نگراني را مديريت کنيم
استرس ازجمله مسائلي است که وجودش ميتواند در لحظه لحظه زندگي انسان موثر باشد.نگراني را مديريت کنيم
نگراني را مديريت کنيم
استرس از عوامل فيزيکي، کاري و مشکلات فردي نشات ميگيرد و مربوط به عکسالعملهايي ميشود که انسانها هنگام روبهرو شدن با تغييراتي که تعادل دروني آنها را برهم ميزند.
به همين دليل، داشتن علم و آگاهي نسبت به آن (استرس) از اهميت بالايي برخوردار است. از طرفي، با گسترش و تغيير شکل زندگي امروزي و متعاقب آن، پيچيدهتر شدن مشکلات و گرفتاريهاي مردم، استرس تاثير خود را بيش از هر زمان و مکاني در محيط خانواده نمايان ميکند. يعني جايي که در درون آن بايد بسياري از مشکلات افراد حل شود، خود به محيطي متفاوت تبديل ميگردد.
از همين رو، ارتقاي بهداشت رواني محيط خانواده يک ضرورت اجتنابناپذير است و اين فقط يک روي سکه بود.
بد نيست بدانيم،استرس کارکرد مثبت نيز دارد؛ بدون استرس اساسا هيج موجودي توان يادگيري ندارد و نميتواند نسبت به تغييرات پيرامون خود واکنش نشان دهد. به بياني، استرس مثبت، نسبت به وظايف ويژهاي که انسانها ميتوانند بر عهده بگيرند، معنا پيدا ميکند؛ وظايفي که احتمالا مهمترين آنها بالا بردن سطح هوشياري و توجه نسبت به تغييرات اطراف است.
براي واکاوي بيشتر اين موضوع سراغ دکتر اسماعيل سعديپور، روانشناس و استاد دانشگاه علامه طباطبايي رفتيم و گفتوگويي با وي ترتيب داديم که در ادامه ميخوانيد.
خيليها بر اين باورند که افراد و خانوادهها نسبت به گذشته کمتر شادند. آيا اين نظر را قبول داريد؟
اين واقعيتي است که نياز به توضيح دارد. ببينيد، يکي از عناويني که قرن ۲۰ و۲۱ را نامگذاري کردهاند، قرن استرس و اضطراب است. با وجود پيشرفت انسانها در حوزههاي مختلف، نهتنها استرسشان کاهش نيافته، بلکه مشکلاتي براي آنها به وجود آمده است؛ يعني به واسطه تغييري که در سبک زندگيها به وجود آمده، روابط افراد تحت تاثير قرار گرفته و حالتي مجازي به آن داده که منتج به فاصله گرفتن مردم از هم شده است.
امکان دارد مصداق بياوريد؟
البته. ترافيک، آلودگي هوا، مواد غذايي، فستفودها، آلودگيهاي صوتي و محيطي که گريبانگير جامعه است، امواج فناوريهاي نوين مثل موبايل، گسترش فرهنگ آپارتماننشيني، مشکلات اقتصادي، فاصله گرفتن انسانها از دين و مذهب و بسياري موارد از اين نوع ، سبب شده آرامش مردم جامعه با چالش مواجه شود.
در چنين شرايطي چه کاري مهم است؟ يعني وقتي ما شناخت اوليه در رابطه با استرس پيدا کرديم، گام بعدي چيست؟
بايد استرس را مديريت کرد. وقتي دچار استرس ميشويم، سلامت جسمي و رواني ما به خطر مياُفتد. بسياري از بيماريهاي مختلف که انسانها با آن دست به گريبان ميشوند، ريشههاي بيروني و استرسي دارد. استرس، سلامت رواني ما را هم نشانه ميرود.
وقتي ما از آرامش برخوردار نباشيم، دچار مشکلات ارتباطي ميشويم و چهبسا براي مثال، غيبتمان (عدم حضور) سرکار زياد شود يا در برخي افراد، گرايش به مواد مخدر و مسائلي از اين دست به وجود آيد. با جرات ميتوان گفت، يکي از دلايل عمده و اصلي سکتههاي قلبي و مغزي در قرن اخير، وجود استرس است.