محصول دیتاسنتر اینتل: حاشیه سود ناامیدکننده و افت ارزش سهام
دیتاسنتر اینتل باعث چشماندازی ناامیدکننده در حاشیهی سود شرکت و افت ارزش سهام اینتل میشود.
باوجودی که اینتل، بهعنوان دومین تولیدکنندهی بزرگ نیمههادی در جهان شناخته میشود، ولی وضعیت ناامیدکنندهای دارد. دیتاسنتر اینتل بهسرعت در حال رشد است ولی اینتل در بخش تولید تراشه، باز هم نتوانست به وعدهی خود عمل کند و مجددا عرضهی نسل بعدی تراشههای اینتل تا ابتدای سال ۲۰۱۹ به تعویق خواهد افتاد.
با توجه به تاخیر عرضهی تراشهی نسل جدید اینتل، رقابت اینتل و AMD سختتر میشود. گفتنی است ارزش سهام اینتل، با ۵ درصد افت همراه بوده است.
دیتاسنتر اینتل که از برنامههای وب و برنامههای قدرتمند گوشیهای همراه پشتیبانی میکند، سود بیشتری نسبت به فروش تراشه برای رایانههای شخصی داشته است. تا جاییکه در سهماههی دوم سال ۲۰۱۸، یعنی تا پایان روز ۳۰ ژوئن (۹ تیرماه)، با سود ۲۶.۹ درصدی، در آمدی ۵.۵۵ میلیارد دلاری کسب کرده است. با این وجود، تحلیلگران FactSet، درآمد ۵.۶۳ میلیارددلاری را برای اینتل پیشبینی کرده بودند. از سال ۲۰۱۱ که درآمد حاصل از تولید تراشه برای رایانههای شخصی رشد چندانی نداشته و نموداری ثابت را پیموده است، اینتل بهطور فزایندهای بهسمت فروش محصولات مربوط به دیتاسنتر تمایل نشان داده است.
آنگلو زینو، تحلیلگر CFRA معتقد است:
ما بر این باوریم که وضعیت عملکردی در دیتاسنترهای اینتل، بهصورت مستقیم بر ارزش سهام این شرکت تاثیرگذار است. نظر عموم و توافق جمعی برای اینتل اهمیت دارد؛ هرچند برای رسیدن به اهداف خود مجبور باشیم، ظاهرا برخی حوزهها را نادیده بگیریم.
شرکت AMD، با معرفی تراشههای جدید سرور، وضعیت نسبتا خوبی دارد و با کمک پردازندههای سرور EPYC توانسته است به سود و درآمد پیشبینیشدهی سهماههی دوم سال ۲۰۱۸ دست پیدا کند. باب سوان، مدیر بخش مالی اینتل در کنفرانس تلفنی با سرمایهگذاران اعلام کرد:
انتظار میرود فصل تعطیلات سال ۲۰۱۹، رایانههای شخصی به همراه تراشهی ۱۰ نانومتری نسل جدید اینتل به بازار عرضه شوند.
مارتی رندوچینتالا، مدیر بخش طراحی معماری لیتوگرافی اینتل در ادامهی صحبتهای باب سوان اضافه کرد:
تراشههای مربوط به دیتاسنتر با طراحی لیتوگرافی ۱۰ نانومتری با فاصلهی کمی از تراشههای مخصوص کامپیوتر به بازار عرضه خواهند شد.
البته قرار بود که تراشههای ۱۰ نانومتری در سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه شوند که با توجه به عملکرد اینتل در سه ماههی دوم سال ۲۰۱۸، عرضهی نسل جدید تراشه به سال ۲۰۱۹ موکول شد. هرچند نباید فراموش کرد که اینتل، اولین بار گفته بود تراشههای نسل جدید سال ۲۰۱۵ به بازار عرضه خواهند شد!
