چگونه با پنهان کاری همسرم مقابله کنم؟
تریتا نیوز،دکتر پروانه صفایی مقدم ،روانشناس بالینی ،یکی از مهمترین مسائلی که در زندگی مشترک باید مدنظر قرار بگیره، گفتگوی سازنده و صمیمی بین زوجین هست و شایسته هست وقتی یکی از همسران کاری رو انجام میده که مربوط به زندگی هر دوی اونها میشه، همسر رو هم در جریان موضوع قرار بده (البته این مسئله در مواردی که ارتباط چندانی با زندگی مشترک زوجین نداره صدق نمی کنه و زوجین نباید در این زمینه کنجکاوی کنند). لحاظ کردن این موضوع باعث افزایش اعتماد بین زوجین و بهبود صمیمیت ارتباطی در زندگی مشترک میشه.
گاهی اوقات این قضیه شکل دیگری به خودش میگیره، به اینصورت که یکی از زوجین شفاف عمل میکنه، ولی زوج مقابل سعی میکنه با کلی گویی و پنهان کاری و عدم شفافیت، برتری اطلاعاتی خودش رو حفظ کنه! در چنین مواردی همسری که شفاف عمل کرده، ممکن هست دچار احساس سرخوردگی بشه و احساس کنه همسرش از اون فاصله گرفته و بهش اعتماد نداره! و بالطبع رابطه هم به سردی و زوال گرایش پیدا کنه. حالا اگر همسر شما هم مسائل رو با شما درمیون نمیگذاره و پنهان کاری می کنه انجام اقدامات زیر میتونه به شما کمک کنه:
در فرصتی مناسب که حال روحی هردوی شما خوبه، یک گفتگوی صمیمی راه بندازید. بهتره موضوع بحث برای همسرتون جذاب باشه و شما هم با طرح پرسش هایی نظر همسرتون رو جویا بشید و موقعی که همسرتون صحبت میکنه سراپا گوش باشید و بازخوردهای لازم رو با تکون دادن سر و تأیید کردن هاتون بدید. این کار همسرتون رو ترغیب میکنه به صحبت کردن بیشتر.
اگر موضوع به زندگی مشترکتون مربوط نمیشه بهتر هست کنجکاوی نکنید. تجربه نشون داده تجسس و انجام فعالیت های پلیسی نظیر چک کردن تلفن همراه یا ایمیل همسر (در صورت افشا)، فقط باعث بدتر شدن اوضاع میشه.
رازدار باشید!؛ اگر همسرتون قبلا به شما اعتماد داشته ولی الان این اعتماد کمرنگ شده، شاید دلیلش افشاگری هایی باشه که در گذشته انجام دادید! در چنین مواردی بهتر هست صبور باشید و تلاش کنید به مرور زمان اعتماد همسرتون رو جلب کنید.
اگر اتفاقا همسرتون درباره موضوعی شفافیت به خرج داد به جای اینکه موضع بگیرید یا با طعنه و کنایه جوابش رو بدید یا بزنید تو ذوقش، بهتر هست بابت این شفاف سازی ازش تشکر کنید و با دادن تأیید و پاداش همسرتون رو به شفافیت بیشتر تشویق کنید. استفاده از جملاتی مثل؛ «واقعا اینجوریه؟!» یا «من نمیدونستم، ممنونم که گفتی!» یا «خیلی، جالبه!» یا «ممنونم که روشنم کردی!» و… میتونه مفید باشه.
با همسرتون در مورد عواقب عدم روراستی و عدم شفافیت و پیامدهای اون، همچنین احساستون نسبت به این مسأله صحبت کنید.
سعی کنید به جای واکنش نشون دادن و موضع گرفتن در برابر صحبت های همسرتون و یا عکس العمل های هیجانی، شنونده فعالی باشید و در صحبت هاتون از مهارت های همدلی و شنیدن فعال استفاده کنید و با این کار به همسرتون نشون بدید که از درک و ظرفیت بالایی برخوردارید. این مسئله باعث تشویق همسرتون به شفافیت بیشتر میشه.
اگر همسرتون به هیچکس اعتماد نداره و فکر میکنه همه برای او نقشه کشیدن، ممکنه دچار بیماری سوءظن باشه، بنابراین بهتر هست از یک روانشناس بالینی راهنمایی بگیرید.