هرآنچه باید درباره شارژ بی سیم بدانید؛ قسمت دوم و پایانی
در این قسمت با مزایا و معایب شارژرهای بی سیم و نقاط و ضعف آنها نسبت به شارژرهای سیمی، انواع گوشیها و گجتهایی که میتوانند بیسیم شارژ شوند و بهترین شارژرهای بیسیم آشنا میشویم.
قطعا هر فناوری جدیدی هر چقدر هم شگفتانگیز و انقلابی، درکنار مزایای خود معایبی هم دارد؛ بهخصوص اگر فناوری نوپایی باشد و راه زیادی برای تکامل پیش روی خود داشته باشد؛ این موضوع در مورد شارژ بی سیم نیز تاحدود زیادی صدق میکند. سوالات زیادی در رابطه با معایب و مزایای این فناوری وجود دارد که به برخی از آنها میتوان پاسخ مشخصی داد و پاسخ برخی از سؤالها، به آیندهی این فناوری بستگی دارد و نمیتوان درحالحاضر با قطعیت دربارهی آنها سخن گفت.
در ادامه مزایا و معایب شارژ بیسیم را از ابعاد مختلف بررسی میکنیم؛ البته ابتدا نیمهی پر لیوان را میبینیم و مزایای این فناوری را بیان میکنیم؛ زیرا قطعا آیندهی روشنی در انتظار فناوری انتقال بدون سیم نیرو است و در سالهای پیش رو تواناییهای بالقوهی آن که میتواند زمینهی دستیابی به پیشرفتهای اساسی در حوزههای مختلف را فراهم کنند، بیشتر مشخص میشوند.
مزایای شارژ بیسیم
حذف کابل
قطعا شاخصترین مزیت شارژ بیسیم حذف سیم است. انتخاب شارژر و کابل شارژ مناسب در سالهای اخیر به یکی از دغدغههای اصلی کاربران گوشیها تبدیل شده است. شارژرهای اصلی معمولا قیمت بالاتری نسبت به انواع مشابه خود دارند؛ به همین دلیل کاربران به سمت استفاده از شارژرهایی روی میآورند که قیمت پایینتری دارند و با مشکلاتی مثل نامرغوب بودن جنس کابل و بریدهشدن آن در نقاط مختلف به مرور زمان، سرعت کم شارژر و نداشتن توان کافی برای انتقال نیروی مناسب به گوشی همراه هستند.
بسیاری از این شارژر تا مدتی عملکرد خوبی دارند؛ اما ممکن است پس از گذشت مدت کوتاهی از استفاده از آنها با مشکلاتی مثل کاهش سرعت، قطع و وصلشدن مکرر شارژر در هنگام تکانخوردن کابل، روشننشدن گوشی پس از اتمام کامل شارژ گوشی و خاموششدن آن مواجه شوید؛ حتی در برخی از ممکن است گوشی آسیب جدی ببیند. درضمن زمانیکه پورت USB گوشی آسیب میبیند یا ذرات کوچک آن را پر میکنند؛ استفاده از شارژر کابلی واقعاً عذابآور میشود. یکی دیگر از معایب شارژرهای سیمی این است که برخی از آنها برای استفاده در پریزهای برق خاصی طراحی شدهاند و ممکن است برای استفاده از آنها مجبور به استفاده از تبدیل باشید که معمولا غیراستاندارد و بیکیفیت هستند.
شارژ همزمان چند دستگاه
همانطور که قبلا گفتیم، برخی از فناوریهای مبتنی بر شارژ بیسیم امکان شارژ همزمان چند وسیله را فراهم کردهاند که مزیت بسیار خوبی محسوب میشود و باعث صرفهجویی در زمان هم میشود. برخی از شارژرها تا پنج وسیله را بهصورت همزمان شارژ کنند و برخی نیز میتوانند برای شارژ همزمان چند گجت متفاوت از یکدیگر استفاده شوند. در بخش بهترین شارژرهای بیسیم، چند نمونه از این شارژرها را به شما معرفی خواهیم کرد.
سهولت استفاده و گسترش این فناوری
شارژرهای بیسیم جدید بهگونهای طراحی شدهاند که میتوانند چندین دستگاه گیرنده را در هر موقعیت و جهتی بدون هیچ مشکلی شارژ کنند.درضمن چند نمونه از این شارژرها مثل شارژهای شرکت هیوماواکس (humavox)، شبیه کاسه یا جعبه هستند و برای شارژ دستگاههای سازگار با این شارژرها، تنها باید آنها را درون جعبه بیاندازید. درضمن میتوانید چند دستگاه را همزمان با این شارژرها شارژ کنید.
درضمن این شرکت قصد دارد در آینده با استفاده از یک فرستنده که نیرو را با امواج رادیویی میدان نزدیک انتقال میدهد، مکانهای مختلف نگهداری گجتها مثل کشو، کیف، کولهپشتی و کیف باشگاه را به شارژر بیسیم تبدیل کنند!
همچنین بسیاری از شرکتهای مطرح و حتی چند استارتاپ وعده دادهاند که در آیندهی نزدیک امکان استفاده از شارژ بیسیم در مکانهای عمومی و حتی فضاهای باز را فراهم میکنند و شارژرهای بیسیم مانند شبکههای وایفای در این مکانها گسترش خواهند یافت. همچنین ممکن است روزی برسد که برای شارژ بیسیم خود هیچ محدودیتی نداشته باشد و بتوانید از گوشی درحال شارژ خود آزادانه استفاده کنید یا حتی همراهبا آن در فضای مشخصی حرکت کنید.
همانطور که در گیف زیر مشاهده میکنید شرکت Wi-Charge موفق به ساخت سیستم شارژ بیسیم از راه دور شده است که میتواند وسایلی مانند گوشی، ساعت هوشمند، دوربین مداربسته، بلندگو و وسایل مشابه را شارژ کند. با استفاده از این فناوری وسایل مختلف میتوانند بهصورت مستمر و خودکار شارژ شوند؛ بنابراین شارژ وسایل هرگز به پایان نمیرسد و استفاده از شارژر نیز بیمعنی خواهد شد.
البته درحالحاضر در حین استفاده از شارژرهای بیسیم نمیتوان گوشی را حرکت داد که عیب بزرگی محسوب میشود. موضوع دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که شارژرهای بیسیم هنوز کاملا بیسیم نیست و فرستندهی آنها هنوز باید به برق متصل شود.
امکان استفاده از شارژرهای بیسیم برای وسایل مختلف
همانطور که میدانید معمولا پورت شارژ در گجتهای مختلف متفاوت است و هر یک از شارژرهای سیمی تنها میتوانند برای شارژ یک نوع از وسایل استفاده شوند؛ اما باتوجهبه اینکه اکثر شارژرهای بیسیم دارای یک پد شارژ هستند که میتوان هر وسیلهای را روی آن قرار داد، این شارژرها میتوانند برای شارژ انواع وسایل با کاراییها، اندازهها و پورت شارژ مختلف، استفاده شوند و مختص دستگاه خاصی نیستند.
