نگاهی به عکسهای جدید چرنوبیل ۳۳ سال پس از فاجعه

۳۳ سال بعد از مرگبارترین ۹۰ ثانیه تاریخ، یک مینی سریال تلویزیونی با نام «چرنوبیل» با تمرکز بر دلائل وقوع این حادثه، توانسته مخاطبان بسیاری را به خود جلب کند.
۲۶ آوریل سال ۱۹۸۶ ساعت ۱:۲۴ صبح، شعلهای رنگین كمانی به ارتفاع یکهزار متری آسمان اوكراین زبانه كشید. راكتور چهارم نیروگاه اتمی چرنوبیل منفجر شده بود.
۸ ماه، ۸۰۰ هزار سرباز جوان، معدنكاران و حتی شهروندان عادی از گوشه و كنار اتحاد جماهیر شوروی تلاش میكردند تشعشعات را كنترل كنند، دیوارهای سنگی دورتادور راكتور ویران شده بسازند و مهم تر از همه اینكه دنیا را از انفجاری دیگر نجات دهند.
انفجار اتمی ثانویه، ناشی از واكنشهای زنجیرهای مهیب، ۱۰ برابر قوی تر از هیروشیما، هر لحظه تهدید میكرد كه نه تنها كل اوكراین بلكه نیمی از اروپا را از چهره زمین محو كند! رقابتی علیه زمان كه اولین شركت كنندگان نبرد چرنوبیل هرگز فراموش نخواهند كرد. اروپا در آستانه فاجعه بود. این حادثه با هزینهای بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار پرخرجترین حادثه تاریخ به شمار میرود.
در زمان وقوع فاجعه، همه ساكنان شهر پریپیات با جمعیت بیش از ۴۹ هزار نفر كه در فاصله سه كیلومتری نیروگاه قرار داشتند در ظرف ۳۶ ساعت تخلیه شدند. در هفتهها و ماههای بعد ۶۷ هزار نفر از ساكنین منطقه جابجا شدند و به جاهایی كه دولت برایشان در نظر گرفته بود رفتند. بهطور كلی، تخمینزده شد كه نزدیك به ۲۰۰ هزار نفر در اثر حادثه چرنوبیل مجبور به تغییر مكان شدند.
حالا به بهانه محبوبیت بسیار زیاد مینی سریال مهیج و دیدنی «چرنوبیل» از شما دعوت میکنیم تا عکسهای جدید از این منطقه ممنوعه را به تماشا بنشینید.
تمامی عکسهای زیر بادوربینهای Hasselblad 500C و کانن ۴۰D به ثبت رسیدهاند.

مردمی که با وجود همه هشدارها و آگاهی از عواقب زندگی در این منطقه، شهر محل سکونت خود را ترک نکردهاند.

بعضی از ساكنان منطقه ممنوعه با اراده و تصمیم خودشان به خانههایشان برگشتهاند و در مناطقی زندگی میكنند كه میزان پرتوهای رادیو اكتیو در آن بیشتر از حد معمول است.

نمای داخلی اتاقک – منطقه چرنوبیل را میشود بازدید كرد. حتی منطقه ممنوعه را كه در واقع دایرهای به شعاع ۳۰ كیلومتر دور نیروگاه است و البته در حال حاضر همه راكتورها بسته هستند. هرچند هنوز بعضی ایزوتوپها در فضای منطقه وجود دارند و از خودشان پرتو ساطع میكنند. اگر به مدت كوتاهی در معرض این پرتوها قرار بگیرید زیاد خطرناك نیستند.

نمای بیرونی مدرسه راهنمایی – قرار گرفتن در معرض پرتوها برای مدت كوتاهی خیلی كم خطرناكتر از قرارگرفتن در مقابل حجم عظیمی از پرتوهای رادیواكتیو در یك لحظه است. تا بهحال مطالعات توانستهاند وجود رابطه مستقیم بین پرتوهای كم خطر ابتلا به سرطان را اثبات كنند.

