فلوراید، مادهای مفید و آسیبزا برای دندان

فلوراید اضافی موجود در آب آشامیدنی هنگام تشکیل مینای دندان در کودکان بر روی سلولهای میناساز تاثیرگذار بوده و مرحله معدنی شدن مینا را دچار اختلال میکند به گونهای که بافت زیر سطحی مینا دچار تخلخل میشود.
فلوراید اضافه شده به آب و خمیر دندانها برای کاهش ضریب پوسیدگی نیز ممکن است باعث فلوئوروزیس شوند. فرم خفیف این اختلال به صورت دندانهای زردرنگ یا لکههای سفید است، اما در فرم متوسط و شدید لکههای زرد تا قهوهای بر روی مینای دندان همراه با کدر شدن کلی مینا و ایجاد منظرهای شبیه لباسهای کماندوئی بر روی دندان به نظر میرسد.
درجه فلوئوروزیس از بسیار خفیف تا بسیار شدید متفاوت است و در بسیاری از موارد مشکل زیبائی بزرگی برای بیمار پدید میآورد تا حدی که بسیاری از این افراد از خندیدن و صحبت کردن در جمع خودداری میکنند و از این رو روابط اجتماعی آنها ممکن است دچار مشکل میشود.
درمان فلوئوروزیس
فلوئوروزیس برگشت ناپذیر است ولی با درمانهای زیبائی میتوان به بهبود ظاهر فرد کمک بسیاری کرد. درمانهایی که برای فلوئوروزیس استفاده میشود انواع مختلفی دارد.
بلیچینگ ومیکروابریژن
بلیچینگ به معنای کاربرد روشهایی برای سفید کردن دندان است. فلوئوروزیسهای خفیف با بلیچینگ به طور کامل برطرف میشود و لکههای زرد رنگ داخل دندان به طور کامل همرنگ سایر قسمتها میشود. در موارد فلوئوروزیس متوسط با بلیچینگ به طورکامل لکهها برطرف نمیشود ولی ظاهری به مراتب بهتر از اول پیدا میکند.
باندینگ کامپوزیت
در این روش کامپوزیت که از مواد ترمیمی همرنگ دندان است به کمک باندینگ بر روی مینای دندان قرار میگیرد تا بدرنگیهای دندان را بپوشاند. ممکن است کامپوزیت فقط لکههای دندان را بپوشاند یا برروی کل سطح مینای دندانهای جلو قرار گیرد. در مورد اخیر به آن لامینیت و نیر کامپوزیتی میگویند.
لامینیت ونیر چینی
از نظر زیبایی بهترین نتیجه با ونیرچینی حاصل میشود. در این روش ضخامت کمی از مینای روی دندان برداشته شده و بالایه ای از جنس چینی جایگزین میشود. با ونیرهای چینی میتوان طرح لبخند جدیدی برای فرد ایجاد کرد.