واکنش متفاوت دو نماینده مجلس به اکران «اکسیدان» و «مادر قلب اتمی»
سیاوش شاه عنایتی: تصمیم برای اکران یا عدم اکران فیلم ها باید از مجاری قانونی طی شود خانلری: این دو فیلم آموزه های دین مسیحیت را به چالش کشیده اند
در شرایطی که اکران دو فیلم «اکسیدان» و «مادر قلب اتمی» طی هفته گذشته با واکنش های منفی از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس مواجه شده و حتی نامه ای امضا شده از سوی جمعی از آنان خطاب به رئیس سازمان سینمایی مبنی بر جلوگیری از نمایش دو فیلم مذکور نیز به رسانه ها راه یافت، روز گذشته دو نماینده مواضع متفاوتی نسبت به این مسئله اتخاذ کردند.
طیبه سیاوشی شاهعنایتی (عضو کمیسیون فرهنگی مجلس) در ارتباط با نامه اخیر نمایندگان مجلس مبنی بر توقیف فیلمهای «مادر قلب اتمی» و «اکسیدان» گفت: تصمیم برای اکران یا عدم اکران فیلمها باید از مجاری قانونی اتخاذ شود نه رفتارهای جنجالبرانگیزانه. به گزارش خانه ملت، طیبه سیاوشی شاهعنایتی با اشاره به حواشی پیش آمده در رابطه با اکران فیلمهای «مادر قلب اتمی» و «اکسیدان» و نامه نمایندگان در این خصوص گفت: اگرچه معتقدم بهتر بود فیلمی مانند «مادر قلب اتمی» به دلیل روایت خاص خود از گروه هنر و تجربه به اکران میرسید، اما مسئله اصلی این است که این فیلمها پس از گذشتن از مجاری متعدد به مرحله اکران رسیدهاند، درواقع امضاء و تأیید دستگاههای قانونی و امنیتی و دستگاههای متخصص در مسائل فرهنگی پای این مجوزها است، لذا افراد معترض اعم از آنکه نماینده باشد یا سینماگر یا مردم عادی باید اعتراض خود را به این دستگاهها رسانده و با کارشناسان همصحبت شوند، نه آنکه با یکبار دیدن فیلم یا بدون تماشای آن یا بدون شنیدن حرف و سخن فیلمساز دست به اقدامی رسانهای و جنجالبرانگیز بزنند.
نماینده مردم تهران، ری، شمرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: مسئولان باید با رفتار خود به مردم و گروههای فکری مختلف تبعیت از قانون و رساندن اعتراضشان از درگاههای قانونی و کارشناسی شده را یاد بدهند، نه آنکه خود با کمترین اطلاع و کمترین تأمل و تفکر به دنبال جریانی راه بیفتند.
وی با بیان اینکه نمایندگان مجلس باید مراقب باشند که سر هر موضوعی با جمع کردن امضاء در امور اجرایی دخالت نکنند؛ چراکه قرار است ما ناظر و قانونگذار باشیم، افزود: یک سؤال اساسی مطرح است و آن اینکه جمعکنندگان امضاء برای توقیف دو فیلم مذکور با کدام کارشناس صحبت کردهاند که نسبت به توضیحات آنها توجیه نشده و مجبور به جمع کردن امضاء شدهاند؟!
سیاوشی شاهعنایتی با تأکید بر این پرسش که آیا برداشت گروهی مبنی بر اینکه یک فیلم به منافع فرهنگی کشور لطمه وارد میکند را میتوان به برداشت تمامی مردم و افراد صاحبنظر تعمیم داد، افزود: از آنجا که عرصه فرهنگ بسیار حساس است باید در این عرصه کارشناسانهتر، معقولتر، آهستهتر و منطقیتر قدم برداشت تا منافع جمعی جامعه پوشش داده شود. وی در حالی که معتقد است نباید به دلیل عدم شناخت، خلاقیت را در جامعه قربانی کرد، افزود: اگر فیلم «مادر قلب اتمی» به دین مسیحیت توهین کرده پس چرا هیچ کدام از بزرگان این دین، نامهای در اعتراض به آن ننوشتهاند؟!
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اعتقاد بر اینکه دونِ شأن نمایندگان مجلس است که ندیده درباره فیلمی اظهارنظر کرده و واکنش نشان دهند، افزود: ای کاش در این کار عجله نکرده و پس از اقدام کارشناسانه و دیدن فیلم و شنیدن حرف صاحبان اثر و مسوولان مربوطه واکنش نشان میدادند.