شارژ وسایل متحرک
فناوری Wi-Charge امکان شارژ بیسیم قطارهای اسباببازی را با سرعت بالایی حرکت میکنند، فراهم کرده است. این قطارها باتری ندارند برای دریافت نیرو تنها باید در محدودهی پوششی فرستنده این فناوری قرار گیرند.
شرکت نیسان با الهام از فناوری پارک خودکار خودروهای خود موفق به ساخت صندلی هوشمند متحرک شده است که نیروی آن با فناوری شارژ بیسیم تأمین میشود و هنگامی که افراد دست میزنند بهصورت خودکار به سمت میز یا هر مکان مشخصشدهی دیگری حرکت میکند؛ بنابراین دیگر لازم نیست خودتان صندلی را پشت میز بکشید و برای انجام این کار تنها کافی است دست بزنید!
کمک به حفظ محیطزیست
هر سال میلیاردها عدد باتری دور انداخته میشوندو هزاران تن زباله را تشکیل میدهد. وضعیت وقتی فاجعهبارتر میشود که مواد شیمیایی سمی موجود در باتریها، خاک، آب، هوا و درنهایت محیطزیست را آلوده میکنند، شارژ بیسیم میتواند استفاده از باتریها و تولید آنها را کاهش دهد و با این روش به حفظ محیطزیست کمک کند.
مزایای کلی شارژ بیسیم در حوزههای مختلف
خودروهای برقی و وسایل نقلیهی عمومی
باتوجه به اینکه حتی در جادهها و آزادراهها هم میتوان زیرساختهای شارژ بیسیم را ایجاد کرد، در صورت فراگیرشدن این فناوری، خودروهای برقی بهندرت با مشکل کمبود شارژ مواجه خواهند شد. درضمن درصورت گسترش استفاده از این فناوری، سازندگان خودروهای برقی میتوانند باتریهای کوچکتری برای آنها استفاده کنند. این کار علاوهبر اینکه به کاهش وزن و در نتیجه بهبود عملکرد خودرو کمک میکند، در کاهش قیمت خودرو هم نقش مهمی خواهد داشت؛ زیرا درحالحاضر باتریهای خودروهای برقی، گرانقیمتترین قطعهی این خودروها است.
درضمن ایجاد این فناوری در خودروهای خودران هم میتواند میزان استقبال از این خودروها را چندین برابر کند؛ زیرا در صوزتی که قابلیت شارژ در این خودکار بیسیم ایجاد شود، میتوان فناوری شارژ خودکار را نیز به آن افزود. امکان شارژ بیسیم وسایلنقلیهی عمومی هم دور از انتظار نیست و این فناوری میتواند برای شارژ اتوبوسها و قطارهای برقی نیز استفاده شود. مدتی است که نخستین اتوبوس برقی با قابلیت شارژ بیسیم در کره جنوبی راهاندازی شده که در حین حرکت هم میتواند بیسیم شارژ شود. اجرای این پروژه در کشورهای آلمان و ایتالیا نیز در دست بررسی است.
اتوبوس برقی مجهز به فناوری شارژ بیسیم در کره جنوبی
از دیگر مزایای استفاده از شارژرهای بیسیم برای خودروها میتوان به سهولت استفاده از آنها، ایمنی بالا بهدلیل اینکه فاقد سیم هستند و مقاومتبودن آنها دربرابر آب و گرد و خاک اشاره کرد. درضمن این شارژرها نیازمند اقدامات مراقبتی خاصی نیستند؛ البته چنانچه سیستمهای شارژ بیسیم در جادهها نصب و تعبیه شوند؛ هزینه نگهداری از زیرساخت این جادهها که در کل زیاد است، به میزان بسیار زیادی افزایش مییابد
پزشکی
یکی از مشکلات استفاده از وسایل کاشتنی در بدن، باتریهای بزرگ آنها است که هم نمیتوان آنها را در تمام نقاط بدن نصب کرد و هم امکان آسیب آنها به بافتهای اطرافشان وجود دارد. مثلا باتری محرکهای مغز، در قفسهی سینه متصل و سپس با سیم به محرک در مغز متصل میشود، با بهرهگیری از فناوری شارژ بیسیم میتوان باتری و سیم این وسایل را (که منبع عفونت هستند) حذف کرد. درضمن این فناوری میتواند امکان ساخت وسایل کشتنی منعطف با اندازههای مختلف را که امکان استفاده از آنها در تمام بخشهای بدن وجود داشته باشد، نیز فراهم کند.
درضمن بهدلیل اینکه سیمها میتوانند به محلی برای تجمع میکروبها و آلودگیها تبدیل شوند، با حذف سیمها، محیط بیمارستانها هم بهداشتیتر خواهد شد. همچنین بهدلیل اینکه در هر بخشی از بیمارستانها، دستگاههای زیادی استفاده میشود، سیمهای متعدد بینظمی بدی را ایجاد میکنند؛ ایجاد سیستمهای شارژ بیسیم مرکزی برای تأمین نیروی تمام این دستگاهها، میتواند راهحل خوبی برای رفع این بینظمی باشد. از دیگر مزایای شارژ بیسیم در این حوزه میتوان به انتقال ایمن نیرو به وسایل کاشتنی در بدن، زمینهسازی ایجاد روشهای درمانی و ساخت تجهیزات مهروموم شده و استریل برای استفاده در داخل بدن استفاده کرد.
صنعت و کارخانهها
باتوجهبه اینکه دستگاههای مجهز به فناوری شارژ بیسیم میتوانند بهصورت کاملا بسته و پلمپشده تولید شوند، سیمها و قطعات آنها از خوردگی و آسیب ناشی از تماس با آب و اکسیژن مصون هستند و این نوع طراحی میزان خرابی، مختلشدن عملکرد یا کاهش کارایی دستگاه را کمتر میکند. امکان استفادهی راحت از این دستگاهها در بیشتر مکانها و در زمینههای مختلف، یکی دیگر از مزایای آنها محسوب میشود.
همانطور که میدانید در سالهای اخیر استفاده از رباتها افزایشها یافته است که برخی از آنها باید سیار باشند و شارژ آنها میتواند به چالش بزرگتری در طراحی آنها تبدیل شود؛ شارژ بیسیم میتواند این مشکل را برطرف و حتی امکان شارژ این رباتها از فاصلهی دور را نیز فراهم کند.
وسایل خانهی هوشمند
یکی از مزایای بسیار خوب شارژ بیسیم برای تأمین نیروی وسایل خانههای هوشمند، تنظیم لحظهای خودکار نیروی موردنیاز هر یک از وسایل بهصورت جداگانه و شارژ آنها تنها در مواقع نیاز است. این ویژگی جالب که میتواند باعث جلوگیری از اتلاف برق و کاهش هزینهی آن شود، دستاورد شرکتی به نام ATHOME است. درضمن استفاده از این فناوری باعث میشود دستگاهها همیشه با حداقل نیروی لازم به کار خود ادامه دهند.
