پیلینگ شیمیایی چه مزایایی برای پوست دارد؟

تریتا نیوز : پوست انسان به طور مرتب نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد اما از طرفی افزایش سن، آلودگی هوا، اشعه خورشید، تغذیه و استرس منجر به پیری پوست میگردند. برای داشتن پوستی شاداب و جوان باید به روشهای مختلف به جوانسازی و پاکسازی آن پرداخت. لایهبرداری شیمیایی پوست یا پیلینگ یکی از روشهای غیر تهاجمی و موثر در برداشتن لایههای سطحی پوست، سلولهای مرده و آسیب دیده است لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکترحامد باطنی، فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی و دکتر احمدعلی رجب پور، فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی گفتگوکرده است.
به گزارش تریتا نیوز به نقل از آفتاب یزد، دکتر باطنی در این باره میگوید: به طور کلی پیلینگ شیمیایی میتواند تا حد زیادی سلولهای مرده پوست را از بین برده و شفافیت پوست را ایجاد کند.
وی ادامه داد: دراین تکنیک ماده شیمیایی مخصوصی بر روی پوست اعمال میشود که این خود موجب لایهبرداری از سطوح بیرونی میشود. به دنبال این تکنیک پوست روشنتر شده و درخشش خود را باز مییابد و پوست جدیدی که با لایهبرداری جایگزین میشود چین و چروک کمتری داشته و نسبت به حالت قبل لطیف تراست. پیلینگ شیمیایی معمولاً بر روی پوست صورت، گردن و دستها انجام میگیرد.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی ابراز داشت: جراح جهت لایهبرداری از پوست شما معمولاً از ماده شیمیایی مخصوصی به اسم “فنل” استفاده مینماید. در طول این پروسه کمی احساس ناراحتی، طبیعی میباشد. برای مدیریت این حساسیت، توسط متخصص کرم بیحسی موضعی را تجویز مینماید و شما میتوانید ۳۰ الی ۴۵ دقیقه پیش از شروع جلسه انجام پیلینگ شیمیایی از این کرمهای بیحسی موضعی استفاده نمایید.
وی مطرح کرد: پیلینگ شیمیایی معمولاً روش درمانی به حساب نمیآید اما برخی از افراد بهتراست این روش را استفاده کنند مانند افرادی که سابقه اسکار و یا زخمهای غیر عادی پوست، لکههای طبیعی تیره بر روی پوست، تغییر رنگ پیگمنتهای پوست بر اثر اسکارهای عمیق دارند، افرادی که درمانهای جدی آکنه و جوش در یک سال اخیر داشتهاند اما در نهایت تصمیمگیری برای انجام یا عدم انجام این روش بر عهده جراح میباشد.
دکتر باطنی عنوان کرد: پیلینگ شیمیایی میتواند تا حد زیادی پوست شما را بازسازی نماید. در صورتی که این تکنیک توسط پزشک متخصص انجام پذیرد، میتواند تا حد زیادی پوست بدن را از شر سلولهای مرده خلاص کرده و زیبایی و جوانی را به آن بازگرداند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی افزود: برخی از مزایای پیلینگ شیمیایی عبارتند از کاهش خط و خطوط به وجود آمده بر روی صورت در نقاطی همچون زیر چشمها و خط خنده، امکان از بین بردن چین و چروکهای ریزی که بر اثر تابش نور آفتاب و یا افزایش سن به وجود آمده اند، بهبود اسکارهای قدیمی و زخمهایی که بر اثر آکنه و بخیه جراحی به وجود آمدهاند و امکان درمان جوشهای زیر پوستی و ملتهب است.
وی اظهار کرد: پیلینگ شیمیایی میتواند موجب از بین بردن لک ها، کک و مکها و بد رنگیهای پوستی ناشی از بارداری و قرار گرفتن بیش از حد در معرض تابش مستقیم نور آفتاب شود و در صورتیکه پیلینگ شیمیایی توسط فرد متخصص صورت پذیرد، میتواند موجب بالا بردن اعتماد به نفس و زیبایی پوست بدن شود.
دکتر باطنی توضیح داد: مراقبتهای قبل از پیلینگ شیمیایی معمولاً از هشت هفته پیش از شروع اولین جلسه درمانی شروع میشود. این مراقبتها میتوانند موجب تسهیل روند درمان و کاهش زمان ریکاوری شوند. استفاده از ژل یا کرم رتینوئیک اسید پیش از انجام این پروسه توصیه میشود زیرا استفاده از این کرمها باعث نازک شدن بافت سطحی پوست شده و کار را برای پیلینگ شیمیایی راحتتر میکنند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی مطرح کرد:در کل پیلینگ شیمیایی به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود که شامل پیلینگ شیمیایی عمیق، پیلینگ شیمیایی متوسط و پیلینگ شیمیایی سبک است.
