نگرانی از عواقب بی مسئولیتی بیمارستانها در تزریق خون و آزمایش بیماران
بیماران مبتلا به تالاسمی هنگام دریافت خون در بیمارستان ها مجبور به امضای رضایت نامه ای هستند که بیمارستان را در قبال عوارض ناشی از این تزریق، مسئول نمی داند.
مدتی است مشکلات بیماران مبتلا به تالاسمی تنها مربوط به مشکلات جسمانی ناشی از بیماری و مشکلات اجتماعی نیست؛ بلکه ماجرای جدیدی است که هر بار حضور در بیمارستان و دریافت خون را به صحنه ای از ترس و نگرانی از مبتلا شدن به یک بیماری دیگر مبدل می کند.
بیماران تالاسمی هر بار که برای دریافت خون به بیمارستان مراجعه می کنند با چالش امضا کردن فرم رضایت نامه و برائت نامه ای مواجه می شوند که در صورت ابتلا به هر نوع بیماری از طریق این تزریق، بیمارستان هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.
سید محمد رضا میر موسوی، نائب رئیس و عضو هیئت مدیره انجمن تالاسمی ایران به خبرنگار بازتاب گفت:«این رضایت نامه ها به بهانه اعتبار سنجی و ارزشیابی بیمارستان ها در بخش های تالاسمی توزیع شده است. بیمار قبل از تزریق و آزمایش باید آن را پر کند. گرچه روی آن نوشته شده “رضایت نامه” و باید با رضایت پر شود، اما چنین چیزی نیست و به اجبار قبل از آزمایش و تزرق خون به بیمار، این فرم را به او می دهند. حتی دیده ایم تا این فرم را نگیرند هیچ اقدامی برای درمان بیمار انجام نمی دهند. این کار به نوعی تهدید بیمار است.”
سرپرست انجمن تالاسمی ایران هم چنین گفت : متاسفانه این موضوع کم کم در بیمارستان ها همه گیر می شود و انجمن دو سال است که با این مشکل رو به رو است «ما اعلام کردیم که حق ندارند بیمار را تحت فشار قرار دهند و تهدید کنند.»
این فرم ها برای این است که اگر این بیماران از طریق تزریق خون خون آلوده دچار بیماری دیگری نظیر ایدز، هپاتیت ویروسی، اختلالات انعقادی و … شدند، نتوانند اعتراض و شکایت کنند.
انجمن بیماران تالاسمی ایران برای مقابله با این شرایط تلاش کرده اما هنوز راه به جایی نبرده است «با وجود این همه عذاب و سختی که برای گرفتن حق خود به دادگاه مراجعه می کنند، متاسفانه شاهد هستیم که رای هایی که قضات برای این بیماران صادر می کنند ناعادلانه است.
سرپرست انجمن تالاسمی ایران می گوید امضا کردن فرم رضایت نامه ترسی جدی در دل بیماران مبتلا انداخته است: «این فرم های برائت نامه در ذهن ما بیماران مبتلا به تالاسمی این را تداعی می کند که اگر دفعه بعد چنین مشکلی برای بیماران ما پیش بیاید، با اخذ این رضایت نامه، بیمار دیگر همان دیه های یک رقمی را هم محروم می شود.»
به گفته موسوی هر بارکه بیمار برای تزریق خون می رود آماده است که برایش یک جنگ روانی راه بیندازند تا رضایت نامه ها را امضا کنند.
نائب رئیس انجمن تالاسمی ایران هم چنین از تلاش های این انجمن برای متوقف کردن این رضایت نامه ها گفت: «نامه نگاری های زیادی کردیم. با پزشکی قانونی نامه نگاری کردیم که رای داده است این رضایت نامه ها خلاف قانون است؛ منتهی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی زیر بار نمی روند و می گویند این فرم اعتبار سنجی است. انجمن تالاسمی ایران سفت و سخت پای این قضیه ایستاده است و می گوید اگر می خواهید اعتباری به مراکز درمانی تان بدهید، باید با بالا بردن کیفیت و خدمات این کار را انجام دهید و نه این که از بیمار ما برای بالا بردن اعتبار بخش تان مایه بگذارید.»
موسوی در نهایت اضافه کرد: «انتقال خون باید به سطحی از کیفیت کار خود برسد که ایمان داشته باشد که مشکلی در کارش نیست و نه این که برای این که خودش را در مراحل بعدی تبرئه کند، بیاید و از بیمار تالاسمی استفاده کند. مواردی که در این رضایت نامه مندرج است توهین به حقوق بیمار است تا بتوانند خودشان را مبرا کنند.»