مسجد سلطان قابوس عمان، شاهکار معماری ایرانی
یکی از زیبایی ها و جاذبه های معروف در جهان اسلام و کشور عمان، مسجد جامع سلطان قابوس در عمان است. این مسجد یکی از جاذبه های زیبای شهر مسقط، پایتخت کشور عمان است. در این مسجد می توان به ترکیبی از معماری های سبک اسلامی و خاورمیانه و کشور عمان را در کنار هم مشاهده کرد. این مسجد بزرگ که یکی از بزرگ ترین مساجد کشور عمان نیز محسوب می شود، به سفارش سلطان قابوس به هنرمندان ایرانی در نیشابور و با همکاری عمانی ها ساخته شد.
مسجد جامع سلطان قابوس عمان، از جاذبههای زیبا و مهم شهر مسقط و یکی از زیباترین و جذابترین مساجد مدرن جهان و مخصوصا جهان اسلام است. در این مسجد میتوان ترکیبی از سبکهای معماری اسلامی، خاورمیانه و عمان را به دست هنرمندان نیشابوری که در زمان سلطان قابوس مامور طراحی و ساخت این بنا شدند رامشاهده کرد. این مسجد که بعد از ۶ سال کار مرمت و بازسازی بالاخره در سال ۲۰۰۱ به اتمام رسید، در خود ظرفیت ۲۰ هزار نمازگزار و مراجعین به مسجد را داشته و بزرگترین مسجد کشور عمان و پایتختش شهر مسقط نیزبه شمار میرود. مساحت این مسجد درحدود ۴۱۶,۰۰۰ متر مربع بوده و ورودی اصلی آن سه قوس بلند دارد که در راستای همه ی خطوط تیره رنگ سنگ مرمر کف بنا قرار گرفته است و در آخر به مناره ی اصلی مسجد منتهی میشود. نقشه ی مسجد به شکل مستطیل بنا شده است که در هرگوشه آن ۴ مناره ی دیگر با ارتفاع ۴۵ متر قرار گرفته است. جالب است بدانید که ۳۰۰ هزار تن ماسه و سنگ در ساخت بنای مسجد به کار رفته شده است. صحن اصلی نماز، صحن مخصوص بانوان، کتابخانه و صحن سخنرانی، ۴ بخش اصلی این مسجد را تشکیل میدهند.
این مسجد عربی، بزرگترین فرش دستباف ایرانی و عظیمترین لوستر کریستالی جهان را در اختیار خود داشت، اما امارات متحده عربی و قطر برای این که از مقوله عقب نمانند، بزرگتر از آن را ساخته و در مساجد جدید خود در حال حاضرنصب کرده اند. لوستر با شکوهی که در مرکز شبستان نماز مردان آویزان است، ۱۴ متر طول و وزنی معادل ۵/۸ تن دارد. باورکردنی نیست که ۶۰۰ هزار کریستال درخشنده سواروسکی و آبکاری طلای ۲۴ عیاربرای ساخت این لوستر به کار رفته و مدت ۴ سال برای ساخت این لوستر زیبا و مجلل وقت صرف شده است. زیبایی این مسجد و طراحی فضای داخلی و خارجی آن به قدری است که هیچ زبانی نمی تواند به کاملی آن را وصف کند. شما با خرید بلیط هواپیما و رزرو بلیط خود از الی گشت می توانید به مسقط، پایتخت کشور عمان سفر کرده و این شاهکار معماری و طراحی ایرانی و شکوه نور را از نزدیک ببینید. مسجد سلطان قابوس از معدود مساجد در کشور عمان است که غیرمسلمانان نیز میتوانند از شنبه تا پنج شنبه هرهفته و از ساعت ۸ تا ۱۱ صبح از این مکان فوقالعاده زیبا و مذهبی به صورت رایگان دیدن نمایند. البته برای وارد شدن به این مکان تاریخی و مذهبی باید قوانین خاصی را حتما رعایت کرد از جمله این که، ورود کودکان زیر ۱۰ سال به صحن نماز، خوردن یا خوابیدن در این صحن ها و همچنین استفاده از تلفن همراه در داخل فضای داخلی مسجد ممنوع است، بازدیدکنندگان باید لباس پوشیده بر تن کنند و زنان نیز موها، شانه و دست های خود را باید طبق قوانین و موازین اسلامی بپوشانند.
با رعایت این نکات میتوانید به این مسجد زیبا بدون مشکلی وارد شده و از بودن در این مکان تاریخی نهایت لذت و استفاده را ببرید. البته باید این نکته را حتما گوشزد کنیم که امکان رفتن به این مسجد در ساعاتی غیر از ساعت رسمی بازدید نیز وجود دارد، چراکه خیلی از گردشگران دوست دارند در زمان غروب خورشید یا شب از این مسجد با عظمت عکس بگیرند و دیدن کنند و از آرامش آن لذت ببرند، اما دیگر نمیتوانند به داخل صحن های نماز بروند. اگر شما به این مسجد زیبا رفتید، هنگام نماز یا ظهر جمعه به مسجد اصلا نروید زیرا با ترافیک سنگین روبه رو خواهید شد و مدت ها در پشت جمعیت خواهید ماند و نمی توانید از فضا استفاده کنید. صحن نماز بانوان این مسجد بزرگ، ظرفیتی ۷۵۰ نفری را در خود دارد. صحنی نیز برای مردان ساخته شده که ۶۶۰۰ نفر میتوانند در آن نماز بخوانند فرش دستباف ایرانی با ۴۲۶۳ متر مربع در همین صحن پهن شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید طرح این فرش ۲۴ تنی از نقشه گنبد مسجد شیخ لطف الله اصفهان و ترکیب طرح افشان شاه عباسی و سایر نگارههای تزیینی ایرانی و اسلامی الهام گرفته شده است و برای بافت آن توسط بافندگان هنرمند ایرانی، ۴ سال زمان صرف شده است. رقیب زیبای این فرش نفیس را میتوان در سقف چوبی سالن دید که با نقوش عربی و خطاطی تزیین شده است.
گنبد مسجد با ۳۴ متر ارتفاع در همین بخش ساخته شده و در مرکز این گنبد، لوستر معروف مسجد سلطان قابوس با ۱۱۲۲ لامپ قرار دارد که نور زیبای خود را به داخل این گنبد ساطع می کند. مسجد سلطان قابوس با موزاییکهای زیبا و رنگارنگی تزیین شده و دقیقا مشخص نیست که چه تعدادی سنگ در آن به کار رفته اما چیزی که از آن در حال حاضر مشخص است از زیبایی اش نفس ها را در سینه حبس می کند. زمانی که به این مسجد زیبا رفتید ،پس از عبادت حتما به تمامی این نقوش و هنرهای زیبا دقت کنید. حتما زمانی را برای گشتن در راهروی بیرون مسجد بگذارید تا بیننده ی آثار هنری موزاییکی زیبای این مسجد شوید. اگر به کتابخانه بزرگ مسجد بروید با حجم بالایی از کتاب ها ی معتبر و تاریخی مواجه خواهید شد. مطمئنا شما وقت ندارید همه ی آن کتاب ها را بخوانید اما، ۲۰ هزار کتاب نفیس و تاریخی که علم بسیاری را در خود دارد واقعا اعجاب انگیز برای شما خواهد بود. این مسجد اتاق کوچکی هم به عنوان وضوخانه برای شستشو و پاک شدن قبل از نماز برای نمازگزاران و مراجعین دارد. بخش دیگری از مسجد وجود داردکه صحن سخنرانی است و برای برگزاری مراسمهای مختلف استفاده میشود و ورود به آن برای عموم آزاد است.