وی متذکر شد: انتخاب هر کدام از روشهای پیلینگ شیمیایی بر عهده جراح فوق تخصص میباشد. در صورتی که هر کدام از روشهای گفته شده به اشتباه انتخاب شده و یا به روش اشتباهی بر روی پوست پیاده شوند، میتواند عواقب جبران ناپذیری را برای فرد به دنبال داشته باشد.
دکتر باطنی بیان کرد: همانطور که گفته شد پیش از شروع جلسه پیلینگ شیمیایی عمیق، کرمهای بیحسی موضعی بر روی پوست اعمال میشوند.پس از آنکه کرمهای بیحسی بر روی پوست اثر کرد، ماده شیمیایی مخصوصی به منظور لایهبرداری بر روی پوست برس میشود و بعد از اتمام عملیات این مواد با آب شسته میشوند و لایه نازکی از کرم مرطوبکننده به منظور حفظ طراوت پوست بر روی آن کشیده میشود. برخی اوقات جراح فوق تخصص پلاستیک پوست صورت را با گاز استریل میپوشاند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی میگوید: مراقبتهای بعد از پیلینگ شیمیایی عمیق بدین صورت است که مراجعین میتوانند دو هفته پس از انجام پیلینگ شیمیایی به فعالیتهای روزمره خود بازگردند. پیلینگ شیمیایی میتواند موجب قرمزی، لایهبرداری عمیق، پوسته پوسته شدن شود و تمامی این علائم پس از چند روز تا چند هفته (بسته به نوع پوست) از بین میروند.
وی ادامه داد: جراح ممکن است برای از بین بردن اندک ناراحتی ایجاد شده، داروهای مسکن تجویز نماید. گرچه تورم پوست بعد از دو هفته از بین میرود ولی ممکن است ترمیم قرمزی پوست سه ماه زمان ببرد اما توجه داشته باشید که فارغ از مدت زمان ریکاوری، نتایج مثبت حاصل از پیلینگ شیمیایی مانند جوانسازی پوست، لطافت و نرمی آن میتواند تا ده سال با فرد باقی بماند.
دکتر باطنی تصریح کرد: پیلینگ شیمیایی پوست همانند هر روش درمانی دیگری، در صورتیکه توسط پزشک متخصص انجام نگیرد، میتواند پیامدهایی را برای مصرفکننده در پی داشته باشد لذا مواد شیمیایی میبایست با دوز مشخص بر روی پوست مالیده شوند.
>پیلینگ شیمیایی برای افراد مبتلا به مشکلات قلبی توصیه نمیشود
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی توصیه کرد: محافظت در مقابل تابش مستقیم نور خورشید از نواحیای که پیلینگ شیمیایی بر روی آنها انجام گرفته است، واجب میباشد. پیلینگ شیمیایی برای افراد مبتلا به مشکلات قلبی توصیه نمیشود بنابراین پیش از انجام این روش جراح فوق تخصص پلاستیک خود را از سابقه بیماریهای خاص و پرونده پزشکی مطلع سازید.
وی ابراز کرد: اسکارهایی که بر اثر آکنه پدید میآیند، چروکهای نسبتاً عمیق و بد رنگیهای پوستی همگی میتوانند به کمک پیلینگ شیمیایی متوسط درمان شوند.ماده شیمیایی که در این پروسه استفاده میشود، میتواند پوست شما را از سلولهای مردهای که در لایه سطحی و میانی پوست قرار دارند پاکسازی نماید. معمولاً برای پیلینگ شیمیایی متوسط از اسید گلیکولیک استفاده مینماید.
دکتر باطنی مطرح کرد: جهت انجام پیلینگ شیمیایی متوسط در ابتدا میبایست پوست از هر نوع مادهای پاک شود.در مرحله بعدی ماده شیمیایی بر روی پوست برس شده و میبایست چند دقیقه بر روی پوست باقی بماند. در این شرایط ممکن است پوست دچار سوزش شده و حسی همانند گزش پیدا نماید و ناحیهای که درمان بر روی آن انجام گرفته است، ممکن است به رنگ خاکستری روشن در بیاید.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی گفت: در روزهای بعد از پیلینگ شیمیایی متوسط، پوست به قرمز و قهوهای تغییر رنگ میدهد. مرطوب نگه داشتن پوست پس از انجام پیلینگ شیمیایی بسیار ضروری است.