پهپاد و رباتها
پهپادها وسایل پرمصرفی هستند (مخصوصا پهپادهایی که مجهز به دوربین، جیپیاس و تجهیزات دیگر هستند) و نیاز مکرر آنها به شارژ، به مشکلی عذابآور برای کاربران آن تبدیل شده است مخصوصا هنگام استفادهی طولانی مدت از آنها؛ سکوی فرود WiBotic PowerPad میتواند راهحل خوبی برای این مشکل باشد. این سکوی فرود که تقریبا هر پهپادی میتواند روی آن فرود آید و میتوان از آن در اکثر مکانها استفاده کرد، مجهز به شارژر بیسیم است که میتواند پهپاد را بهخوبی شارژ کند. درضمن این شارژر ضد آب است و بهدلیل اینکه کاملا پلمپشده است، آسیب فیزیکی نمیبیند.
این سکوی فرود برای شارژ پهپادها در پروازهای طولانیمدت نیز مناسب است و در چنین مواقعی میتوان پهپادها را در فواصل زمانی مناسب روی این سکوی فرود که چندین عدد از آنها در نقاط مختلف نصب شدهاند، فرود آورد. درضمن برخی دیگر از شارژرهای بیسیم میتوانند زمانیکه پهپاد روی آنها فرود آمد، آن را بهصورت خودکار شارژ و پهپاد را برای فرود روی نقطهی مناسب هدایت کنند. از دیگر مزایای این فناوری که امکان استفاده از آن برای رباتها نیز وجود دارد، میتوان به قابلیت شارژ همزمان چند پهپاد یا استفادهی یک پهپاد از چند شارژر برای افزایش سرعت شارژ، امکان سفارشیسازی مطابق با نیاز مشتری و نیاز نداشتن به اقدامات مراقبتی اشاره کرد.
گجتهای پوشیدنی
لباسهای هوشمند یکی از فناوریهای جدید و جالب مرتبط با گجتهای پوشیدنی هستند. چند سالی است که شرکتی به نام باباکس (Baubax) ژاکتی را ساخته که دارای پد شارژ بیسیم است که نیروی آن ازطریق یک باتری کوچک تأمین میشود (این باتری را میتوانید در کیف پول خود بگذارید و سپس کیف پول را در جیب پایینی ژاکت قرار دهید) و میتواند وسایل شما را بهصورت بیسیم شارژ کند. برای شارژ بیسیم گوشی خود تنها کافی است آن را در جیب مخصوص ژاکت و روی پد قرار دهید. درضمن این شرکت قصد دارد شلوار، جلیقه و دستبند خود با قابلیت شارژ بیسیم را نیز عرضه کند. درضمن یک هدفون بلوتوث بیسیم نیز همراه ژاکت عرضه میشود که میتواند بدون سیم شارژ شود و روی یقه قرار گیرد (در تصویر بالا هدفون و محل نصب آن مشخص است)
از دیگر مزایای استفاده از شارژ بیسیم در حوزهی گجتهای پوشیدنی میتوان به شارژ بیسیم گجتها و حسگرهای پوشیدنی پزشکی برای کنترل لحظهای و مستمر وضعیت بیماران (مانند دستگاه کنترل قند خون)، عینک هوشمند پزشکی (که برای مشاهدهی آنی سوابق پزشکی بیمار، ثبت اطلاعات مربوطبه داروها و بیمار، گرفتن مشاوره از پزشکان و… استفاده میشود) اشاره کرد.
معایب
اجازه دهید آن روی سکهی شارژ بیسیم را هم ببینیم. شارژ بیسیم نیز مانند سایر فناوریهای جدید، حداقل درحالحاضر بدون عیب نیست؛ البته ظاهرا در آینده تمام این معایب برطرف خواهد شد.
کارایی و عملکرد
کمبودن توان انتقال نیرو و ناتوانی انتقال نیرو در مسافت زیاد
بهدلیل اینکه درحالحاضر بیشتر شارژرهای بیسیم موجود در بازار (شارژرهای گوشی) بر پایهی شارژ بیسیم چی ساخته شدهاند، دو مشکل بزرگ دارند؛ اول نداشتن توان کافی برای شارژ وسایلی که نیازمند نیروی زیادی هستند و دوم محدودیت بسیار زیاد در مسافتی که میتوانند نیرو را انتقال دهند. درحالحاضر توان پایه این شارژرها ۵ وات و مسافتی که میتوانند نیرو را انتقال دهند، چند میلیمتری است.
البته شارژرهای Wattup شرکت انرجوس که درواقع نسل جدید شارژرهای بیسیم محسوب میشوند، میتوانند نیرو را تا مسافت ۴٫۵۷ متر انتقال دهد (البته انتقال نیرو در این مسافت باعث کاهش توان نیروی منتقلشده میشود؛ بنابراین ظاهرا انرجوس مجبور خواهد شد این مسافت را به ۹۱ سانتیمتر کاهش دهد) و برای شارژ وسایلی مانند لبتاپ، تبلت، گوشی، ساعتهای هوشمند و لوازم جانبی کامپیوتر مناسب است؛ البته در این فناوری از امواج رادیویی برای انتقال نیرو استفاده میشود که میتوانند برای سلامتی انسان مضر باشد.
شارژر واتاپ انرجوس
سرعت کمتر نسبت به شارژرهای کابلی
با مقایسه سریعترین شارژرهای بیسیم و سیمی موجود در بازار، کدام یک از این دو سریعتر هستند اگرچه شارژر ۱۲ واتی سریع بیسیم ۲.۰ سامسونگ (یکی از جدیدترین شارژرهای سریع بیسیم سریع) میتواند باتری ۳۴۰۰ میلیآمپری گوشی گلکسی اس ۱۰ را در ۲ ساعت و ۱۵ دقیقه شارژ کند؛ اما شارژر سیمی فوق سریع ۴۰ واتی هواوی میتواند باتری ۴۲۰۰ گوشی پی ۳۰ پرو را تنها در مدت ۳۰ دقیقه ۷۱ درصد شارژ کند که عملکرد بسیار خوبی است؛ حتی شارژر بیسیم هواوی که توان بیشتری نسبت به شارژر سامسونگ دارد، در ۳۰ دقیقه باتری را تنها ۲۳ درصد شارژ میکند که باز هم با عملکرد شارژر کابلی ۴۰ واتی این شرکت تفاوت بسیار زیادی دارد؛ زیرا توان ۱۵ وات با ۴۰ وات اصلا قابل مقایسه نیست. درست است که مقایسهی سرعت شارژر بیسیم و سیمی باتوجهبه نوع فناوری، مقایسهی غیرمنصفانه محسوب میشود؛ اما به هر حال برندهی این بخش بی تردید شارژر سیمی است.