پس از فاجعه چرنوبیل در گیاهان و حیوانات جهشهای ژنتیكی رخ داد. شكل برگها عوض شد و حیوانات ناقص الخلقه به دنیا میآمدند. با وجود بالا رفتن پرتوزایی در منطقه پس از حادثه، بعضی حیوانات هنوز در آنجا زندگی میكنند. گوزن، گرگ، گراز و بعضی پرندگان هنوز در منطقه موجودند.

ردیفی از Duga-3 – نیروگاه هستهای چرنوبیل، یک نیروگاه هستهای متوقف شده در نزدیکی شهر پریپیات، اوکراین، ۱۴٫۵ کیلومتری شمال غربی شهر چرنوبیل، ۱۶ کیلومتری مرز اوکراین – بلاروس و حدود ۱۱۰ کیلومتری شمال کیف قرار دارد.

نمایی از بیمارستان در شهر پریپیات – حادثه چرنوبیل تقریباً ۴۰۰ بار قویتر از بمبی بود كه در هیروشیما منفجر شد.

بیمارستان پریپیات – عده افرادی که در بیمارستانها بستری شدند، تا ساعت۶ صبح به ۱۰۸ و تا پایان روز اول به ۱۳۲نفر رسید. پس از انفجار ابتدا محیط اطراف تاسیسات به امواج رادیواکتیو آلوده گشت و بعد به تدریج ابرهای آلوده به نواحی دورتر سرکشیدند و بارش باران سبب شد که بخشهای وسیعی از اروپا به مواد رادیواکتیو آلوده شود.

خانههای خالی از سکنه – در اثر انفجار در راکتور بلوک چهار تاسیسات اتمی چرنوبیل، مواد رادیواکتیو برای ساختن حدود ۱۰۰ بمب اتمی آزاد شدند.

با وجود گذشت ۳۳ سال از این فاجعه حدود ۹ میلیون نفر در نواحی آلوده به رادیواکتیو چرنوبیل سکونت دارند.

کتاب درس موسیقی در مدرسه متروکه در پریپیات – باید بدانید، بلافاصله بعد از حادثه خودكشیهای زیادی انجام شد. افراد زیادی به الكل معتاد شدند و افسردگی افزایش پیدا كرد.

۱۸۷ گروه كوچك از ساکنین قدیمی در حال حاضر در منطقه ممنوعه زندگی میكنند. عده كمی از ساكنین خواستهاند كه به این منطقه برگردند اما به كودكان اجازه داده نشد كه در این منطقه زندگی كنند.

استفاده از انرژی هستهای برای مصارف صلح آمیز، در كنار منافع و مزایای بسیاری كه برای كشورها به ارمغان میآورد، خطرات و چالشهای بهداشتی و زیست محیطی متعددی را نیز ممكن است با خود در پی داشته باشد، به خصوص زمانی كه به كارگیری انرژی هستهای از قالب كنترل شده خارج شود و اصول ایمنی و حفاظتی مربوطه رعایت نشود. هر گونه كوتاهی و اهمال كاری در این خصوص، عوارض جبران ناپذیری برای سلامت انسان و محیط زیست به همراه خواهد داشت. یك انفجار هستهای ناخواسته یا تعمدی، نشت مواد رادیواكتیو از رآكتورهای آسیب دیده یا فرسوده نیروگاهها یا مراكز فناوری هسته ای، بروز آلودگی رادیواكتیو در حین حمل، جابه جایی و ذخیره سازی سوخت و زباله اتمی و آلوده شدن محیط و افراد درگیر عواقب فاجعه باری خواهند داشت.

پرتره خودِ عکاس این مجموعه که در آینه در شهر پریپیات گرفته شده است. بد نیست بدانید در منطقه چرنوبیل، بازدیدکنندهها اجازه ندارند هیچ وسیلهای را لمس کنند یا روی زمین بنشینند یا وسیلهای را روی زمین قرار دهند. حالا تصور کنید یک عکاس با کولهپشتی و سهپایه با چه معضلاتی باید تصاویر شفاف و واضح از منطقه بگیرد.