چانه سنگین گرانی نان!
کسانی که قصد خرید نان دارند از قیمت مطلع نیستند. برخی نانوایی ها هم تابلوی قیمت را جمع کرده اند و نرخ دلخواه را عرضه می کنند. درست است که هزینه نانوایی ها افزایش یافته اما باید حقوق مصرف کننده نیز رعایت شود.
تریتا نیوز -با وجود طرح هوشمندسازی طرح آرد و نان بسیاری از مردم معتقدند که طی چند ماه اخیر قیمت نان بیشتر از نرخ مصوب در نانوایی ها به فروش می رسد و با این نرخ همخوانی ندارد به طوری که به عنوان مثال، مشاهدات خبرنگار جام جم نشان می دهد در برخی مناطق نان کنجدی ۲۸۰۰ تومانی با بیش از ۲۰۰درصد گرانفروشی با قیمت ۱۰هزار تومان و در برخی مناطق دیگر نان ساده ۳۰۰۰ تومانی با قیمت ۵۰۰۰ تومان و نان کنجدی ۴۰۰۰تومانی براساس وزن و شانه با قیمت ۱۰هزار تومان به مردم عرضه می شود.
البته اوج این گرانفروشی را می توان در نرم افزار اسنپ فود به وضوح دید به طوری که نان سنگک که نرخ آن با احتساب آرد یارانه ای ۳۰۰۰تومان تعیین شده، در این سامانه با قیمت حداقلی ۱۰هزار تومان عرضه می شود.این اما پایان ماجرا نیست به طوری که مردم می گویند عمده این نانوایان فروش نان را در اسنپ در اولویت قرار می دهند و حتی هنگامی که مشتریان در صف و منتظر پخت نان هستند نیز ابتدا نان سفارشی اسنپ را آماده و ارسال می کنند و سپس به مشتریان حضوری خدمات می دهند. با این حال خود نانوایان نیز این گرانفروشی خود را قبول می کنند و دلیل اصلی آن را افزایش هزینه های شان آنان طی چند سال اخیر و عدم تغییر قیمت نان عنوان می کنند به طوری که آخرین نرخ نامه های نانوایان نیز مربوط به دو سال گذشته(۱۴۰۰) است. این امر در حالی صورت گرفته که طی دو سال اخیر علاوه بر هزینه های آب، برق، گاز و دیگر تورم های موجود در جامعه، قیمت خمیرمایه و کنجد نیز با افزایش قابل توجهی روبه رو بوده است.
درهمین خصوص محمد سلیمانی، رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی می گوید: چرا باید نانوایان، نان عرضه شده خود را با قیمت دو سال پیش به فروش برسانند ولی هزینه آنها به شدت افزایش یافته و ۹۰درصد آن مربوط به بازار آزاد است. علاوه بر مشکل ناهمخوانی قیمت نان عرضه شده توسط نانوایان با نرخ های مصوب، چانه های نان نیز در حال کوچک تر شدن است به طوری که پیگیری ها نشان می دهد از نان ۴۵۰ گرمی که باید به دست مصرف کنندگان با نرخ مصوب برسد، ۱۰۰گرم کمتر شده و عمدتا نان های سنگک ۳۵۰گرمی به مشتریان تحویل داده می شود.
محمد سلیمانی، رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران دراین باره می گوید: قیمت نان سنگک اگر نان معقولی باشد، یعنی وزن و کیفیت مناسبی داشته باشد، کمتر از ۵۰۰۰تومان صرفه اقتصادی ندارد. یعنی اگر قرار باشد نان ۳۰۰۰ تومانی بخرید، نانوا مجبور است کم فروشی کند که بتواند هزینه هایش را آن هم نه به طور کامل جبران کند. چندی پیش بود که در ۱۳استان کشور نرخ نان تغییر کرد تا رویه واحد برای افزایش قیمت و فروش نان در کشور به اجرا درآید به طوری که قیمت نان سنگک ریگی در استان فارس از ۲۰۰۰تومان به ۲۸۰۰تومان، نان لواش در استان قزوین از ۶۵۰ تومان به ۸۵۰تومان و نان بربری در استان خراسان رضوی از ۱۲۰۰تومان به ۱۸۰۰تومان رسید و این پایانی بر عدم تغییر قیمت نان طی سال های اخیر بود. با این حال گزارش ها حاکی از آن است که در دیگر استان ها نرخ های مصوب رعایت نمی شود و نرخ واحدی برای عرضه نان وجود ندارد از همین رو هر نانوا به سلیقه خود، نان را با یک قیمت مشخص به مشتریان عرضه می کند به همین دلیل عمده کارشناسان متفق القول معتقدند تا زمانی که در نرخ نان بازنگری صورت نگیرد و هزینه های نانوایان جبران نشود، این وضعیت همچنان ادامه دار خواهد بود.
وعده وزارت اقتصاد بر رسیدگی به بازار نان
اواخر ماه گذشته سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در واکنش به اقدام برخی پلتفرم ها در عرضه گران تر قیمت نان و همچنین گران فروشی نان توسط برخی نانوایی ها، گفت: قیمت گذاری نان به صورت منطقه ای انجام می شود و قیمت آن در سراسر کشور یکسان نیست. وی افزود: استان ها نان های منطقه ای و محلی شان را با وزن و قیمت های متفاوت می فروشند. در سیستان و بلوچستان وزن یک چانه نان در حدود یک کیلو و درسایر استان ها ۳۰۰تا۴۰۰ گرم است. وزارت کشور درخواست افزایش قیمت نان توسط مقامات استانی را پس از بررسی، اعلام می کند و نانوانی ها نیز موظف به رعایت قیمت مصوب این وزارتخانه هستند. وزیر اقتصاد ادامه داد: گزارش قیمت گذاری انواع نان منطقه ای و محلی را از وزیر کشور می گیریم و سیستم نظارتی بر نانوایی ها را ویژه تر می کنیم. طبق این گفته خاندوزی، شایعات مربوط به افزایش قیمت نان در کشور تقویت شد. هرچند به نظر می رسد در وضعیت فعلی این گرانی شامل شهر تهران نشده است، به طوری که اخیرا احمد قیومی، فرماندار تهران در تشریح انتشار برخی شایعات درباره افزایش قیمت نان در پایتخت گفت: تغییر در نوع آرد بعضی از خبازی ها دلیل انتشار بعضی از شایعات در افزایش قیمت نان است. این موضوع از قبل هم مرسوم بوده و درخواست تغییر آرد نوع۱ به نوع۲ مورد بررسی قرار می گرفته و مابه التفاوت توسط یارانه دولت برای نانوایی ها تامین می شده و تاثیری در قیمت نان به هیچ عنوان نداشته است. آنچه اتفاق افتاده، نوسانات قیمت نان در نانوایی های مختلف است. با این که دولت اعلام کرده نظارت خود را در این زمینه تقویت کرده اما شاهد تغییر قیمت در شهر ها و مناطق مختلف هستیم. در واقع کسانی که قصد خرید نان دارند از قیمت مطلع نیستند. برخی نانوایی ها هم تابلوی قیمت را جمع کرده اند و نرخ دلخواه را عرضه می کنند. درست است که هزینه نانوایی ها افزایش یافته اما باید حقوق مصرف کننده نیز رعایت شود.
©۲۰۰۰-۲۰۲۳ magiran.com All Rights Reserved.