واکنش نماینده ارامنه
نماینده مردم ارامنه شمال در مجلس میگوید موضع مثبتی نسبت به فیلم مادر قلب اتمی و اکسیدان ندارد زیرا به اعتقاد وی این دو فیلم هنجارها و آموزههای دین مسیحیت را به چالش کشیدهاند.
کارن خانلری در گفتوگو با خانه ملت با اشاره به حواشی پیش آمده در رابطه با اکران فیلمهای مادر قلب اتمی و اکسیدان ، گفت: شخصا این فیلمها را دیده و با موکلین و دیگر نمایندگان حوزه انتخابیه درباره آنها صحبت کردهام اما اکثریت این دو فیلم را نپسندیدند چراکه به هر حال این آثار، هنجارها و آموزههای دین مسیحیت را به چالش کشیدهاند؛ بماند که کشیشان در فیلم اکسیدان وسیلهای برای تمسخره و خنده شدهاند.
نماینده مردم ارامنه شمال در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مجبورم بهعنوان نماینده ارامنه پیامدهای اجتماعی پیرامون این دو فیلم را برعهده بگیرم بنابراین باید بر مبنای این پیامدها اظهارنظر کنم یا واکنش نشان دهم، در حالی که گمان نمیکنم که صاحب این دو اثر مسوولیت و عواقب آثار خود را در جامعه بپذیرند. آنها فقط از طریق فیلمهای خود اطلاعات ناقصی را به تمامی جامعه تزریق میکنند اما عواقب کار آنها را باید مسئولان رفع و رجوع کنند. خانلری با اشاره به نامه اعتراضی تعدادی از نمایندگان نسبت به اکران این فیلم درباره این موضوع که چرا امضاء وی پای این نامه نیست، توضیح داد: احتمالا نماینده جمعکننده اعتراض به من دسترسی نداشتند چراکه تمایل به این امضاء داشتم. وی با بیان اینکه ای کاش سازندگان این دو فیلم مشورت بیشتری از کارشناسان ارامنه قبل و حین ساخت فیلم دریافت میکردند، درخصوص دلایل اعتراض ۱۷ نماینده مجلس به محتوای این دو فیلم، گفت: همان طور که دو سال پیش که نشریه شارلی ابدو به ساحت مقدس پیامبر اسلام توهین کرد و نمایندگان اقلیت همراه با نمایندگان مسلمان مجلس اقدام این روزنامه را محکوم کردند، طبیعی است که نمایندگان مسلمان نیز نسبت به توهین به دین دیگر در یک فیلم واکنش نشان دهند.
این نماینده اقلیت در مجلس ادامه داد: نمیتوان گفت مسیحیان خود نماینده دارند لذا لازم نیست شما خود را قاطی ماجرا کنید! ارزشهای توحیدی مربوط به تمام موحدان است لذا چه کسی گفته هر کس باید نسبت به توهین به دین خودش واکنش دهد؟
وی در رابطه با فیلم مادر قلب اتمی، گفت: متاسفانه این فیلم یکی از بانوان عضو گروه کُر کلیسا را فاقد اصول اخلاقی معرفی کردند درحالی که با قاطعیت میگویم امکان ندارد چنین بانوی مسائل اخلاقی مطرح شده در فیلم را داشته باشد، ضمن آنکه مقام اجتماعی چنین بانویی برای مسیحیان کمتر از کشیش نیست اما مادر قلب اتمی چنین شخصیتی را به چالش کشیده است.
خانلری با تاکید مجدد مبنی بر اینکه موضع مثبتی در قبال این دو فیلم ندارد، توضیح داد: فیلم اکسیدان به صورت غیرمستقیم میگوید؛ یک شهروند مسلمان ایرانی میتواند برای دریافت پناهندگی تغییر دین میدهد درحالی که این اقدام نه تنها واقعگرایانه و امکانپذیر نیست بلکه ترویج چنین نگرشی هم درست نیست.
او درباره اینکه فیلم مادر قلب اتمی ۳ سال به دلیل ترویج ادیان دیگر توقیف شده است، گفت: من ترویجی در این فیلم ندیدهام و نمیتوانم درباره آنچه سه سال گذشته بر فیلم گذشته اظهارنظر کنم ولی برداشت خودم و موکلین و نمایندگانی که با آنها صحبت کردهام این است که این فیلم دین مسیحیت را به چالش کشیده است.