مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران مطرح کرد؛ صندوق های طلا بازوی کمکی تولیدکنندگان شمش/ تقویت پشتوانه اقتصاد با توسعه صندوق های طلا
مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران صندوق های طلا را به عنوان بازوی کمکی قدرتمند برای تولیدکنندگان این حوزه دانست به نحویکه صندوق های طلای بازار سرمایه، ضمن تامین مالی تولید، می توانند در تقویت پشتوانه اقتصاد کشور نیز نقش بسزایی ایفا کنند.
تریتا نیوز -به گزارش کالاخبر، رحمان آراسته در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، عنوان کرد: صندوق های طلا در سراسر دنیا با حجم های قابل توجه در حال فعالیت هستند و هدف این صندوق ها در دنیا کمک به دولت ها و بانک های مرکزی آنهاست. به طوری که بانک های مرکزی در کشورهای دیگر برای خرید طلا و تقویت پشتوانه ذخایر طلای خود از طریق صندوق های طلا اقدام می کنند که نتیجه این امر قوی شدن پشتوانه اقتصادی آنهاست.
وی تاکید کرد: در ایران نیز صندوق های طلا ضمن کمک به دولت و بانک مرکزی می توانند در تامین مالی تولیدکنندگان شمش نیز ایفای نقش کنند. به طوری که بررسی روند فروش شرکت های تولیدی عرضه کننده شمش در بورس کالا نشان می دهد که دلیل اصلی تحقق بودجه های عملکردی و افزایش فروش آنها، مشارکت گسترده و تقاضای صندوق های طلا بوده است.
وی با اشاره به اینکه تا پیش از راهاندازی معاملات شمش طلا در بورس، بسیاری از تولیدکنندگان شمش طلا در فروش شمشهای خود مشکل داشتند، گفت: تولیدکنندگان شمش طلا که پیش از راه اندازی معاملات شمش طلا در بورس با چالش فروش محصولات خود روبه رو بودند به کمک ابزارهای مالی مبتنی بر طلا در بورس کالا می توانند در بازار رقابتی شمش های تولیدی خود را به فروش رسانده و حتی خطوط تولید خود را توسعه دهند.
فعالیت ۱۳ صندوق طلا در بازار سرمایه
مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران یادآور شد: صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر طلا، از سال ۹۶ برای اولین بار در بازار سرمایه از طریق بورس کالای ایران پذیرش و عرضه شدند و در حال حاضر ۱۳ صندوق مبتنی بر طلا در این بورس در حال فعالیت هستند.
آراسته در خصوص ترکیب دارایی صندوق ها گفت: این صندوق ها باید حداقل ۷۰ درصد از دارایی خود را در اوراق بهادار مبتنی بر طلا مثل گواهی سپرده کالایی سکه یا شمش طلا، سرمایه گذاری کنند. تا قبل از عرضه شمش طلا در بازار گواهی سپرده بورس کالای ایران، ترکیب دارایی این صندوق ها فقط به گواهی سپرده سکه اختصاص داشت؛ اما با راه اندازی گواهی سپرده شمش در اسفند ماه سال ۱۴۰۱، صندوق های جدید بیشتر دارایی خود را به شمش طلا اختصاص دادند. صندوق های قدیمی تر نیز اقدام به تغییر در ترکیب دارایی خود و سوق دادن آن به سمت شمش طلا نمودند.
وی تاکید کرد: به جرات می توان گفت در حال حاضر بیشتر تقاضای بازار گواهی سپرده شمش طلا به صندوق های طلا اختصاص دارد؛ به طوری که از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا مرداد ماه ۱۴۰۳، بیش از ۷.۷ تن شمش به ارزش تقریبی ۳۱ همت در بازار گواهی سپرده معامله شده که از این میزان بیش از ۶.۱ تن به ارزش نزدیک به ۲۵ همت، جهت رفع تقاضای صندوق های طلا بوده است.
به گفته آراسته، آمارها نشان می دهد به طور میانگین ماهانه تاکنون نزدیک به ۸۰ درصد عرضه شمش در هر ماه در اختیار صندوق های طلا قرار گرفته است، همچنین تقاضای ماهانه صندوق های طلا به طور میانگین در سال گذشته نزدیک به ۲ همت بوده است.
مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران در پایان گفت: صندوق های طلا نه تنها باعث کنترل و کاهش سفته بازی شده اند، بلکه با توجه به روند رو به رشد این صندوق ها، تولیدکنندگان شمش می توانند با اطمینان بیشتری نسبت به میزان تقاضای موجود در خصوص عرضه شمش به بازار تصمیم گیری کنند.