نکـات ضروری صرف غذا در طب سنتی
سکون و ارامش بعد از غذا ضروری است زیرا سکون و عدم تحرک زیاد برای هضم کامل لازم است.
نکـات ضروری صرف غذا در طب سنتی
البتّه چند قدم حرکت کردن بعد از غذا مفید است چرا که سبب قرار گرفتن غذا در قعر معده می گردد. به طور کلّی حرکت خفیف پس از خورد غذا مناسب است ولی حرکات شدید توصیه نمی شود .
نباید بدون اشتهای واقعی غذا میل شود. از سوی دیگر در زمان گرسنگی واقعی نباید خوردن غذا را به تأخیر انداخت، زیرا این کار موجب ریخته شدن صفرا و مواد نامناسب به معده می گردد. تأخیر در خوردن غذا در هنگام گرسنگی بیشتر از نیم ساعت و حداکثر یک ساعت زیان آور است .
نکـات کلّـی و ضروری در صـرف غذا
زمانی که غذا هنوز در معده قرار دارد و هضم نشده است بایـد از مصرف هرگونه خوراکی دیگر پرهیز شود؛زیرا سبب عدم هضم و فساد هر دو غذا می شود.
در دو روز، سه بار غذای کامل میل شود به این نحو که روز اوّل صبح و شام، و روز بعد فقط ناهار میل گردد .
رعایت عادت در دفعات غذا و و داشتن برنامه منظم ،کیفیّت و کمیّت و اوقات غذا خوردن لازم است؛زیـرا عادت حکم طبیعت دوّم را دارد و به هم زدن ناگهانی آن زیان آور است .
غذاهای مختلف نباید در یک وعده مصرف شود چون سبب تحیّر طبیعت و سوء هضم می شود.
باید از مداومت بر یک نوع غذا پرهیز شود .
غذاهایی که در فصل تابستان مصرف می شود باید سرد بالفعل و غذاهایی که در فصل زمستان مصرف می شود،گرم بالفعل باشد؛
به جهت اینکه ظاهر بدن در تابستان گرم است و اگر غذای گرمی خورده شود ظاهر و باطن هر دو گرم شده، هضم ضعیف می شود. همچنین در زمستان ، ظاهر سرد است پس هرگاه با ورود غذای سرد، باطن سرد شود حرارت غریزی خاموش می گردد .در دو فصل دیگر باید غذا معتدل باشد .
غذای مناسب غذای مناسب فصل گرم
زیاده روی در خوردن هر کدام از غذاها می توان منجر به عوارض شود، چناچه ترشیجات موجب ضعف و لاغری بدن می شوند و برای عصب ها زیان آور هستند. غذاهای بی مزه موجب کاهش اشتها و دلزدگی از غذا می شوند و غذاهای شیرین و چرب اشتها را از بین می برند و بدن را گرم می کنند .
غذاهای شور نیز لاغری و خشکی می آورند و برای چشم مضر هستند بنابراین در هیچکدام نباید افراط کرد .مضرّت غذاهای شیرین و چرب را با غذاهای ترش می توان رفع کرد وبالعکس. همچنین مشکل غذا های بی مزه با شوری و تندی قابل رفع است .
غذای پرچرب و نامناسب در طب سنتی
استمرار در پرهیز غذایی و گرفتن رژیم های غذایی سخت ، بدن را ضعیف می کند .
مصرف غذاهای مرطب بارد مانند خورش کدو، سوپ جو و افزودنی هایی مانند تمـر هنـدی و نارنج و غوره برای افراد با مزاج گرم و خشک مناسب است .و مصرف غذاهای سردی بخشِ کم رطوبت مانند غذاهای ترش برای افراد با مزاج گرم و تر مناسب تر است .
افراد با مزاج سرد و تر به غذای گرم و لطیف مثل گوشت گنجشک و کبک با دارچین و زیره احتیاج دارند و بهتر است افراد دارای مزاج سرد و خشک غذاهای رطوبت بخشِ معتدل مانند گوشت برّه و زرده ی تخم مرغ استفاده کنند.