ایجاد دمای زیاد
در زمان انتقال امواج منتقلکنندهی نیروی برق، بخشی از آنها به گرما تبدیل میشود و در نتیجه عمر باتری به مرور زمان کاهش پیدا میکند. البته این عیب بیشتر در شارژرهای Qi دیده میشود. طبق گفتهی کاربران دمای گوشی در حین استفاده از این شارژرها به دمایی درحدود ۴۰ تا ۴۵ درجه افزایش پیدا میکند. البته هنگام استفاده از شارژرهای سیمی معمولی نیز ممکن است دمای گوشی ۳۷ تا ۳۸ درجه شود و به نظر نمیرسد که این اختلاف دمای ۷ تا ۸ (منظور دمای گوشی در زمان استفاده از شارژر بیسیم نسبت به زمان استفاده از شارژر سیمی است) مشکل خاصی برای گوشی ایجاد نمیکند.
البته برخی از شارژرهای بیسیم مانند شارژر بیسیم گوشیهای گلکسی اس ۸ و گلکسی اس ۹ که میتوان آن را برای تمام گوشیهایی مجهز به فناوری شارژ بیسیم استفاده کرد، دارای فن و سیستمهای خنککننده هستند و از داغشدن باتری جلوگیری میکنند.
قیمت بیشتر نسبت به شارژرهای متداول
قیمت فستشارژرها از ۱۸ تا ۲۰۰ هزار تومان متغیر است و شما میتوانید با قیمتی بین ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان یک شارژر مناسب انتخاب کنید؛ اما محدودهی قیمتی شارژرهای بیسیم و لوازم مرتبط با آنها از جمله گیرندهی بیسیم و پایههای نگهدارندهی شارژ بیسیم از ۳۲ هزار تومان آغاز میشود و به یک میلیون و پنجاه هزار تومان هم میرسد؛ بنابراین شارژرهای ردهبالای بیسیم و سیمی، تفاوت قیمت فاحشی با یکدیگر دارند (قیمتها مربوطبه زمان نگارش مقاله هستند و ممکن است تغییر کنند).
سازگار نبودن با وسایل مختلف
اگرچه بسیاری از شارژرهای بیسیم با دستگاههای مختلف سازگار هستند؛ اما ممکن است در برخی از موارد برای شارژ برخی از وسایل با مشکل مواجه شوید. درضمن امکان استفاده از شارژ بیسیم برای هیچ یک از دستگاههای قدیمی وجود ندارد؛ البته میتوان با افزودن گیرندهی شارژ بیسیم به گوشیها که به پورت شارژ گوشی متصل میشوند و به پشت گوشی میچسبند، میتوان این مشکل را برای برخی از گوشیهای قدیمی حل کرد. این گیرندهها که قیمت مناسبی هم دارند، برای بیشتر گوشیهای اندرویدی و آیفون قابل استفاده هستند
نمونههایی از گیرندهی شارژ بیسیم
قابلاستفاده نبودن برای گوشیهای دارای قاب فلزی ضخیم
معمولا اکثر افراد برای محافظت از گوشی خود دربرابر ضربه یا زیباترشدن آن، از قابهای فلزی ضخیمی استفاده کنند که برخی از آنها آهنربایی نیز هستند. معمولا شارژرهای بیسیم نمیتوانند گوشیهایی را که دارای قاب فلزی با ضخامت ۴ میلیمتر هستند، شارژ کنند. درضمن اگر بدنهی خود گوشی هم از جنس فلز باشد، نمیتوان آن را بیسیم شارژ کرد؛ به همین دلیل معمولا قاب پشتی گوشیهای مجهز به فناوری شارژ بیسیم معمولا از جنس شیشه یا پلاستیک هستند.
معایب فنی
جذبشدن امواج در هوا
همانطور که قبلا گفتیم یکی از معایب اصلی شارژ بیسیم این است که در اکثر روشهای این فناوری نمیتوان نیرو را تا فاصله زیادی انتقال داد؛ یکی از دلایل اصلی این مشکل جذبشدن امواج در هوا است که در همه روشهای انتقال نیرو، مانع بزرگی محسوب میشود. این مشکل در روش انتقال نیرو با امواج فراصوت بیشتر به چشم میخورد؛ برای مثال در هنگام انتشار امواج فراصوت در هوای استاندارد (دمای ۲۵ درجهی سانتیگراد و رطوبت نسبی ۵۰ درصد در سطح دریا)، در هر متر ۴۰ درصد از این امواج با فرکانس ۶۰ کیلوهرتز جذب هوا میشود و پس از طی سه متر، تنها ۲۱ متر از این امواج باقی میماند؛ بنابراین ممکن است توان اسمی انتقال نیروی یک شارژر بیسیم ۱۰ وات باشد؛ اما دستگاه گیرنده تنها ۱۰ میلیوات برق دریافت کند.
منحرفشدن امواج
زمانیکه امواج از فرستنده فاصله میگیرند، مقداری از آنها قبل از رسیدن به گیرنده از مسیر خود منحرف میشوند و در نتیجه نیروی کمتری به گیرنده انتقال داده میشود. این اتفاق باعث میشود امواج که برخی از آنها برای سلامتی انسانها و حیوانات مضر هستند، در محیط اطراف منتشر و به سمت ما و حیوانات هدایت شوند. برای رفع این مشکل یا باید اندازهی فرستنده و گیرنده یکسان باشد یا باید طول گیرنده را افزایش داد؛ البته در ساخت وسایلی همچون گوشی، تبلت و گجتهای پوشیدنی نمیتوان راهحل خود را انتخاب کرد.
آیا استفاده از شارژرهای بیسیم بیخطر است؟
قطعا برخی از امواج مانند امواج الکترومغناطیس، امواج رادیویی و وایفای برای سلامتی انسان مضر هستند؛ اما دولتها و سازمانهای بینالمللی برای مقابله با این مشکل، برای هر یک از طول موجها (مثل طول موج امواج فراصوت، امواج رادیویی و نور)، استانداردهای ایمنی را تعیین کردهاند؛ بنابراین میزان مجاز تماس انسان با امواج کاملا مشخص شده است.
مقالهی مرتبط:
در کل میزان امواج الکترومغناطیسی که شارژرهای بیسیم تولید میکنند، بسیار کمتر از وسایلی مانند روترها و مودمهای وایفای و نزدیک به صفر است و مقدار انتشار این امواج در هوا زمانیکه شارژر به برق متصل نیست یا وسیلهای روی آن قرار داده میشود، به صفر میرسد. نکتهی دیگری که باید به آن اشاره کنیم که شارژ بیش ازحد نیز با شارژرهای بیسیم هم میتواند مانند شارژرهای سیمی به باتری آسیب بزند؛ بنابراین هیچ وقت گوشی خود را چندین ساعت یا از شب تا صبح روی این شارژرها قرار ندهید.
