پیتزای سالم در طب سنتی
یکی از غذاهای فستفودی که طی سالیان اخیر، مردم کشورمان علاقه زیادی به آن پیدا کرده و طرفداران پروپا قرصی دارد، “پیتزا” است که خاستگاه اصلی آن کشور ایتالیا است.
متاسفانه در حال حاضر در اغذیهفروشیهای مختلف سطح شهرها که به وفور اقدام به پخت و فروش پیتزا میکنند، برای کاهش هزینه تمام شده آن، از نامرغوبتریت و گاهی ناسالمترین مواد در تهیه پیتزا میکنند و گاهی شاهد عرضه پیتزاهایی با قیمتهای بسیار نازل در سطح شهر هستیم که این امر بهشدت میتواند سلامت مصرفکنندگان آن را تهدید کند!
اما حتی اگر در تهیه پیتزا از مواد خوب و با کیفیت نیز استفاده شده باشد، به دلیل اینکه یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده پیتزا، پنیر پیتزا است، این غذا نمیتواند یک وعده غذایی سالم محسوب شود! اما چرا؟
به دلیل اینکه “پنیر پیتزا” در مجاورت حرارت، تولید نوعی ماده سمی میکند که مصرف آن برای سلامت انسان و سیستم گوارش ما بسیار مضر است و تکرار مصرف آن در بلندمدت میتواند باعث ابتلا به بیماریهای و عوارض مختلف شود.
حال با توجه به علاقه بسیاری از مردم به پیتزا و اینکه این فستفود بهشدت مورد توجه کودکان و نوجوانان نیز هست، در ادامه نحوه درست کردن نوعی “پیتزای سنتی” و البته سالم و مغذی را آموزش دادهایم تا خانوادهها به راحتی بتوانند در مواردی که هوس خوردن پیتزا کردهاند، آن را در داخل خانه تهیه کرده و به همراه فرزندان و اعضای خانواده خود، نوش جان کنند.
مواد لازم برای تهیه پیتزای سنتی
بادمجان متوسط ۳ عدد، هویج پخته و خرد شده نصف لیوان، گوجه فرنگی ۴ عدد،کلم برگ سفید خام خرد شده نصف لیوان، لوبیا سبز پخته و خردشده یک لیوان سرخالی، فلفل دلمهای متوسط ۱ عدد، پیاز ۱ عدد، آب غوره یا آب لیموی تازه ۳ قاشق غذاخوری، روغن کنجد یا روغن زیتون ۸ تا ۹ قاشق غذاخوری، ادویه خورشی، زردچوبه و دارچین از هر کدام نصف قاشق چایخوری، پنیر لیقوان رنده شده ۱۰۰ گرم، خمیر نان سنگک ۱ عدد.
طرز تهیه پیتزای سنتی
در ابتدا گوجه فرنگیها را درون قابلمه روی حرارت بگذارید تا بپزد ضمن پختن، نمک، فلفل قرمز، زردچوبه، ادویه خورشتی، دارچین و پودر آویشن شیرازی را به مخلوط اضافه کنید و در اواخر پخت هم ۲ قاشق غذاخوری آبغوره یا آب لیموترش تازه به آن بیفزایید و در قابلمه را بردارید تا مخلوط کاملا غلیظ شود.
بدین ترتیب سس گوجه فرنگی آماده میشود؛ حالا بادمجان را روی شعله پخشکن اجاق کباب کرده و پوست بکنید و ساطوری کنید.
سپس آنها را به همراه ۲ قاشق غذاخوری سس گوجه فرنگی آماده شده و نصف لیوان آب و دو قاشق غذاخوری روغن به مدت حدود ۱۵ دقیقه بپزید تا کاملا له شوند؛ در مرحله بعد گل کلم، هویج، لوبیا سبز و کدو سبز را بخارپز کنید و جداگانه هر کدام را ریز خرد کنید و کنار بگذارید.
کلم برگ سفید خام را هم ریز خرد کنید و به همراه فلفل دلمهای خرد شده و کمی با آب بپزید در ضمن پختن، ۲ قاشق غذاخوری روغن را به همراه نمک و فلفل و یک قاشق چایخوری پودر آویشن شیرازی به مخلوط اضافه کنید و پخت را ادامه دهید تا آب آن کاملا تمام شود.
پنیر لیقوان رنده کنید و کنار بگذارید؛ حال با چرب کردن یا خیس کردن دست خود، خمیر نان سنگک را روی یک سینی چرب شده پهن کنید؛ دقت کنید که قطر خمیر زیاد نباشد، از سس گوجه فرنگی که قبلا آماده کرده بودید به مقدار لازم روی خمیر بریزید وآن را به طور یکنواخت در سرتاسر خمیر پخش کنید.
سپس مخلوط بادمجان راروی آن بریزید و آن راهم به طور یکنواخت در سرتاسر خمیر پخش کنید؛ پس از آن، به ترتیب گل کلم، کدو سبز، لوبیا سبز و هویج را روی مخلوط بادمجان پخش کنید و در آخر مخلوط کلم برگ سفید و پیاز و فلفل دلمه ای را اضافه کنید و کمی پودر آویشن روی آن بپاشید؛ پیتزا را در فری که از قبل گرم کردهاید بگذارید تا به مدت ۱۵ دقیقه با دمای متوسط بپزد.
سپس سینی را از فر بیرون آورید و پنیر لیقوان رنده شده را در سراسر پیتزا پخش کنید و مجدد برای ۵ دقیقه دیگر آن را درون فر قرار دهید؛ پیتزای آماده شده را از فر خارج کنید و بگذارید کمی سرد شود و سپس آن را برش دهید و در دیس بچینید.