خدمت نوزاد باشد. اين امر به وي فشار زيادي وارد مي کند. خواب ظهر روزانه مي تواند کمکي براي مادران باشد. مادراني که به تازگي زايمان کرده اند، در صورتي که به خواب خود اهميت ندهند، ممکن است دچار افسردگي پس از زايمان شوند. از آن جا که حتي خواب ظهر ۲۰ دقيقه اي نيز مي تواند باعث نشاط و شادابي شود، بنابراين خواب ظهر را جدي بگيريد.
قانون ۴: درخواست کمک کنيد کارهاي روزانه از تا کردن لباس شسته شده گرفته تا جارو کشيدن آشپزخانه، زمان زيادي مي برد خيلي از اعضاي خانواده يا فاميل خواهند پرسيد که آيا به کمک نياز داريد؟ خجالت نکشيد و از مادر بزرگ، مادر، خاله و عمه و… بخواهيد براي يک يا دو ساعت از نوزاد مراقبت کنند تا شما بخوابيد.
قانون ۵: با بالا رفتن سن کودک زمان خواب وي نيز کم مي شود اما اين امر به اين معنا نيست که طي روز اصلاً نخوابد. تقريباً ۸۵ درصد دو ساله ها، ۶۵ درصد سه ساله ها، ۲۵ درصد چهار ساله ها و ۱۵ درصد پنج ساله ها طي روز مي خوابند. ممکن است کودکان ۳ تا ۵ سال در صورتي که خواب کافي شبانه داشته باشند، طي روز نخوابند. اما خواب ظهر براي همه سنين مفيد است.
قانون ۶: برخي علايم نشان مي دهد که کودک به خواب نياز دارد: بدون در نظر گرفتن سن، علايم زير بيانگر اين است که کودک به خواب طي روز نياز دارد.
*اگر واکنش وي نسبت به پيشنهاد شما مبني بر خوابيدن مثبت است و به راحتي به خواب مي رود يا کمي مقاومت نشان مي دهد اما خوابش مي برد.
*اگر صبح خوش خلق از خواب بيدار شود اما با گذر زمان بد عنق شود.
*اگر هنگام عصر تا صبح، گريه و بهانه گيري مي کند.
*علايم خواب مانند خميازه کشيدن، ماليدن چشم ها و… را نشان مي دهد.
*اگر هنگام ظهر يا عصر دچار افت انرژي مي شود.
قانون ۷: کودک خوابيده را بيدار نکنيد: اکثر اوقات نبايد کودک را از خواب بيدار کرد، به ويژه اگر شب به اندازه کافي نخوابيده باشد. اگر کودک تا دير وقت بيدار بماند و صبح زود از خواب بيدار شود، وسط روز به خواب نياز دارد. شما مي توانيد کودک را پس از يک خواب طولاني، آرام از خواب بيدار کنيد.
قانون ۸: کودک را در معرض نور طبيعي قرار دهيد از آن جا که نور خورشيد به چرخه شبانه روزي بدن کمک مي کند، کودک را در نور طبيعي اول صبح قرار دهيد و بگذاريد اول صبح فعاليت کند. اجازه بدهيد روزي چند بار در بيرون از منزل بازي کند. از قرار دادن نور درخشان در اتاق خواب، هنگام خوابيدن طي روز و شب بپرهيزيد. در ساعت خواب بايد اتاق تاريک باشد.
قانون ۹: فعاليت هاي قبل از خواب، آرامبخش و منظم باشد در ۷ روز هفته، ساعت خواب ظهر و شب را روي يک ساعت تنظيم کنيد. يک برنامه منظم براي خواب شب و روز باعث ايجاد شادابي مي شود. محيط گرم و راحتي ايجاد کنيد. غذايي سالم و کم قند را يک يا ۲ ساعت قبل از خواب به کودک دهيد. قبل از خواب براي او داستان بخوانيد. موسيقي آرام هنگام خواب باعث آرامش کودک خواهد شد.