آیا شارژر بیسیم میتواند جایگزین شارژرهای سیمی شود؟
قطعا نمیتوان پاسخ مشخصی به این سؤال داد؛ زیرا شارژرهای بیسیم و سیمی هر کدام مزایا و معایب خود را دارند که حتما تاکنون متوجه آنها شدهاید؛ اما درکل میتوان گفت بهدلیل متداولبودن شارژرهای سیمی، آشنا نبودن بیشتر مردم با شارژرهای بیسیم و اینکه درحالحاضر استفاده از این شارژرها بیشتر برای دستگاههای جدید و ردهبالا امکانپذیر است؛ کاربران بیشتر به سمت استفاده از شارژرهای سیمی گرایش دارند؛ البته باتوجه به ظواهر امر ممکن است در آیندهای نه چندان دور ورق کاملا برگردد که به احتمال زیاد همینطور هم خواهد شد و کاربران میتوانند بدون هیچگونه محدودیتی وسیلهی خود را بدون سیم شارژ کنند.
البته برخی از پژوهشگران معتقدند که کنترل میدان الکترومغناطیسی در فضای گسترده تقریبا غیرممکن است و حتی سیمپیچ تسلا نیز نمیتواند فرایند انتقال جریان برق را کنترل کند؛ بنابراین شارژ بیسیم نمیتواند فراتر از وضعیت کنونی خود پیشرفت کند؛ البته این موضوع فقط یک نظریه است.
وضعیت بازار شارژرهای بیسیم
میزان استقبال مردم از شارژرهای بیسیم به عوامل مختلفی مثل توان انتقال نیرو، مسافتی که میتواند نیرو را منتقل کند، گواهینامههای ایمنی این شارژرها و میزان اتلاف انرژی در هنگام انتقال نیرو از فرستنده به گیرنده، بستگی دارد.
بازار شارژ بیسیم در سه سال میلادی اخیر رشد بسیار خوبی داشته و علاوهبر استقبال از آن در حوزهی موبایل و گجتهای پوشیدنی در حوزههای درمان و سلامت، هوافضا و دفاع نیز توجههای زیادی را به خود جلب کرده است. در سال ۲۰۱۷ ارزش بازار شارژ بیسیم ۲٫۵۷ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۸ ، ۶٫۹ میلیارد دلار بوده است و انتظار میرود این میزان در سال ۲۰۲۳ به ۲۰٫۹۷ میلیارد دلار و در سال ۲۰۲۴ به ۲۸٫۵ میلیارد دلار برسد. درکل پیشبینی میشود شارژ بیسیم در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۸ بیشترین رشد را در منطقهی آسیا اقیانوسیه داشته باشد.
درحالحاضر بیشترین سهم بازار شارژ بیسیم مربوطبه منطقهی آسیا اقیانوسه و پس از آن آمریکای شمالی است. اکنون بیشترین سهم بازار در آمریکای شمالی مربوطبه آمریکا است و چین هم قصد دارد بیشترین سهم بازار در آسیا اقیانوسیه را به خود اختصاص دهد. دربارهی استفاده از شارژ بیسیم برای خودروهای برقی هم باید گفت، احتمالا در سالهای آینده این فناوری در اروپا (بهدلیل استقبال گستردهی مردم از خودروهای برقی و وجود ایستگاههای شارژ متعدد) و آسیا اقیانوسیه افزایش یابد.
درکل شرکتهای فعال در زمینهی شارژ بیسیم درحال مشارکت و همکاری با یکدیگر برای افزایش سهم این فناوری در بازارهای جهانی هستند. شرکتهایی که بیشترین نقش و فعالیت را در بازار شارژ بیسیم دارند، شامل ایرشارژ (Aircharge)، بلکین اینترنشنال (Belkin International)، سامسونگ الکترونیکز، کوالکام، تگزاس اینسترومنت (Texas Instruments)، ایننگرت دیوایس تکنولوژی (Integrated Device Technology)، پارورمت تکنولوژی (Powermat Technologies)، انرجوس (Energous)، ویتریسیتی (WiTricity)، شرکتهای هلدینگ انرجایزِر (Energizer Holdings)، موراتا (Murata Manufacturing)، سونی، فلتون اینویشن (Fulton Innovation LLC) و چند شرکت دیگر میشود.
مهمترین یافتهها در بررسی بازار شارژ بیسیم
- شارژ بیسیم القایی در سال ۲۰۱۷ بیشترین فروش را به خود اختصاص داده است.
- قرار بود در سال ۲۰۱۷ شارژ بیسیم برقی بیشترین درآمد را در حوزهی خودروهای برقی بدست آورد.
- پیشبینی میشود بیشترین میزان نرخ رشد مرکب سالانهی (میانگین نرخ رشد سالانهای یک سرمایهگذاری که در دورهای بیش از یک سال انجام میشود) در دورهی پیشبینی (۲۰۱۸ تا ۲۰۲۵) مربوطبه کشورهای آسیا اقیانوسیه باشد. طبق پیشبینیها میزان نرخ رشد مرکب سالانهی مربوطبه شارژ بیسیم گوشیها، تبلتها و گجتهای پوشیدنی از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵، ۲۵ درصد رشد خواهد داشت
- در سال ۲۰۱۷ بیشترین درآمد حاصل از شارژ بیسیم مربوطبه منطقهی آسیا اقیانوسیه (چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، تایوان و سایر کشورهای خاورمیانه) بود و پس از آن کشورهای آمریکای شمالی (آمریکا، کانادا، مکزیک)، اروپا (انگلستان، آلمان، فرانسه، ایتالیا و سایر کشورهای اروپا و کشورهای منطقهی LAMEA (کشورهای آمریکای لاتین، خاورمیانه و آفریقا) رتبههای بعدی را به خود اختصاص دادند. اکنون نیز بیشترین میزان تقاضا برای شارژ بیسیم در بازار جهانی به کشورهای منطقهی آسیا اقیانوسیه تعلق دارد که معادل ۳۲ درصد از کل تقاضای جهانی است.