وی متذکر شد: در طول پروسه پیلینگ شیمیایی متوسط زمانی کهتری کلرواستیک اسید بر روی پوست قرار میگیرد، ممکن است موجب ایجاد تجربه قرمزی، گزش، پوسته پوسته شدن پوست شود. بسیاری از عوارض شایع پیلینگ شیمیایی متوسط همانند آفتاب سوختگی شدید میباشد.
دکتر باطنی خاطرنشان کرد: گرچه پیلینگ شیمیایی متوسط موجب بیرنگی کامل پوست نمیشود اما ممکن است موجب تغییر رنگ پوست شود. طبق توصیه جراحان تا چند ماه پس از پیلینگ شیمیایی متوسط میبایست از کرمهای ضد آفتاب بر روی پوست استفاده شود. این کار موجب میشود تا از لایه پوستی که به تازگی شکل گرفته است محافظت شود.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی ادامه داد: سایر عوارض پیلینگ شیمیایی متوسط شامل افزایش رنگ دانههای پوست حتی زمانیکه از ضد آفتاب استفاده شود، زخمهای زودگذر و غیر دائمی که به ندرت پیش میآید و قرمزی ممکن است برای هر کسی پس از پیلینگ شیمیایی متوسط پیش بیاید و تا چند ماه پس از این پروسه با فرد باقی بماند.
وی تصریح کرد: پیلینگ شیمیایی سبک برای اشخاصی که پوست آنها دچار چروکهای ریز، آکنه، خشکی و لکههای پوستی شده است، میتواند انتخاب درستی باشد.این نوع از پیلینگ شیمیایی تنها لایه خارجی پوست را تحت تأثیر قرار داده و لایه نازکی از آن را بر میدارد. نتیجه آنکه پوست از درخشش خاصی برخوردار شده و سالمتر به نظر میرسد.
دکتر باطنی ادامه داد: رایجترین موادی که در این فرآیند استفاده میشوند، اسیدهای آلفاهیدروکسی و بتاهیدروکسی اسید میباشند که اسید گلیکولیک، لاکتیک اسید، سالیسیلیک اسید و مالئیک اسید در این دستهبندی قرار میگیرند. این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی گفت: تمامی موادی که در پیلینگ شیمیایی عمیق استفاده میشوند، به صورت ملایمتر و خفیفتر در روش سبک آن کاربرد دارند. به منظور رسیدن به نتیجه مثبت نهایی ادامه جلسات درمانی پیشنهاد میشود.
وی تشریح کرد: پیلینگ شیمیایی سبک همچون سایر روشهای لایهبرداری میتواند موجب افزایش درخشش پوست و بهبود برخی از مشکلات پوستی شود. برخی از مراحل پیلینگ شیمیایی سبک عبارتند از اینکه در ابتدا پوست میبایست از هر نوع آلودگی، کرمها و لوازم آرایشی پاک شود و ماده شیمیایی بر روی پوست برس شده و تا چند دقیقه بر روی پوست باقی میماند. شما ممکن است کمی احساس سوزش را در این مرحله تجربه نمایید و ماده شیمیایی پس از اتمام پروسه از روی پوست پاک شده و سپس پوست با مواد مناسب خنثی میشود.
دکتر باطنی گفت: پس از انجام پیلینگ شیمیایی سبک ممکن است تجربه قرمزی، سوزش، پوسته ریزی و سوزن سوزن شدن پوست را داشته باشید ولی شما میتوانید به منظور کاهش شانس ابتلا به بدرنگیهای پوست پس از پیلینگ شیمیایی سبک از کرمهای ضد آفتاب با SPF بالااستفاده نمایید.
بعد از اتمام جلسه درمانی پیلینگ شیمیایی، پوست قرمز میشود
در ادامه نیز دکتر رجب پور در اینباره خاطرنشان کرد: پیلینگ پوست صورت یک روش غیر تهاجمی برای از بین بردن لک و چین و چروک صورت است که به صورت فیزیکی و شیمیایی انجام میشود. طی فرآیند پیلینگ، بیرونیترین و سطحیترین لایه پوست برداشته میشود تا پوست صاف و بدون لک بیمار ظاهر شود.
وی مطرح کرد: انواع روشهای پیلینگ را میتوان به سه دسته شیمیایی، مکانیکی و لیزری تقسیم کرد. روش انتخابی به نوع پوست و مشکل آن بستگی دارد. از آن جهت که پوست صورت حساس است، پزشک متخصص از مناسبترین روش با کمترین عارضه برای درمان مشکلات پوستی استفاده میکند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی تشریح کرد: پیلینگ صورت فرآیندی است که طی آن یک خوردگی خفیف در بیرونیترین لایه پوست ایجاد میشود و بعد از پوسته پوسته شدن خارجیترین لایه پوست، پوستی تمیز و صاف ظاهر میشود؛ سلولهای مرده پوست کاهش مییابد و روند پیری به تعویق خواهد افتاد.