اگر بخواهیم اینتل را با رقیب تایوانیاش یعنی شرکت TSMC مقایسه کنیم، انتظار میرود تراشههای ۷ نانومتری بتوانند بیش از ۲۰ درصد درآمد سال آیندهی این شرکت را رقم بزنند. اما براساس نظر مدیران این دو شرکت، هزینههای تراشههای ۱۰ نانومتری مجددا بر حاشیهی سود شرکت تاثیرگذار خواهند بود و همین مساله تبدیل به عاملی برای فشار جدید مالی به اینتل خواهد شد. چالش دیگری که بر حاشیهی سود اینتل تاثیرگذار است، افزایش فروش مودمهای ارزانقیمت Intel است که به کاربران گوشیهای هوشمند کمک میکند تا به شبکههای دادهی بیسیم متصل شوند. اوایل هفتهی گذشته، مدیران کوالکام اعلام کردند که شرکت اپل قصد دارد برای تامین تراشههای مودم نسل بعدی آیفون، تنها با اینتل وارد همکاری شود. آیفونهای ۲۰۱۸ از مودمهای کمسرعت اینتل استفاده خواهند کرد. البته اپل و اینتل در مورد ادعای کوالکام اظهارنظر خاصی نداشتند. تحلیلگران مختلفی، در مورد کاهش حاشیهی سود اینتل در سهماهی چهارم سال ۲۰۱۸ ابراز نگرانی کردهاند. با اینکه در این بازهی زمانی اپل، گوشیهای آیفون بیشتری به بازار عرضه میکند ولی حاشیهی سود اینتل رشد کمی خواهد داشت. مدیران اینتل، بدون اشاره به نام اپل یا آیفون، اعلام کردند که فروش تراشه دیگر برایشان سودآور نیست. باب سوان در ادامهی صحبتهای خود گفت:
انتظار میرود در بخش فروش مودم سودآور عمل کنیم. ممکن است به حاشیهی سود ۶۰ درصدی نرسیم ولی انتظار میرود بهعنوان یکی از عوامل موثر در درآمدزایی بتوانیم روی فروش مودم مانور بدهیم.
درآمد خالص اینتل سال گذشته، از ۲.۸۱ میلیارد دلار به ۵.۰۱ میلیارد دلار و ارزش هر سهم آن از ۵۸ سنت به ۱.۰۵ دلار افزایش یافت. توماس رویترز پیشبینی کرده بود که ارزش هر سهم از ۵۸ ست به ۹۶ سنت میرسد. شرکت تحقیقاتی Gartner، معتقد است که اینتل، بازار ثابت فروش تراشههای کامپیوترهای شخصی را دست دارد و میزان عرضهی تراشههای مخصوص رایانه در سراسر جهان طی ۶ سال گذشته با رشد خوبی روبرو بوده است.
درآمد حاصل از فعالیت در کسبوکار محاسبات کلاینتهای اینتل، که بهنوعی از سازندگان کامپیوتر پشتیبانی میکند، هنوز هم یکی از بزرگترین عوامل فروش خوب اینتل محسوب میشود. دراین بخش اینتل با رشد ۶.۳ درصدی توانست درآمدی برابر ۸.۷۳ میلیارددلار کسب کند. در حالیکه FactSet پیشبینی درآمد ۸.۴۸ میلیارددلاری کرده بود.
اینتل پیشبینی کرده است که بتواند در سهماههی جاری، درآمدی حدود ۱۸.۱ میلیارد دلار (۵۰۰ میلیوندلار کمتر یا بیشتر) کسب کند و ارزش هر سهم این شرکت به ۱.۱۵ دلار (۵ سنت کمتر یا بیشتر) افزایش یابد. پیشبینی توماس رویترز، درآمدی ۱۷.۶۰ میلیارد دلاری و ارزش هر سهم برابر با ۱.۰۸ دلار است. درآمد خالص اینتل نیز با رشد ۱۴.۹ درصدی به ۱۶.۹۶ میلیارد دلار خواهد رسید که بیشتر از پیشبینی انجامشدهی ۱۶.۷۷ میلیارد دلاری است.
اینتل در تلاش است تا بعد از برایان کرانیچ، مدیرعامل جدیدی را برای این سمت انتخاب کند. حدود یک ماه قبل، برایان کرانیچ از سمت مدیرعاملی اینتل استعفا کرد. دلیل استعفای برایان کرانیچ، داشتن رابطه با یکی از کارمندان اینتل اعلام شده که مغایر قوانین اینتل است. در حال حاضر رابرت سوان، بهعنوان مدیر عامل موقت به کار خود ادامه میدهد. ارزش سهام یکی از شرکتهای سازندهی تراشه در کالیفرنیا بهنام سانتا کلارا، با رشد ۱۳ درصدی روبرو بود و انتظار میرود در ادامهی سال جاری با افت ۴.۶ درصدی به ۴۹.۷۵ دلار برسد.