چرا نباید کودکتان را برای بغل کردن و بوسیدن مجبور کنید؟
«مادر بزرگ و پدربزرگ را بغل و بوس کن تا برویم.» این جمله در بسیاری از خانه ها طبیعی و عادی است. اما باید بدانید که نباید به هیچ وجه کودکان را مجبور به بوسیدن و بغل کردن دیگران حتی خویشاوندان کنید.
مشکل اصرار به بغل کردن و بوسیدن
زمانی که به کودکتان دستورهایی مانند« اسباب بازی هایت را جمع کن» می دهید،منظورتان تلویحا این است که اگر او به حرف تان گوش نکند و از شما اطاعت نکند تبعات و پیامدهای منفی برایش خواهد داشت. عملا شما به فرزندتان می گویید که علی رغم حسی که دارد باید به آنچه شما می گویید گوش کند. بنابراین زمانی که به فرزندتان می گویید «فلانی را بغل یا بوس کن» عملا به او می گویید اگر چیزی که از او می خواهید را انجام ندهد برایش تبعات منفی دارد. مثل این است که شما بگویید « مهم نیست که چه حسی به این کار داری، باید به هر طریقی که شده محبتت را نشان بده.» زمانی که کودکی احساس می کند که مجبور است محبت و علاقه اش را نشان بدهد، او این پیام را می گیرید که کنترل بدنش را ندارد و حق تصمیم گیری درمورد بدنش را ندارد. و این بدترین پیامی است که یک کودک می تواند دریافت کند.
کودکانی که فکر می کنند مجبورند هر جور که بزرگسالان از آنها توقع و انتظار دارند محبت و علاقه شان را نشان دهند بیشتر در معرض سو استفاده جنسی هستند. اگر متجاوزی کودکی را مجبور به کاری کند و از او کاری را بخواهد که اصلا تمایلی به آن ندارد، کودک ممکن است الزام به اطاعت در خودش احساس کند. اما کودکی که یاد گرفته« این بدن توست و اختیارش باتوست و تو اگر از چیزی خوشت نمی آید مجبور نیستی قبول کنی و بپذیری» این احتمال وجود دارد که اگر کسی از او درخواست نابه جایی کرد او با قدرت و اقتدار رد کند.
پیام سالمی درمورد بدن کودک به او بدهید
زمانی که به کودکتان می آموزید او می تواند انتخاب کند که کسی او را قل قلک بدهد یا نه، یا بخواهد روی پای کسی بنشیند یا نه، این پیام را به او می دهید که او خودش باید تصمیم بگیرد که چطور با او رفتار و برخورد کند و اجازه بدهد کسی به او نزدیک شود یا خیر. و به حریم شخصی و خواست او احترام بگذارند! قوانینی برای خانواده تعیین کنید که کودک اگر خودش راحت و راضی نباشد هیچ کس حتی خویشاوندان هم حق ندارند با او تماس فیزیکی داشته باشند.به کودک بگویید که نیازی نیست برای خوشایند دیگران به آنها اجازه دهد که محبت فیزیکی ابراز کند. فقط به این خاطر که کسی دلش می خواهد کودک را بغل کند برای خداحافظی او مجبور نیست به خواسته ی دیگران تن دهد. بنابراین اگر مادر بزرگ می گوید:« بیای من را ببوس تا نشان بدهی چقدر دوستم داری تا من هم برات هدیه بخرم». یا عمو بگوید« تا بغلم نکنی بهت شیرینی نمی دهم» در این مواقع پا پیش بگذارید و به کودکتان بگویید اگر دوست ندارد اصلا مجبور نیست این کار را انجام دهد!
به فرزندتان یاد دهید که « تو مسئول بدنت و اینکه چه کسی به آن دست بزند هستی». این پیام در کل زندگی کودک برایش بسیار مهم و ارزشمند است.
زمانی که فرزندتان خودش تصمیم می گیرد به چه کسی اجازه دهد تا او را لمس کند، در آینده بهتر می تواند در مقابل سواستفاده جنسی مقاومت کند. فقط به این خاطر که یکی دیگه دوست یا اصرار دارد، کودک تان مجبور نیست علی رغم میل باطنی اش کاری انجام دهد، گاهی با جملاتی مانند« اگر تو نخواهی دلم می شکنه» یا « باید هر کی خواست بوست کنه بهش اجازه بدهی» این جملات می تواند از زهر خطرناکتر و بدتر باشد.
مودب بودن
بسیاری از والدین نگران هستند که بغل نکردن و نبوسیدن دیگران از طرف بقیه به بی ادبی تعبیر می شود. در نتیجه، آنها چیزهایی از این قبیل می گویند« اما عمه فقط سالی یک بار میاد خونه ما. حداقل کاری که می توانی بکنی اینه که بغلش کنی.» اما در حقیقت، هر چه بچه ها کسی را کمتر ببینند، بهتر و سالمتر است که از آنها دورتر بماند و ابراز علاقه فیزیکی نکند. چیزی تو این مایه ها بگویید« دلت می خواهد قبل از رفتن عمع بغلش کنی؟» اگر کودک از این حرف استقبال نکرد اصلا او را مجبور نکنید. یا می توانید چیز دیگری بگویید« می توانی به جای بغل بزنی قدش؟» ممکن است کودکتان با این کار راحت تر باشد. اگر خویشاوندی بگوید« بیا بغلم!» و فرزندتان از این کار امتناع می کند و به وضوح علاقه ای نشان نمی دهد می توانید خودتان کاری انجام بدهید و بگویید« می خواهی بغل کنی یا فقط برای خداحافظی دست تکان بدهی؟» شاید لازم باشد که به اعضای خانواده، دوستان و آشنایان تان بگویید که شما به هیچ وجه فرزندتان را مجبور نمی کنید که ابراز علاقه ی فیزیکی داشته باشد. به فرزندتان یاد بدهید که دست دادن برای دیدن شخصی برای اولین بار مثل معلم پیانو یا استاد و آشنا شدن با فردی جدید انتخابی و مودبانه است. می توانید نحوۀ صحیح دست دادن را به فرزندتان آموزش دهید. برایش توضیح بدهید که بزن قدش برای همبازی ها، مربی های ورزشی یا معلم ها بسیار بهتر است. اما نهایتاً او مجبور نیست به هیچ وجه که علی رغم میلش و اگر برایش خوشایند نیست با کسی ابراز علاقه فیزیکی داشته باشد!
به کودکتان و انتخابش احترام بگذارید و از دیگران هم بخواهید که به حق انتخاب او و حریم شخصی اش احترام بگذارند!