نقش مؤثر سبک زندگی در پیشگیری از سرطان معده
در جهان ۲۶ درصد سرطانها مربوط به سرطانهای گوارشی است؛ ولی ۳۵ درصد مرگ ناشی از سرطانها مربوط به سرطانهای گوارشی و کبدی است و این نشان میدهد که تاثیر این سرطانها در امید به زندگی، بیش از شیوع آنها است و مرگ و میر آنها بیش از میانگین مرگ ناشی از انواع سرطان است.
تریتا نیوز -به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل فرهنگستان دکتر باقری لنکرانی رئیس گروه علمی ارتقای سلامت فرهنگستان علوم پزشکی در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان گفت: در نوار شمالی کشور، سرطان معده و مری شیوع نسبتا بالاتری دارند و هرچه به سمت جنوب حرکت کنیم، شیوع سرطان روده بزرگ افزایش مییابد. شیوع سرطان کبد نیز در تمام کشور روندی مشابه دیده میشود.
این استاد فوق تخصص بیماریهای گوارش دانشگاه علوم پزشکی فارس در شیراز اظهار داشت: در جهان ۲۶ درصد سرطانها مربوط به سرطانهای گوارشی است؛ ولی ۳۵ درصد مرگ ناشی از سرطانها مربوط به سرطانهای گوارشی و کبدی است و این نشان میدهد که تاثیر این سرطانها در امید به زندگی، بیش از شیوع آنها است و مرگ و میر آنها بیش از میانگین مرگ ناشی از انواع سرطان است. وی افزود: در کشور ما نیز آمارها حاکی است کماکان سرطان معده اولین عامل مرگ ناشی از سرطان در کشور است. اگرچه شیوع سرطان معده به دلایلی از جمله رعایت بهداشت و کاهش عفونت هلیکوباکتر پیلوری خوشبختانه روبه کاستی است؛ اما عوامل دیگری که ریشه در سبک زندگی غربی دارد مصرف غذاهای آماده، سیگار، الکل و افزایش چاقی متاسفانه افزایش یافته که هم زنگ خطری برای آینده است و هم باعث شده شاهد باشیم این نوع سرطان بیماران جوانتری را درگیر میکند.
این عضو فرهنگستان علوم پزشکی کشور همچنین گفت: موضوع تلخی که گزارش میشود این است که خانمهای جوانتر بین سن ۳۰ تا ۴۰ سال از قربانیان جدید این نوع سرطانهای وابسته به سبک زندگی هستند. به همین دلیل باید در این گروه نسبت به سوءهاضمههای پایدار، یعنی آنهایی که به درمان معمولی پاسخ نمیدهند و یا در فردی اتفاق میافتاد که علائم هشدار دهندهای مانند کاهش وزن، کمخونی، احساس توده در بدن یا سابقه فامیلی دارند، حساستر باشیم تا بتوانیم این گروه را هم پیگیری کنیم. وی با تاکید بر اهمیت پیشگیری از بیماری و شناسایی به موقع آن برای بهترین درمان، تصریح کرد: بدن خانمها نسبت به عوامل خطر محیطی، حساستر است و زمانی که یک خانم سیگار میکشد، الکل مصرف میکند و یا با مواد شیمیایی نامناسبی که مثلا ممکن است در ظروف یکبار مصرف یا لوازم آرایشی غیر استاندارد وجود داشته باشد، مواجه میشود، پاسخ بدن به این مخاطرات محیطی آسیبزاتر است. زنان مقداری از این نظر در برابر مواد سرطانزا آسیبپذیرتر هستند؛ به همین دلیل اصلاح سبک زندگی در این گروه بسیار مهم است. چاقی نیز همواره در کشور ما در میان خانمها بیشتر بوده است و هنوز هم مقداری نسبت به آقایان بیشتر است که باید به عنوان یک فاکتور قابل تغییر، اقدام به اصلاح آن کرد.
دکتر لنکرانی در باره عامل ژنتیک در سرطان معده گفت: خوشبختانه مشخص شده است که حتی اگر فردی ژن مرتبط با بیماریهای سرطانی را داشته باشد، با تغییر سبک زندگی، ورزش کردن، عدم مواجهه با دخانیات، الکل و… میتواند از بروز ژن هم جلوگیری کند.
غربالگری سرطان معده بر اساس علائم بیمار و سابقه خانوادگی است و در گام اول برای افراد بالاتر از ۴۵ سال، آزمایش خون نهفته در مدفوع توصیه میشود که این آزمایش اگر با روشهای جدید گرفته شود هر دو سال یکبار و اگر با روشهای قدیمی گرفته شود باید هر سال تکرار شود. استفاده از آندوسکوپی نیز برای تشخیص و حتی درمان در سرطانهای دستگاه گوارش از جمله سرطان روده بزرگ نقشی مهم دارد.