مناطق ممنوعه ایران برای اقامت افغانها کجاست؟
اقامت شهروندان افغان در ١٥ استان کشور به طور کامل ممنوع است و در ۱۲ استان دیگر نیز شهروندان افغانستانی از اقامت در بخشهایی از این استانها منع شدهاند.
اقامت شهروندان افغان تنها در سه استان تهران، البرز و قم بلامانع اعلام شده است؛ البته در خجیر واقع در منطقه ١٣ تهران هم حضور اتباع افغان ممنوع اعلام شده است. منطقه خجیر یک پارک جنگلی حفاظتشده در شرق تهران است که به گزارش کارشناسان سازمان بازرسی کل کشور «زمینخواران» در زمینهای آن تصرفاتی کردهاند و «با واگذاری امور کشاورزی و دامداری خود به مهاجران افغان این پارک را مبدل به منطقه امنی برای کار و اقامت آنان کردهاند».
استانهایی که به طور کامل برای اقامت شهروندان افغان ممنوع هستند، عبارتند از: آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، چهارمحالوبختیاری، کهگیلویهوبویراحمد، گیلان، مازندران، سیستانوبلوچستان، هرمزگان و همدان.
استانهایی که بخشهایی از آنها برای اقامت شهروندان افغانستانی ممنوع هستند، عبارتند از: اصفهان، بوشهر، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خوزستان، سمنان، فارس، قزوین، کرمان، گلستان، مرکزی و یزد.
اقامت اتباع افغان در شهرستانهای نطنز، فریدن، فریدون شهر، سمیرم، چادگان، خوانسار، دهاقان، نائین، گلپایگان، خوروبیابانک، اردستان و بخش ابوزید از شهرستان آران و بیدگل ممنوع است.
اقامت افغانها در شهرستانهای دیلم و گناوه ممنوع است.
اقامت اتباع افغان در شهرستانهای مرزی تربت جام، قوچان، تایباد، خواف، سرخس، کلات نادری، درگز، شاهرود و دامغان ممنوع است.
اقامت شهروندان افغان در شهرستانهای فیروزآباد، فراشبند، داراب، ارسنجان، فسا، مهر، رستم، خنج و نیریز ممنوع است.
اقامت اتباع افغان در شهرستانهای عنبرآباد، بافت، منوجان، قلعه گنج، بم، فهرج، رودبار، فاریاب، نرماشیر، کهنوج، جیرفت، انار و ریگان ممنوع است.
اقامت اتباع افغان در شهرستانهای آشتیان، تفرش، فراهان، فرمهین، خمین، شازند، محلات، زرندیه، کمیجان و خنداب ممنوع است.
اقامت اتباع افغان در شهرستانهای خاتم و بافق ممنوع است.
این در حالی است که در میانههای سال ۱۳۹۷ اخبار بسیاری مبنی بر خروج تعدادی از اتباع افغانی و بازگشت به کشورشان مطرح شد و افزایش قیمت دلار و افت «ریال» در برابر ارزهای خارجی باعث شد تا خیلی از افغانستانیها به صرافت ترک ایران و بازگشت به کشورشان بیفتند.
حالا اتفاقی که در تبریز رخ داده بار دیگر مسأله مشکلات این مهاجران را برجسته کرده است؛ مشکلاتی که سالهاست با آن دست به گریباناند.
در یکی دو روز اخیر شایعاتی مبنی بر ممنوعیت سفر اتباع افغان به تبریز در فضای مجازی منتشر و ادعا شده بود تبریز، شهر ممنوعه برای افغانهاست و آنان نمیتوانند برای تماشای مسابقات تیم ملی کشورشان در مسابقات فوتسال آسیا به این شهر سفر کنند.
اما علیار راستگو، معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجان شرقی، روز شنبه با تکذیب شایعات منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر ممنوعیت ورود افغانها به تبریز گفت: ما از حضور اتباع افغان به عنوان اتباع کشور دوست و همسایهمان در تبریز برای تماشای مسابقات فوتسال زیر ۲۰ سال آسیا استقبال میکنیم.
او همچنین ادامه داد: برگزاری مسابقات فوتسال آسیا در تبریز، نشانه امنیت مثال زدنی در ایران و به تبع آن در آذربایجان شرقی برای اتباع کشورهای خارجی است.
تیم ملی فوتسال زیر ۲۰ سال افغانستان با خلق شگفتی در رقابتهای قهرمانی آسیا به فینال راه یافت و عنوان نایبقهرمانی را نصیب خود کرد.
این مسابقات در تبریز برگزار شد و در رخدادی بیسابقه به میزبانی این شهر، افغانستان از حمایت چهار هزار هوادار پرشور برخوردار بود که در بینشان حضور پرتعداد زنان نیز چشمگیر بود.
تیم قدرتمند ژاپن با برتری سه بر یک مقابل افغانستان توانست جام قهرمانی را نصیب خود کند. تشویق مداوم و سوتهای ممتد هواداران رقیب، مانع از برتری ژاپنیها نشد.
بد نیست یادآوری کنیم در بهمن سال ۱۳۹۷ نیز ماجرای اقامت افغانها بار دیگر و با مطلب فردی در فضای مجازی خبرساز شد. فردی که ادعا میکرد به دلیل افغانستانیبودن، هتلی در تبریز از دادن اتاق به او امتناع کرده است، توییتی منتشر کرد با این عنوان «اومدم تبریز. هتل به افغان نمیدن. چیطو کنم؟»
این فرد که در فضای مجازی نام مستعاری دارد، در ادامه ادعایش به سوالات مخاطبانی مبنی بر چرایی این اتفاق پاسخ داد. طبق ادعای او، متصدی هتل یا مسافرخانه پس از دیدن گذرنامه او، متوجه افغانستانیبودن او شده و ترجیح داده که او در این هتل نباشد. فرد مذکور هم که از این اتفاق شوکه بوده، به تهران بازگشته است.
در آن زمان، احمد علیرضا بیگی، نماینده مردم تبریز و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در اظهارنظری در اینباره گفت: «چنین قاعدهای وجود ندارد، تبریز شهری بینالمللی است، به دلیل مرز مشترک با کشورهای همسایه سالهاست که ارامنه یا ترکهای جمهوری آذربایجان در حال تردد به شهر تبریز هستند. غیر از بعد توریستی تبریز رفتوآمدهایی از سایر شهرها برای بعد درمانی وجود دارد. همچنین بسیاری از کارگران از کشورهای خارجی در تبریز اقامت دارند؛ در هتلها، پانسیونها و مسافرخانهها.
طی روزهای گذشته هم جدا کردن شهروندان خارجی از دانش آموزان ایرانی ممنوع اعلام شد. معاون آموزشی ابتدایی آموزش و پرورش گفت: در شیوه نامهای که به کل مدارس ارسال شده است ذکر شده که هیچگونه تبعیضی بین اتباع خارجی و ایرانی در فضای آموزشی نباید وجود داشته باشد.