«ناس»: مخدری که در سوپر مارکتها هم عرضه میشود!

گل میکشند که تکست رپ بنویسند و ناس می کشند که برای امتحانات، استرس نداشته باشند! وزیر آموزش و پرورش هم قبلا گفته بود که مخصوصا، آمار مصرف مواد مخدر را در میان دانش اموزان ۳۱ استان کشور اعلام نمی کند! خوب با این تفاسیر، جای تعجب ندارد که از کاهش سن ابتلا به مصرف مواد مخدر در کشور صحبت کنیم و از گسترش ناس و شیشه و گل و . . . از ورزشگاه آزادی تا برخی عطاری ها و مدارس سراسر کشور بگوییم!
اگر گذرتان به بازار محلی بندرعباس بیفتد، زنان و مردانی را میبینید که تلی از «ناس» را روبهرویشان ریختهاند و آزادانه میفروشند. این اما تنها مختص به بازار بندر نیست، در بسیاری از شهرهای مرزی شرق کشور این ماده گیاهی سبز رنگ به آزادی و وفور وجود دارد و هر زمان که اراده کنید، میتوانید آن را حتی از عطاریها هم تهیه کنید.
ناس یا نسوار نام یک ماده گیاهی اعتیادآور است که با برگ تنباکو ساخته میشود و بو و طعم بسیار تندی دارد. اين ماده بيشتر در افغانستان كشت و ساخته ميشود و برخي مردم ايران، بيشتر مناطق افغانستان و پاكستان و قسمتهايي از هند، تركمنستان، تاجيكستان و ازبكستان از اين ماده استفاده میكنند.

گزارش ایسنا از فروش ناس در مدارس کشور
اما شرايط قانوني عرضه ناس و بلاتكليفي هويت آن كه ناس مخدر است يا محرك، آسيب جدي به شمار ميآيد و همچنان بعد از گذر سالها رواج آن در کشور وجود دارد. چنانچه روز گذشته محمدعلی اسدی، دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان تهران نسبت به استفاده و شیوع آن هشدار داده و گفته «لازم است مسئولان در این خصوص فکری کنند تا این موادمخدر به راحتی در دسترس افراد بهویژه نوجوانان و … قرار نگیرد و اگر قرار باشد برای ماده ناس قانون و مجازاتی در نظر گرفته شود، باید میزان مضرات آن بر سلامتی انسانها توسط وزارت بهداشت تایید شود.»
چند سال گذشته هم زنگ خطر استفاده از آن میان جوانان و در شهرهای استان خراسان شمالی به صدا درآمد و اعلام شد که با گرانشدن سیگار و مخدرهای دیگر استقبال به مصرف ناس در این استان بیشتر شده و این ماده به دلیل ارزانی بین جوانان مشتریان تازهای پیدا كرده است.
این نکته را فريد براتيسده، جامعهشناس و رئیس مرکز توسعه، پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور تایید کرده و میگوید این ماده در بعضی مناطق از شکل بومی و فلهای خارج شده و حالا در سوپرمارکتها و در بستهبندیهای شیک و قشنگ میتوان آن را تهیه کرد: «همین هم شاید عامل نگرانی باشد که یک دانشآموز یا جوان میتواند به راحتی درگیر این ماده شود.
موادی که در بستههای شیک و حتی در شکل و شمایل شکلات در دسترس قرار دارند.» به گفته براتیسده آمار دقیقی از میزان مصرف وجود ندارد، اما این ماده جزو موادی است که تاثیرات روانگردان دارد و روی مغز اثر میگذارد: «نه تنها در کشور ما بلکه در بسیاری دیگر از کشورها قانونی برای مقابله با آن وجود ندارد و بیشتر برنامههای پیشگیری، اطلاعرسانی و حساسسازی برگزار میشود و در ایران هم در حد پخش بروشور و پوستر به صورت محدود است و اینطور نیست که برای مثال به مدارس بروند و دانشآموزان را آگاه کنند.»
او همچنین معتقد است وجود قانون بسیار مفید و اثرگذار است، اما در بسیاری از موارد ازجمله مواد صنعتی جدید هم ما قانون نداریم و باید بدانیم این وضع صرفا با وضع قانون و اجبار نمیتواند به نتیجه برسد و باید در کنار وضع قانون از ابزارهای اجتماعی و روانشناسی و آموزشی بهره برد.
در برخی شهرهای جنوب شرقی کشور «ناس ایرانی» و «ناس پاکستانی» و «پان» در بستهبندیهای دستی و حتی کارخانهای با آرم و برندهای مختلف و حتی با برندهای ایرانی و تحت عنوان «مواد غذایی» در خیابانها و در دکههای کنار خیابانی و حتی مغازهها عرضه میشود و این در حالی است که به نظر میرسد نهتنها مصرفکنندگان، بلکه فروشندگان این ماده خطرناک نیز از عوارض و مضرات آن مطلع نیستند.
عوارض ناس
عوارض مصرف ناس در دفعات اول عبارت است از احساس سرگیجه، سردرد و تهوع و سایر عوارض استفاده مدید از ناس شامل از دست دادن تعادل رفتاری و حرکتی، ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشمها، تغییرات محسوس در فشار خون، افزایش ضربان قلب، دندانقروچه، لرزش، اختلال در خواب، وابستگی روحی و روانی، بیماریها و سرطان لثه، سرطان حنجره و روده بزرگ و نارساییهای کلیوی است.