چگونه آجیل قارچی میشود
یک مسئول سازمان غذا و دارو با نقد مصرف آجیلهای مانده و بیات ولو ارزانقیمت نسبت به عواقب رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا در آجیلهای فلهای هشدار داد.
سمیره صباح با بیان اینکه آجیل بهعنوان محصولی که مصرفش در حال و هوای عید نوروز عمومیت بیشتری مییابد، اظهار داشت: آجیل در صورت نگهداری در شرایط نامساعد، بستر مناسبی برای رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا بهخصوص قارچهـاسـت.
صباح با تأکید بر اینکه حتی الامکان باید از آجیلهای تازه خریداری کرد؛ تصریح کرد: هرچه آجیل تازهتر باشد میزان آلودگیاش به قارچها مخصوصاً «آفلاتوکسین» که بهشدت بیماریزاست و میتواند زمینهساز بروز بدخیمیها شود؛ کمتر است.
معاون اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو عنوان کرد: مصرف کننده این قبیل خوراکیها باید قبل از خوردن از سلامت و بهداشت آنها اطمینان کافی به دست آورد.
صباح ادامه داد: این اطمینان زمانی به یقین میرسد که واحد تولید کننده، طبق دستوالعملهای مشخص ارگان نظارتی، بر فرآوردههای مذکور نظارت کامل داشته باشد در این صورت و پس از اخذ مجوزهای بهداشتی تولید و بستهبندی، امکان کنترل و ردیابی اصالتش نیز وجود دارد.
صباح با اشاره به اینکه سازمان غذا و دارو نظارتی بر محصولات فله ندارد، پیشنهاد کرد: مردم خود را در مصرف آنها محدود کنند.
وی بیان کرد: وقتی نگهداری آجیلهای فله طولانی میشود، امکان رشد قارچها در آن افزایش پیدا میکند و طبیعتاً محصولات از سوی ما مرجوعی و مردودی تلقی میشود، لذا با اینکه امتیازات بهداشتی لازم را کسب نکرده است، در زمانهای نزدیک به عید بهصورت فله و با قیمت پایین در بازار عرضه میشوند.
معاون اداره کل نظارت بر فرآوردههای غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو برخی از ویژگیهای آجیلهای مانده و بیات را مزه ماندگی، بوی مرطوب و کپکزدگی برشمرد و رطوبت، دما و مقدار زمان نگهداری آجیل را دارای نقش بسیار زیادی در ایجاد آفلاتوکسین دانست.
صباح با اشاره به اینکه علیرغم مطالب کلی و عمومی مذکور، از نظر سازمان غذا و دارو صرفاً نتایج آزمایشگاهی میتوانند سم آفلاتوکسین ناشی از رشد قارچ را مشخص کنند، گفت: از طریق طعم، رنگ، بو و خصوصیات حسی آن نمیشود بهطور دقیق متوجه آجیلهای مشکلدار شد، بنابراین توصیه جدی ما به مردم این است که موارد تقاضای خود را از مراکز معتبر تهیه کنند زیرا این آلودگیها هم میتواند در کوتاهمدت سلامتی افراد را تهدید کند و هم در درازمدت اثر تجمعی و انباشتگی و بیماریزا داشته باشد.
وی در پایان سادهترین راه ممکن برای پیشگیری از بیماریهای احتمالی ناشی از معضلات آجیلهای معیوب را، مشاهده سیب سلامت سازمان غذا و دارو در بستهبندی محصولات خریداری شده معرفی کرد که بهمنزله تأیید پروانه بهداشتی تولید و بستهبندی محصول است.