علل بروز افزایش MS در نوجوانان چیست؟
طبق تحقیقات منتشر شده درمجله Neurology، بیماری غیر قابل پیش بینی MS که سیستم عصبی مرکزی را درگیر می کند با قرارگرفتن بیشتر در معرض آفتاب طی سال های نوجوانی به تعویق می افتد.
بروز MS در نوجوانان افزایش یافت
طبق آمار سازمان ملی سکته مغزی و اختلالات نورولوژیک، در حال حاضر ۰۰۰/۲۵۰ تا ۰۰۰/۳۵۰ نفر در آمریکا مبتلا به MS باشند و هر هفته حدود ۲۰۰ بیمار جدید مورد شناسایی قرار می گیرند. در بیشتر موارد ،اولین علامت بیماری MS دو بینی یا تار شدن دید می باشد. افراد دچار بیماری MS معمولا دچار ضعف ماهیچه در اندام ها ، اختلال در هماهنگی حرکات اندام ها و عدم تعادل هستند.
این بیماری می تواند سبب فلج و اختلال در صحبت کردن ، نیستاگموس ، عدم کنترل ادرار و مدفوع، اختلالات جنسی و مشکلات روانی مانند افسردگی شود. اکثر افراد اولین نشانه های MS را ما بین سنین ۲۰ تا ۴۰ سال تجربه میکنند.
بین وجود چاقی در کودکی و همچنین بزرگسالی و خطر ابتلا به MS ارتباط وجود دارد. همچنین چاقی با کاهش سطح ویتامین D همراه است. تیمی تحقیقاتی برای نشان دادن وجود ارتباط میان MS، چاقی و میزان ویتامین D در سنین نوجوانی از بیمارستان دانشگاه کپنهاگن تعیین گردید.
میزان حضور در معرض نور خورشید، بروز MS را به تاخیر می اندازد
شرکت کنندگان شامل ۱۱۶۱ نفر بیمار مبتلا به MS در دانمارک بودند. این افراد پرسشنامه ای را پر کرده و به منظور سنجش میزان ویتامین D نمونه خون از آنان تهیه شد. آنها با توجه به عادتهای رفتاری در رابطه با قرارگیری در آفتاب در طول سالهای نوجوانی به دو گروه تقسیم شدند:
افرادی که هر روز زمانی را در آفتاب سپری می کردند
آنهایی که مواجهه کمی با آفتاب داشتند
همچنین از آنها در مورد استفاده از مکملهای ویتامین D در سنین نوجوانی و همچنین میزان مصرف ماهی و غذاهای چرب در سن ۲۰ سالگی پرسش شد. حدود ۸۸ درصد از شرکت کنندگان در سنین نوجوانی، هر روز در معرض آفتاب قرار داشتهاند. که سرعت گسترش بیماری در این افراد نسبت به افرادی که به طور روزانه در آفتاب نبودند، کمتر بوده است.
همچنین ، سن تقریبی شروع بیماری در افرادی که روزانه در معرض آفتاب بودند، ۹/۱ سال بیشتر از افرادی بوده که در معرض آفتاب قرار نداشته اند.
چاقی ممکن است باعث گسترش زود هنگام این بیماری شود. به طوری که سرعت گسترش بیماری در افرادی که در ۲۰ سالگی اضافه وزن داشته اند ۶/۱ سال زودتر از افرادی که وزن متوسطی داشته اند و ۱/۳ سال زودتر از افرادی که کاهش وزن داشته اند بوده است . در این مطالعه، ۱۸ درصد شرکت کنندگان اضافه وزن داشتند؛ که به طور متوسط در سن ۲/۳۱ سالگی دچار این بیماری شده بودند.
دکتر جولی هیگارد لارسن با درجه PhD، نویسنده اصلی این مطالعه می گوید: ممکن است کمبود ویتامین D بتواند رابطه بین وزن و بروز MS را توجیه کند اما مدارک کافی برای این کار وجود ندارد. به نظر می رسد که اشعه UVB خورشید و ویتامین D ، می توانند بروز MS را به تعویق بیندازد. با این تاثیر سایر عوامل بیرونی را نمی توان نادیده گرفت. او می افزاید: عواملی که منجر به بروز بیماری MS می شوند پیچیده و همچنان ناشناخته است.
نتیجه این تحقیق نیز مانند سایر تحقیقات دیگر نشان داد که ویتامین D و نور خورشید می توانند در برابر محافظت از ابتلا یا پیشرفت بیماری MS موثر باشند و وجود مقادیر کافی از این ویتامین در بدن در سالهای نوجوانی شروع بیماری MS را به تاخیر اندازد.