چطور یک رژیم غذایی رنگین کمانی دنبال کنیم؟
ممکن است شما عبارت «رنگین کمانی بخورید» را قبلا شنیده باشید. متخصصان تغذیه از این عبارت استفاده می کنند تا مردم مخصوصا کودکان را متمایل کنند که میوه ها و سبزیجات بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانند. مسلم است که مصرف میوه ها و سبزیجات در رنگ های مختلف، حجم زیادی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، مواد شیمیایی گیاهی و املاح معدنی را به بدن می رسانند. اما مفهوم رنگ در میوه ها و سبزیجات مختلف چیست؟
رنگ نارنجی: لوتئین؛ رنگدانه گیاهی موجود در میوه های نارنجی مانند پرتقال و هویج است. ثابت شده که این رنگدانه خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا که شایع ترین علت نابینایی در سالمندان است را کاهش می دهد. منابع دیگر لوتئین عبارتند از فلفل دلمه ای، سبزیجات خانواده کلم و اسفناج. کدو تنبل نیز نه تنها حاوی این رنگدانه است، بلکه منبع غنی از ویتامین های آ، سی و ای بوده و سدی قوی در برابر برخی سرطان ها است.
رنگ زرد: زیگزانتین نیز رنگدانه ای است که اغلب در کنار لوتئین یافت می شود. نشان داده شده که این رنگدانه نیز در برابر بیماری دژنراسیون ماکولا و آب مروارید، محافظت ایجاد می کند. محققان کره ای همچنین اعلام کرده اند که لوتئین و زیگزانتین سرعت رشد سرطان روده و سایر تومورها را کند می کنند. خوراکی های حاوی زیگزانتین عبارتند از ذرت، هویج، پرتقال، فلفل دلمه ای زرد، شلغم، کلم پیچ، کاهو، کدو حلوایی، نخود فرنگی، زرده تخم مرغ، خربزه، طالبی و هلو.
رنگ قرمز: لیکوپن موجود در خوراکی های قرمز مانند گوجه رنگی خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا ۲۰ درصد کاهش می دهد. همچنین به نظر می رسد که این رنگدانه نقش مهمی در پیشگیری از سرطان سینه دارد. جالب است بدانید که گوجه فرنگی پخته شده لیکوپن بیشتری نسبت به نوع خام آن دارد. لیکوپن همچنین در گریپ فروت قرمز و هندوانه موجود است. علاوه بر این، گوجه فرنگی منبع خوبی از پتاسیم است و به حفظ سلامت قلب کمک می کند.
رنگ سبز: مطالعات محققان دانشگاه اورگان نشان می دهد که کلروفیل؛ ماده شیمیایی که برخی میوه ها و گیاهان را سبز می کند، خواص ضد سرطان دارد. سبزیجات تیره رنگ همچنین سرشار از اسید فولیک یا فولات هستند که به حفظ سلول های جدید کمک و از نقایص مادرزادی پیشگیری می کنند. مطالعات نشان داده این سبزیجات سدی در برابر سرطان روده هستند.
رنگ بنفش: آنتوسیانین میوه های بنفشی مانند انگور و تمشک رشد و گسترش بسیاری از سلول های سرطانی را متوقف می کند. آنتوسیانین همچنین قدرت کاهش سطح کلسترول را دارد. انگور همچنین حاوی ماده شیمیایی گیاهی به نام رزوراترول را دارد که از بیماری های قلبی پیشگیری می کند و حافظ سلامت مغز است.