مهمترین آمارهای بازار جهانی شارژ بیسیم
درآمد جهانی شارژ بیسیم در زمینههای مختلف
درآمد کلی شارژ بیسیم در نقاط مختلف جهان از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۳
میزان فروش شارژرهای بیسیم خودرو در سراسر جهان از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲
درآمد جهانی حاصل از استفاده از شارژ بیسیم در حوزهی گجتهای پوشیدنی از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰
چه دستگاههایی میتوانند بدون سیم شارژ شوند؟
گوشیها
اپل
سامسونگ
- گلکسی اس ۱۰
- گلکسی اس ۱۰ ای
- گلکسی اس ۱۰ پلاس
- گلکسی نوت ۵
- گلکسی نوت ۹
- گلکسی اس ۹
- گلکسی اس ۹ پلاس
- گلکسی نوت ۸
- گلکسی اس ۸
- گلکسی اس ۸ پلاس
- گلکسی اس ۷
- گلکسی اس ۷ اج
- گلکسی اس ۷ اکتیو
- گلکسی اس ۶
- گلکسی اس ۶ اج
- گلکسی اس ۶ اج پلاس
سونی
الجی
- جی ۸ تین کیو
- جی ۸ اس تین کیو
- جی ۷ تین کیو
- جی ۶ (فقط نسخهای که در آمریکا عرضه میشود)
- جی ۴
- جی ۳
- وی ۳۰
- وی ۳۵
- وی ۴۰ تین کیو
- وی ۵۰ تین کیو
- اپتیموس جی پرو ای ۹۸۵
نوکیا
هواوی
- پی ۳۰ پرو
- میت ۲۰ پرو
- پورشه دیزاین
گوگل
- پیکسل ۳ ایکس ال
- پیکسل ۳
- نکسوس ۷
- نکسوس ۶
- نکسوس ۵
موتورولا
- دروید مکس
- دروید مینی
- دروید توربو
- دروید توربو ۲
- موتو ایکس فورس
- گوشیهای سری موتو زد (با ماژول)
ایسوس
بلک بری
- پریو (فقط نسخهای که در آمریکا عرضه میشود)
- ایوالو ایکس
- کلاسیک (فقط نسخهای که در آمریکا عرضه میشود)
- پاسپورت (فقط نسخهای که در آمریکا عرضه میشود)
- بلک بری زد ۳۰
شیائومی
زد تی ای
اچپی
کیوسرا
- ترک
- ترک جی ۰۲
- دورافورس
- هیدرو وایب
- هیدرو الیت اربانو ال ۰۱
- اربانو ال ۰۳
پاناسونیک
- الوگا ایکس وان پرو
هدفونها
آلتک لانسینگ
- هدفون بیسیم مدل ام زد ایکس ۶۵۸ ترو اوو (Altec Lansing MZX658 True Evo Wireless Earphones
اپل
- ایرپادهای اپل که همراهبا کیس شارژ عرضه میشوند.
هواوی
- فریبادز پرو ۲ (Freebuds 2 Pro)
بی اند او
- بئوپلی ای ۸ فریبادز (B&O Beoplay E8 Earbuds)
کیتساند (Kitsound)
- دیستریکت بلوتوث هدفون (District Bluetooth Headphones)
لاجیتک
- زون وایرلس (Logitech Zone Wireless)
- زون وایرلس پلاس (Logitech Zone Wireless Plus)
سامسونگ
گجتهای پوشیدنی
ساعتهای هوشمند
سامسونگ
اپل
پبِل
- پبل اسمارت واچ (Pebble Smartwatch)
موتورولا
- موتو ۳۶۰ اسپرت (Moto 360 Sport)
ایسوس
- زِن واچ ۲ (ZenWatch 2)
EARME
- EARME Z18 Smartwatch Waterproof Touchscreen Wristwatch
گجتهای تناسب اندام
- گجت تناسب اندام لینتلک (Lintelek)
عینک واقعیت مجازی
سامسونگ
حلقهها و گردنبندیهای هوشمند نیز قابلیت شارژ بیسیم را دارند.
خودروها
مرسدس بنز
- s 550
- S550e
بیامو
- i8
- ۵۳۰e
تسلا
- تسلا مدل S
نیسان
- لیف
شورولت
- ولت
کادیلایک
- ELR
بهترین شارژرهای بیسیم
در ادامه تعدادی از بهترین شارژرهای بیسیم در زمینههای مختلف را بررسی میکنیم.
بهترین شارژرهای بیسیم بهصورت کلی
شارژر بیسیم شیائومی
ویژگیها
- سریعترین شارژر بیسیم دنیا (در زمان نگارش این مقاله)
- خروجی ۲۰ وات سازگار با گوشی می ۹ شیائومی، ۱۰ وات سازگار با می میکس ۲ اس و ۵ وات برای سایر گوشیها
- برخورداری از فن بی صدا، هیت سینک و سیستم خنککننده دوگانه برای جلوگیری از افزایش دمای باتری
- طراحی زیبا و بدنهی سیلیکونی با قابلیت جلوگیری از افتادن وسیله درحال شارژ و محافظت از آن دربرابر ضربه
- جلوگیری از شارژ بیشازحد و ورود ولتاژ زیاد به گوشی، محافظت دربرابر الکتریسیتهی ساکن و امواج الکترومغناطیسی
- پشتیبانی از پروتکل ۱۰ واتی Qi EPP
- ارائه بههمراه شارژر سیمی سریع ۲۷ واتی و کابل USB Type-C
مزایا:
- بالاترین سرعت شارژ بیسیم بین تمامی انواع شارژرهای بیسیم
معایب:
- پشتیبانی نکردن از قابلیت شارژ چند دستگاه بهصورت همزمان
شارژر بیسیم هواوی
ویژگیها:
- خروجی ۱۵ وات، سازگار با گوشیهای دارای فناوری شارژ بیسیم چی (میت ۲۰ پرو، آیفون ایکس اس، گلکسی اس ۹)
- قابلیت خاموششدن خودکار در هنگام تماس با اشیای فلزی مثل کلید و سکه
- مجهز به حسگر دما
- کنترل لحظهای درصد باتری
- تنظیم خودکار میزان برق خروجی براساس نیاز دستگاه
- سطح سیلیکونی نرم برای جلوگیری از آسیبدیدن گوشی و افتادن آن
- قابلیت شارژ گوشی همراهبا قاب
- دارای کابل USB-A و USB-C و ارائهی شارژر سیمی ۴۰ واتی رایگان به همراه این گوشی البته این شارژر فعلا در ایران موجود نیست
مزایا:
- دارای چندین لایهی امنیتی
- طراحی شیک و زیبا
معایب:
- پشتیبانی نکردن از قابلیت شارژ بیسیم چند وسیله
شارژر بی سیم سامسونگ مدل Due
ویژگیها:
- سازگار با گوشیهای دارای فناوری شارژ بیسیم چی
- خروجی ۹ وات
- امکان شارژ همزمان دو گوشی یا یک گوشی و یک ساعت
- شارژ سریع ۷٫۵ واتی
- دارای فن خنککننده برای جلوگیری از ،افزایش دمای باتری
- مجهز به پورت USB-C
- پشتیبانی از گوشیهای گلکسی نوت ۵، گلکسی اس ۶ اج و مدلهای بعدی این گوشی و همچنین گوشی آیفون ۸ و آیفون ایکس
مزایا:
- طراحی زیبا
- شارژ سریع بیسیم
معایب:
- سرعت کمتر نسبت به شارژر هواوی
بهترین پاوربانک بیسیم
پاوربانک بیسیم بلپینک
ویژگیها:
- سازگار با گوشیهای دارای فناوری شارژ بیسیم چی
- ظرفیت ۱۰ هزار میلیآمپری
- خروجی ۵ وات
- شارژ سریع ایمن گوشی
- دارای سه پورت خروجی USB A 2.1 پنج ولتی، میکرو USB و USB-C
- نمایشگر درصد شارژ
- وجود یک تکه لاستیک روی بدنه برای جلوگیری از لغزش گوشی
- مدیریت هوشمند برای جلوگیری از آسیبهایی مانند ورود جریان و ولتاژ اضافی به گوشی، ایجاد اتصال کوتاه در گوشی، تخلیهی شارژ و غیره
- ارائهی مبدل USB به مینی USB و مینی USB به لایتنینگ به همراه شارژر
مزایا:
- قابلیت دو یا سه بار شارژ گوشی با یک بار شارژ پاوربانک
- امکان شارژ سه گوشی بهصورت همزمان
- برخورداری از سیستم امنیتی مؤثر و هوشمند برای جلوگیری از آسیب گوشی
- دارای گواهینامههای بینالمللی FCC ، FC ،ROHS
معایب:
- پشتیبانینکردن از قابلیت شارژ بیسیم چند گوشی
- نداشتن سیستم خنککننده
چنانچه میخواهید پاوربانک بیسیم شما از ظرفیت بیشتری برخوردار باشد، میتوانید از پاوربانک بیسیم ریمکس با ظرفیت ۲۰ هزار که دارای امکاناتی همچون صفحهنمایش، چهار خروجی، سیستم هوشمند شارژ برای جلوگیری از آسیبدیدن گوشی، مقاومت دربرابر حرارت و طراحی زیبا بهصورت یک رادیوی جیبی اشاره کرد؛ البته این شارژر نیز از امکانانی همچون شارژ بیسیم همزمان چند گوشی و سیستم خنککننده برخوردار نیست
بهترین شارژر بیسیم از نظر اقتصادی
شارژ بیسیم انکر (Anker PowerPort Wireless)
ویژگیها:
- سازگار با گوشیهای دارای فناوری شارژ بیسیم چی
- قیمت مقرونبهصرفه
- دارای یک عدد پد شارژ گرد و یک عدد پایه با چند سیمپیچ است که میتوانید را هم افقی و هم عمودی روی آن قرار دهید.
- خروجی ۵ وات در هر دو شارژر
- مجهز بودن هر دو شارژر به لامپ LED
مزایا:
- دارای دو پد شارژ با کارایی متفاوت
معایب:
- عرضهنشدن کابل شارژ به همراه شارژرِ؛ البته میتوانید هر کابل شارژ با پورت میکرو USB و شارژ دیواری استاندارد پنج ولتی و ۲ آمپری را که در همه جا به آسانی یافت میشوند، به همراه این شارژر استفاده کنید.
بهترین شارژر بیسیم پایهای
شارژر بیسیم پایهای ای دیتا مدل Elite CE700
ویژگیهای:
- سازگار با گوشیهای دارای فناوری شارژ بیسیم چی
- خاموششدن خودکار در صورت نبود گوشی روی شارژر
- شارژ گوشی به دو حالت افقی و عمودی
- قابلیت تشخیص اشیای فلزی و خاموششدن خودکار برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی
- مقاوم دربرابر حرارت و ولتاژ زیاد
- سبک و باریک
مزایا:
- ایمنی بسیار بالا
معایب:
- قابلاستفاده نبودن شارژر برای وسایلی مثل ساعت هوشمند و هدفون
- پشتیبانی کردن از شارژ بیسیم چند دستگاه بهصورت همزمان
- مجهز نبودن به سیستم خنککننده
در صورت تمایل میتوانید از شارژر مشابه این دستگاه شارژر بیسیم راک (Rock) مدل W3 و چندین مدل مشابه دیگر استفاده کنید
بهترین شارژر برای شارژ همزمان چند دستگاه
شارژر بیسیم ایکیا مدل IKEA NORDMÄRKE
ویژگیها:
-
امکان شارژ بیسیم سه دستگاه بهصورت همزمان و چهار دستگاه با سیم
-
خروجی ۵ وات
مزایا:
- طراحی شیک
معایب:
- پشتیبانی نکردن از فناوری شارژ سریع
چنانچه میخواهید شارژر شما از شارژ سریع پشتیبانی کند، میتوانید از شارژر IBIS Wireless و چنانچه تمایل دارید درحین شارژشدن گوشی به تماسها پاسخ دهید یا نمیخواهید گوشی بیش از حد شارژ شود، از شارژر زیلند (Zealand Wireless Charging Pad) استفاده کنید؛ هر سه شارژر از قابلیت شارژ سه وسیله بهصورت همزمان برخوردار هستن
شارژر برای شارژ گوشی در داخل خودرو
شارژر اسکاش استاک آپ چی (Scosche StuckUp Qi)
ویژگیها:
- سازگار با گوشیهای دارای فناوری شارژ بیسیم چی
- خروجی ۱۰ وات
- سر متحرک با قابلیت نگهداشتن گوشیهایی تا عرض ۸٫۷۵ سانتیمتر و یک پایهی نگهدارندهی وکیومی
باتوجه به اینکه شارژرها با انواع، مدلها و برندهای متنوعی تولید میشوند، از شما زومیتیهای عزیز نیز میخواهیم نظرات خود در رابطه با بهترین شارژرهای بیسیم با ما درمیان بگذارید.
توجه: برخی خودروهای مدرن به پد شارژ بیسیم مجهز هستند و در صورتی که صاحب یکی از آنها هستید، نیازی نیست شارژر بیسیم خودرو تهیه کنید.