وی افزود: از بین رفتن لایه شاخی پوست باعث میشود تا محصولات درمانی و مواد مغذی بهتر جذب پوست شوند و استحکام بافت پوست مجددا به پوست بازگردد.
دکتر رجب پور متذکر شد: قبل از هر اقدامی به خاطر داشته باشید که انتخاب پزشک متخصص و باتجربه بسیار حائز اهمیت است، زیرا علاوه بر نتیجه بهتر، عوارض کمتری را نیز برای شما به ارمغان میآورد.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی ابراز داشت: در مدل پیلینگ شیمیایی از مواد شیمیایی که عمدتا مواد اسیدی با درصدهای مختلف استفاده میشود. پیلینگ آنزیمی یکی از پرطرفدارترین روشهای لایهبرداری پوست است که با استفاده از آلفاهیدروکسی اسید،تری کلرو اسید و یا فنل انجام میشود.
وی افزود: بعد از اتمام فرآیند لایهبرداری با استفاده از اسید، پوست آماده دریافت مواد مغذی و محصولات مراقبتی و جوانسازی مانند ویتامینها و کرمهای ضد پیری میشود.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی مطرح کرد: لایهبرداری با کمک مواد شیمیایی یک روش ایمن و مطمئن، بدون خونریزی، برای دستیابی به نتایج مطلوب است و با استفاده از این درمان، مشکلات مختلف پوست مانند جای جوش، چین و چروک، منافذ باز پوست و خطوط سطحی برطرف خواهد شد.
وی توضیح داد: از مزایای پیلینگ شیمیایی میتوان به صاف شدن پوست و برطرف شدن جای جوش، قابل استفاده برای پوست صورت و بدن، قابل استفاده برای أنواع مختلف پوست، روشن شدن پوست پس از سپری شدن دوران نقاهت و درمان چین و چروک سطحی اشاره کرد.
دکتررجب پور اذعان داشت: توجه داشته باشید که نوع پیلینگ، عمق لایهبرداری و تعداد جلسات مورد نیاز به نوع پوست بستگی دارد.کلمه پیلینگ از واژه انگلیسی « peel » و کلمه اسپانیایی « pelar » گرفته شده است و هدف از انجام آن، از بین بردن بیرونیترین لایه پوست و سلولهای مرده به منظور بهبود کیفیت پوست است.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی گفت: به طور کلی فواید پیلینگ شیمیایی صورت عبارتند از درمان آکنه و جوشگاه آکنه، برطرف شدن لکهها ناشی از افزایش سن و لکههای کبدی، درمان چین و چروک سطحی، برطرف شدن خال و درمان رنگدانههای پوستی و درمان خشکی پوست است.
وی بیان کرد: بهتر است که قبل از آغاز درمان مشکلات پوستی به روش پیلینگ شیمیایی یک جلسه مشاوره حضوری با پزشک داشته باشید. طی جلسه حضوری، پزشک مسائل مختلفی را با بیمار بررسی خواهد کرد.
دکتررجب پور گفت: بیمارانی که دارای افتادگی پوست، چین و چروک سطحی و برآمدگی بر سطح پوست هستند، کاندید مناسبی برای پیلینگ شیمیایی هستند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی افزود: به طور کلی میتوان گفت که افرادی که سلامت جسمی دارند و فاقد هرگونه بیماری زمینهای و پوستی هستند، کاندید مناسبی برای درمان کک و مک، لکههای سنی، لکههای تیره، چین و چروک و … با پیلینگ شیمیایی هستند.
وی اذعان داشت: همانطور که گفته شد، پیلینگ یک روش درمانی برای لایهبرداری پوست و داشتن پوستی صاف و زیبا است که در آن جای جوش به طور کامل برطرف میشود. یکی از راههای درمان جوش به خصوص جوشهای سرسیاه، پیلینگ شیمیایی است.
دکتررجب پور میگوید: بهتر است پیلینگ پوست با هدف درمان جوش را نزد فردی متخصص و کلینیکی مجهز به دستگاه پیلینگ صورت و قلمهای مخصوص برای تخلیه جوش انجام دهید؛ زیرا ترکاندن بیموقع و غیر اصولی جوشهای سرسفید باعث گسترش عفونت در پوست بیمار و نتایج نامطلوب میشود.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی مطرح کرد: بهترین زمان برای پیلینگ شیمیایی، فصل پاییز و زمستان است زیرا در این فصلها تابش نور خورشید کمتر بوده و اشعه خورشید نفوذ کمتری به درون سطح پوست دارد.
