چهار تکنیک برای کاهش اضطراب
تریتا نیوز -دکتر پروانه صفایی مقدم -روانشناس بالینی -چهار تکنیک تنفس که به سرعت اضطراب را کاهش میدهد.
۱-تکنیک نفس کشیدن مساوی یا Sama Vritti
در بین ۴ نکتهای که در اینجا به آنها خواهیم پرداخت، تکنیک نفس کشیدن مساوی راحتترین شیوه برای کاهش استرس است. زمانی که احساس کردید استرس شدیدی دارید کافی است تا چهار مرتبه پشت سر هم نفس کوتاه و بریده بکشید و سپس به همان صورت از طریق بینی بازدم داشته باشید.
این فعالیت به دوام و ثبات نفس کشیدن شما کمک میکند. اگر این تکنیک را برای مدتی انجام دهید به راحتی به آن عادت میکنید و در مراحل بعدی پیشنهاد میشود حتی میزان نفس کشیدن پشت سر هم خود را از ۴ مرتبه به ۶ یا ۸ مرتبه افزایش دهید،توجه داشته باشید که این فرآیند برای کاهش استرس شما است و به هیچ وجه با خود برای نفس کشیدن بیشتر مسابقه نداشته باشید.
تکنیک نفسکشیدن مساوی به کاهش استرس به خصوص در شرایط قبل از رفتن به رختخواب و زمانی که قصد دارید به ذهن و بدن خود استراحت بدهید کمک بسزایی میکند.
۲-تکنیک نفس کشیدن شکمی
برای انجام این تکنیک یک دست را روی سینه قرار دهید و با دست دیگر ناحیه شکمی را لمس کنید. سپس نفس عمیقی از طریق بینی خود کشیده و همزمان، باز شدنِ ریهها را برای ورود هوا احساس کنید. این تمرین را شش تا ده بار در هر دقیقه به مدت ۱۰ دقیقه انجام دهید. پیشنهاد میشود قبل از اینکه به محیطهای استرس زا نظیر سالن امتحان و ملاقاتهای تجاری وارد میشوید از از تنفس شکمی غافل نشوید.
۳-تکنیک نفس کشیدن جمجمه درخشان یا Kapalabhati
برای رهایی از استرس با این تکنیک نفسی طولانی و آهسته بکشید سپس به سرعت سعی کنید از قسمت بالایی شکم بازدم داشته باشید. این شیوه نفس کشیدن را ادامه دهید تا زمانی که احساس کردید با آن مشکلی ندارید، سپس چرخه این تکنیک را بیشتر کنید و سعی داشته باشید ۱۰ بار به این حالت نفس بکشید.
۴-تکنیک نفس کشیدن جایگزین بینی یا Nadi Shodhana
شاید بتوان گفت آخرین تکنیکی که در این بحث به آن میپردازیم موثرترین آنها نیز هست، گفته میشود که این تکنیک باعث میشود دو قسمت مغز به یکدیگر متصل شده و آرامش و تعادل کاملی را برای شما به ارمغان بیاورد. برای انجام این تکنیک یکی از سوراخهای بینی خود را با انگشت بگیرید، سپس از سوراخ دیگر نفس عمیقی بکشید و در بازدم جای انگشت خود را عوض کرده و از سوراخ دیگر بینی که تاکنون بسته بوده بازدم انجام دهید. این فرآیند را تکرار کنید و سعی داشته باشید جای انگشت خود را عوض کنید تا در هر نفس کشیدن سوراخهای بینی هرکدام به نوبت دم و بازدم داشته باشند.
پیشنهاد میکنیم اگر کار دشواری پیش رو دارید و برای انجام دادن آن نیاز به تمرکز زیادی حس میکنید حتما این روش نفس کشیدن را انجام دهید. ذکر این نکته نیز لازم به نظر میرسد که در ابتدا ممکن است با این روش احساس راحتی نکنید اما مطمئن باشید نتیجه بسیار مثبتی را تجربه خواهید کرد. ایجاد تعادل میان ذهن و بدن و در نتیجه رها شدن از زیر فشار استرس میتوان از نتایج این شیوه تفس ذکر کرد.
همانگونه که در ابتدا نیز ذکر شد، برای رها شدن از استرسهای روزمره به راحتی و در ظرف چند دقیقه با انجام این تکنیکها به آرامش میرسید. ناگفته نماند که استرس به خودی خود معلول است و علت همیشه در جای دیگری پنهان شده است، بنابر این از انجام سایر روشهای مناسب و کم هزینه برای رها شدن از فشار استرس غافل نشوید،
بودن در کنار خانواده، غذا پختن، رسیدن به گل و گیاه، مطالعه و حتی خرید کردن از مواردی هستند که به کاهش استرس کمک میکنند. سعی کنید روشهای نفس کشیدن را که در بالا ذکر شد در برنامه روزانه خود قرار دهید، این تکنیکها در کنار کمک به کاهش استرس باعث حفظ سلامتی ریهها نیز میشوند.