بهترین قابها برای شارژ بیسیم
همانطور که گفتیم چنانچه میخواهید گوشی خود را بیسیم شارژ کنید، نمیتوانید از هر قابی برای آن استفاده کنید؛ در ادامه چند مورد از بهترین قابها با قابلیت شارژ بیسیم را برای گوشیهای اندرویدی و آیفون معرفی میکنیم
قاب اسپیجن راگد آرمر (Spigen Rugged Armor Case)
- ویژگیها: ضخامت کم و مقاومت بالا
- برخورداری از فناوری ایر کاشن (AirCushion) و لبههای برآمده برای محافظت از گوشی دربرابر ضربههای شدید و سقوط از ارتفاع
- نصب آسان
- قابل استفاده برای گوشیهای پیکسل ۳ گوگل، گلکسی اس ۷ اج، هواوی میت ۲۰ پرو، هواوی پی ۳۰، آیفون ۷، آیفون ۷ پلاس، آیفون ۸ پلاس، آیفون ایکس اس و موتو جی ۶ موتورولا
قاب کیسولوژی سری والت (Caseology Vault Series Case)
ویژگیها:
- ضخامت مناسب و مقاومت بالا
- برخورداری از پوشش منعطف TPU برای محافظت از گوشی دربرابر ضربههای ملایم و سقوط از ارتفاع کم
- طراحی زیبا
- قابل استفاده برای گوشیهای گوگل پیکسل ۳ گوگل پیکسل ۳ ایکس ال، پیکسل ایکس ال، آیفون ۳، گلکسی اس ۸ پلاس
قاب گلکسی نوت ۹
ویژگیها:
- برخورداری از استاندارد نظامی MIL-STD-810 برای مقاومت دربرابر ضربه، سقوط از ارتفاع، دمای خیلی کم یا خیلی زیاد و رطوبت قابلاستفاده روی تمام پدهای شارژ بیسیم
- برخورداری از یک پایه برای قراردادن گوشی در چند زاویه برای تماشای فیلم
- کمک به راحتتر نگهداشتن گوشی در دستتر
قاب ژلهای شفاف اسپیجن الجی وی ۳۰
ویژگیها:
- شفافیت بسیار بالا و ضخامت بسیار کم
- برخورداری از فناوری ایرکاشن و پوشش منعطف TPU برای محافظت از گوشی و سقوط از ارتفاعهای کم
- منعطف و نصب آسان
قاب موفی جویس پک وایرلس (Mophie juice pack wireless)
ویژگیها:
- دارای پد شارژر و باتری ۱۵۶۰ میلیآمپری
- مناسب برای گوشیهای آیفون ۶، آیفون ۶ اس، آیفون ۶ پلاس و آیفون ۶ اس پلاس
قاب آرترباکس ریسرجنس پاورکیس (OtterBox Resurgence Power Case)
ویژگیها:
- محافظت از گوشی
- مجهز به باتری ۲۰۰۰ میلیآمپری
- نشانگر LED شارژ باقیماندهی قاب
- توقف شارژ گوشی پس از شارژ کامل باتری
- مناسب برای گوشیهای آیفون ۶ و آیفون ۶ اس
پایههای شارژ بیسیم
شارژرهای بیسیم در قالب پایههای نگهدارندهی گوشی با طرحهای متنوع نیز عرضه میشوند. این پایههای نگهدارنده نیز با گوشیهای مجهز به فناوری شارژ بیسیم چی سازگار هستند و میتوان از آنها بهعنوان پایهی نگهدارندهی گوشی در خودرو یا روی میز نیز استفاده کرد.
از میان این پایههای شارژ بیسیم میتوان به شارژر بیسیم CS78200 با قابلیت شارژ سریع، شارژر بیسیم (Jowoy)، مناسب برای گوشیهای ۳٫۵ تا ۶٫۵ اینچ و شارژر بیسیم مومکس مدل cm8 و… اشاره کرد.
ساخت شارژر بی سیم
اگرچه در اینترنت ویدیوهای کوتاه زیادی تحتعنوان ساخت شارژ بیسیم منتشر شده است؛ اما عملا امکان استفاده از هیچ یک از این شارژرها وجود ندارد و میتوان گفت بسیاری از آنها تنها یک بخاری دستساز برای انتقال گرما به باتری هستند و حتی میتوانند باعث آسیب جدی به گوشی نیز شوند. درضمن اگر کمی با مبانی و اصول فنی آشنا باشید، بهراحتی میفهمید که اکثر این شارژرها فاقد قطعات اصلی شارژرهای بیسیم هستند.
البته اگر هشدارهای ما هنوز شما را متقاعد نکرده است و میخواهید شانس خود را برای ساخت یک شارژر بیسیم دستساز امتحان کنید، ابتدا باید وسایل زیر را تهیه کنید.
- سیم هادی جریان (مثلا سیم مسی) برای ساخت سیمپیچ
- مقاومت
- ترانزیستور با هیتسینک یا گرماگیر (وسیلهای برای خنکسازی و تبادل دمای یک قطعه با محیط) و فن
- منبع تعذیه با قابلیت تنظیم ولتاژ روی ۱۲ ولت
- دیود یکسوساز
- پل یکسوساز
- کابل شارژ میکرو USB
زومیت بهواسطهی این آموزش، هیچ مسئولیتی در قبال مشکلات احتمالی ساخت یا استفاده از شارژرهای بیسیم دستساز تقبل نمیکند.
طرز ساخت
مدار فرستنده از یک سیم پیچ با ۲۰ تا ۲۵ دور سیم ۲۲ awg، یک ترانزیستور (همراهبا هیتسینک و فن برای کاهش دمای مدار درحین انتقال جریان) و یک مقاومت تشکیل شده است.
فرستندهی شارژر
سیمپیچ باید از دو رشته سیم با دو رنگ متفاوت (مثلا بنفش و مشکی) تشکیل شود. سر سیمی (مثلا بنفش) که در مرکز سیمپیچ قرار دارد، باید به سر سیم مشکی که در قسمت بیرونی سیم پیچ قرار دارد، متصل و سپس هر دو به سر مثبت منبع تغذیه که برق ۱۲ ولتی است، متصل شود. سپس باید سر سیم مشکی مرکز سیمپیچ را به مقاومت و سر سیم بنفش قسمت بیرونی را به کلکتور ترانزیستور متصل میشود. در مرحلهی بعدی هم باید سیم نول را از آن سوی ترانزیستور به سر منفی منبع تغذیه متصل کنید.
نقشهی مدار
سیمپیچ گیرنده هم باید با ۲۰ تا ۲۵ دور سیم ۲۲ awg تهیه شود و برای ساخت آن تنها باید از یک رنگ سیم کرد. سیمپیچ فرستنده امواج متناوب را ارسال و سیمپیچ گیرنده جریان برق AC فرکانس بالا را دریافت میکند.
برای آزمایش شارژر بیسیم خود، باید آن را به منبع تغذیه وصل کنید. درضمن باید در سیمپیچ گیرنده برای هدایت امواج دریافتی در یک جهت و تقویت آنها، از یک دیود یکسوساز نیز استفاده کنید.
پس از تنظیم منبع تغذیه روی ولتاژ ۱۲ ولت و روشنکردن آن، اگر مدار را به یک مولتیمتر متصل کنید، احتمالا ولتارژی درحدود ۷٫۵ ولت را به شما نمایش میدهد. یادآوری میشود هرچه دو سیمپیچ به یکدیگر نزدیکتر باشند، ولتاژ بیشتر و هر چقدر از هم دورتر شوند، ولتاژ کمتر میشود.
برای شارژ گوشی با این شارژر، ابتدا باید سیمپیچ گیرنده را به یک پل یکسوساز و سپس آن را به یک رگلاتور ۵ ولت متصل کنید؛ زیرا باتری گوشی برای شارژشدن نیازمند جریان ۵ ولت است.
پل یکسوساز
رگلاتور پنج ولت
در مرحله آخر تنها کافی است یک کابل مینی USB به شارژر متصل کنید و گوشی خود را با آن شارژ کنید!