«پشت بام فروشی» و «کانکس نشینی» و گوشت کیلویی ۱۰۰ هزار تومان
از «باستی هیلز» لواسانات تا پنت هاوس های صاحبان ایران مال و بام لند و بازار مبل و موبایل که متری ده ها میلیون تومان قیمت دارد تا پشت بام نشینی برخی از هموطنان که این روزها به کانکس نشینی، ارتقا یافته است! اول، همه تکذیب میکنند، اما مستندات و تصاویر که منتشر میشود، همه به فکر امر به معروف و نهی از منکر میافتند.
گوشت کیلویی ۱۰۰ هزار تومان و پسته کیلویی ۲۰۰ هزار تومان و پرایدی که بزودی از ۶۰ میلیون تومان گذر خواهد کرد، حتما پشت بام نشینی و کانکس نشینی هم به ارمغان می آورد.
گرانی بازار اجازه و خرید مسکن٬ برخی شهروندان را به کانکس نشینی سوق داده است. منطقه بیست و دوم شهرداری را باید کانون این پدیده عجیب دانست. علاوه بر کانکس نشینی٬ پشت بام نشینی هم در تهران و سایر شهرها٬ رایج شده است. پدیده پشت بام فروشی٬ موضوع جدیدی نیست. اقدام برخی از هموطنان تهران در هماهنگی با برخی از ارائه دهندگان خدمات مخابراتی و اینترنتی برای نصب دکل مخابراتی در پشت بام به منظور تقویت شبکه در یک منطقه خاص تهران، با اجاره های میلیونی، مسبوق به سابقه بوده است. اما پشت بام نشینی، طبق گفته های علی نوذپور، شهردار منطقه ۲۲ تهران، مصداق حاشیه نشینی نوین است.
در برخی از مناطق ضعیف و کم برخوردار تهران که روز به روز بر شمار آن افزوده می شود، مالکین، قسمتی از پشت بام را به صورت یک اتاق به افرادی که در فهرست دهک های پایین جامعه هستند، اجاره ماهانه داده و درامدی به صورت غیر قانونی کسب می کنند. اين ساختمان ها سبك، موقت و ناايمن هستند. اجاره هايشان هم بسته به نوع سازه و محدوده مسكونی متفاوت است.اين پديده بيشتر در ساختمان های دو و سه طبقه قديمی رخ می دهد.
در محله های حاشيه نشين شهر تهران (كه شامل ۴۰ محله است) بعضا ديده می شود كه پشت بام خانه ها اجاره داده شده و وجهی هم توسط بهره بردار به مالك ساختمان پرداخت می شود يا اينكه به بهره بردار اجازه داده می شود در پشت بام، مستحدثه ای ايجاد كند و بين ۱۰ تا ۱۵ سال از آن بهره برداری كند و پس از آن به مالك واگذار كند.
اين اولين بار نيست كه پديده كانكس نشيني مطرح مي شود، حدود يكسال پيش هم بازار كانكس ها داغ بوده، اما همان زمان هم به تاييد هيچ مقام رسمی نرسيد. نوذرپور البته برای اثبات حرفهايش به گزارش های روزانه ماموران و كارگران خدمات شهری در سطح منطقه اشاره می كند. او مي گويد در اين مدت حتی يك بيسيم هم برای اين موضوع به ما زده نشده و در بخش نوساز منطقه كه اساسا امكان چنين چيزی وجود ندارد.
پيكان شهر هم كه بخش قديمی منطقه محسوب می شود از اين موضوع مبراست. نوذرپور اگرچه استقرار كانكس در محدوده كارگاه های ساختمانی را رد نمی كند، اما به صراحت تاكيد می كند كه اين كانكس ها فقط برای اسكان موقت كارگران تهيه شده و در كنار ساختمان های درحال ساخت داير است!
مصطفی قلي خسروی، رئيس ثروتمند اتحاديه مشاوران املاك تهران میگوید اگر هم چنين چيزی رخ دهد به ثبت در بنگاه های املاك نمی رسد. يعنی يك توافق دو طرفه بين مالك و مستاجر است كه جايی هم ثبت نمي شود! چرايش هم روشن است، اين كار تخلف است، اگر جايی فردی كانكسی بگذارد و بخواهد اجاره دهد، شهرداری با او برخورد می كند.
اين كار قاعده و قانون خاص خودش را دارد. البته اگر درپشت بام باشد، درصورتيكه مالك حكم رفع ممنوعيت گرفته باشد، می تواند اجاره دهد كه قضيه آن فرق می كند. درهر صورت مشاوران املاك قانون را بلدند و كاري خلاف آن انجام نمی دهند. او البته منكر تخلفات عجيب و غريب در تهران با وجود افزايش قيمت مسكن و بالا رفتن نرخ اجاره بها نمی شود، اما ترجيح می دهد كه در اين زمينه سكوت اختيار كند! دليلش هم جلوگيری از رواج اين تخلفات است!
از منطقه ۱۱ چه خبر؟
از منطقه ۱۱ چه خبر؟ رواج اين پديده در اين منطقه هم تاييد نمی شود. آرش لالويي- رئيس اداره املاك شهرداري منطقه ۱۱، البته به يك مورد استقرار كانكس در پشت بام يك خانه مسكونی در ضلع شرقی خيابان كارگر اشاره می كند كه به محض رويت شهرداری با جرثقيل برداشته شده است. خودش اما مورد ديگری را به خاطر نمی آورد.
معتقد است شهرداری بشدت با اين پديده چه كانكس باشد و چه ساخت يك سازه نا ايمن و غير استاندارد در پشت بام ها برخورد مي كند و به اين سادگی ها نمي توان يك نفر را پيدا كرد كه كانكس گذاشته و زندگی می كند!او می گويد: هر ساخت و سازی خارج از ضوابط شهرسازی ولو كانكس، انباری، اتاق كوچك با آن برخورد می شود. يعنی رای ماده ۱۰۰ گرفته شده و حكم تخريب اجرا می شود. اگرچه ممكن است در مناطق جنوبی چنين چيزی بوده باشد، اما من نشنيده ام!
كانكس نشينی در شهرك های اقماری
منطقه ۱۸ يك منطقه محروم و كم برخودار است. آيا اين پديده در اين منطقه به چشم خورده است؟ پاسخ بازهم منفي است. مهندس اميرحسين عساری، معاون خدمات شهری منطقه ۱۸، می گويد بله ما كم برخورداريم، اما شرايط سخت اقتصادی باعث نمی شود كسی در كانكس زندگی كند. وی با بيان اينكه تاكنون سابقه نداشته با چنين مواردی برخورد كنيم، می گويد: غير ممكن است كه چنين اتفاقی در محدوده منطقه ما افتاده باشد.
اين پديده بيشتر در شهرك های اقماری اطراف تهران ديده می شود و اگر گذرتان افتاده باشد هم حتما با اين كانكس ها در بعضی شهرك ها مثل گلدسته برخورد كرده ايد. اين امر هم طبيعی است و در اطراف همه كلانشهرها ديده شده است. بعضا ۱۴ نفر در يك فضای ۱۰ متری زندگی می كنند، اما در محدوده حريم شهر حتی نمي توان يك آجر روی آجر گذاشت. حتی خارج از حريم هم اين كار غير قانونی است. در پشت بام ها هم اگر تخلفی رخ داده باشد كه شهرداری ورود می كند اما نمی توان منكر تخلف شد!