وی ابراز داشت: خوشبختانه عوارض پیلینگ صورت و بدن بسیار کم و محدود است. شایعترین و رایجترین مواردی که میتوان به عنوان عوارض پیلینگ شیمیایی نام برد، قرمزی، تورم و خارش در سطح اندک است. عوارض گفته شده بیشتر در مواردی که لایهبرداری به صورت عمیق صورت میگیرد، بروز میکند و پزشک برای کاهش ناراحتی بیمار از مسکن استفاده میکند. همچنین به منظور پیشگیری از گسترش قرمزی و ماندگاری آن باید از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
دکتررجب پور ادامه داد: از دیگر عوارض و خطرات پیلینگ پوست میتوان به ایجاد زخم و اسکار بر روی پوست ناحیه تحت درمان اشاره کرد. احتمال دارد که پزشک برای درمان این زخمها از داروهای استروئیدی استفاده کند.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی تصریح کرد: بسیاری از مراجعهکنندگان نگران عوارض لایهبرداری هستند و اولین سوالی که میپرسند این است که عوارض پیلینگ صورت چیست که باید گفت یکی دیگر از عوارض پیلینگ که بیشتر در افراد بارداری و کسانی که در حال مصرف قرصهای بارداری هستند، رخ میدهد، تغییر رنگ پوست به صورت موقت یا دائمی است.
وی ادامه داد: از دیگر عوارض لایهبرداری شیمیایی میتوان به احتمال عفونت باکتریایی، ویروسی و یا قارچی اشاره کرد و یکی دیگر از عوارض پیلینگ صورت که بیشتر در لایهبرداری شیمیایی رخ میدهد، وارد شدن آسیب به ماهیچه قلب و نامنظم شدن ضربان قلب و یا وارد شدن آسیب به کلیه و کبد است.
دکتررجب پور خاطرنشان کرد: بعد از پیلینگ شیمیایی، کمی قرمزی در ناحیه تحت درمان مشاهده میشود که امری طبیعی بوده و بعد از گذشت مدتی کوتاه برطرف خواهد شد.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی توضیح داد: معمولا بعد از إتمام جلسه درمانی پیلینگ شیمیایی، پوست قرمز و ملتهب میشود. سپس پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه تحت درمان آغاز خواهد شد. از آن جهت که بعد از پوسته پوسته شدن ظاهر پوست، پوست بیمار حساس و نازک میشود، استفاده مکرر از کرم ضد آفتاب و مرطوبکننده برای پیشگیری از لک، اهمیت بسزایی پیدا میکند.
وی ادامه داد: همچنین استفاده از یخ کمک میکند تا تورم و تحریک پذیری پوست کاهش یابد و مانع از گسترش تورم به دیگر نقاط صورت میشود. تا زمانی که دوران بهبود به طور کامل سپری نشده است از نیشگون، مالش و تحریک کردن پوست در ناحیه تحت درمان بپرهیزید.
دکتررجب پور عنوان کرد: معمولا افرادی که پیلینگ شیمیایی عمیق پوست را انجام میدهند تا چند شاهد تورم، قرمزی و سوزش شدید در ناحیه تحت درمان خواهند بود و احساس ضربان بر روی پوست خواهند داشت. در چنین شرایطی باید به خوبی از پوست مراقبت کنید و از پمادهای ضدعفونی و کرمهای ترمیمکننده برای تسریع روند بهبود استفاده نمایید.این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی میگوید: به طور کلی میتوان گفت که بعد از گذشت ۱۰ الی ۱۴ روز علائم و نشانیهای پیلینگ شیمیایی به طور کامل برطرف میشود و رنگ پوست به حالت طبیعی برمیگردد.
وی در پایان گفت: بسیاری از افراد غیر متخصص، به دنبال جذب مشتری و کسب درآمدهای زیاد، هزینههای کمتری برای پیلینگ شیمیایی پیشنهاد میکنند. پیشنهاد ما این است که قبل از هرگونه درمان، کمی تحقیق کنید و یک پزشک ماهر و یک مرکز درمانی معتبر برای انجام پیلینگ انتخاب کنید. پوست عضوی حساس است و تاثیر زیادی در زیبایی چهره دارد. بنابراین لازم است که مراقبتها و درمانهای پوستی نزد فردی متخصص وماهر انجام شود.