مراقب کبودی های بی دلیل روی بدن نوزادباشید
اختلال انعقاد خون یکی از مشکلاتی است که معمولاً تا قبل از شش ماهگی کودکان را تهدید میکند و البته قابل درمان است. معمولاً نوزادان مستعد خون ریزی یا لخته شدن خون هستند اما به گفته دکتر محمد فرانوش، متخصص خون و آنکولوژی کودکان، بدن آن ها طی مدت شش ماه به حالت فیزیولوژیک طبیعی میرسد و این مشکلات رفع میشود.
سیستم انعقاد خون بدن نوزادان تا قبل از شش ماهگی نامتعادل است. به عبارت سادهتر برخی نوزادان در هنگام تولد به دلیل کاهش فاکتورهایی که از لخته شدن ممانعت میکند، مستعد خون ریزی هستند و گروهی دیگر به دلیل کمبود برخی فاکتورها دچار لخته شدن خون میشوند.
به همین دلیل خون ریزیهای غیرطبیعی یا کبودیهای بیدلیل باید والدین را به وجود بیماری اختلال انعقادی خون مشکوک کند.
علت خون ریزی و کبودی غیر طبیعی در نوزادان
خون ریزیهای غیرطبیعی در بدن نوزاد دلایل مختلفی دارد.از میان شایعترین علل اکتسابی میتوان به عفونتها و کمبود ویتامین کا اشاره کرد.اما گاهی هم این عارضه به دلایل مادرزادی اتفاق میافتد. برای مثال اختلال در تولید فاکتورهای انعقادی مانند فاکتور ۲، ۷،۸،۹ و ۱۱ یکی از دلایل مادرزادی است.
بررسیها نشان می دهد اگر شدت کمبود این فاکتورها زیاد باشد، نوزاد از همان بدو تولد علامت خون ریزی را خواهد داشت اما اگر شدت کمبود ناچیز باشد علایم خون ریزی با تأخیر یا تنها هنگام بروز اتفاقی خاص آشکار می شود.
به گفته دکتر فرانوش یکی دیگر از عوامل مؤثر در بروز این مشکل، عملکرد نامناسب پلاکتها یا کم بودن تعداد آن ها در خون مادر است. معمولاً کمبود پلاکت خون مادر، تعداد پلاکت خون نوزاد را تحت تأثیر قرار میدهد. برای مثال بیماریهای روماتیسمی مادر یا داروهایی که در دوران بارداری استفاده میکند، پلاکت خون او را کاهش میدهد.
بررسیها ثابت کرده برخی مبتلایان به بیماریهای خون ریزی دهنده به صورت مادرزادی گروهی از ژنها را ندارند که این کمبود به اختلال در عملکرد پلاکت منجر میشود. ازدواج فامیلی یکی از دلایل بروز این مشکل است و متأسفانه با وجود هشدارهای مکرر همچنان ازدواجهای فامیلی در ایران زیاد است.