علت روانی گرایش زنان مسن به جراحی زیبایی
تریتانیوز : دکتر پروانه صفایی مقدم – روانشناس بالینی،از آنجایی که خداوند زیبایی را آفریده است و زیبایی را دوست دارد ، یکی از گرایش های انسانی یا می توان گفت یکی از نیازهای انسان زیبا دیدن و زیبا شدن است و از آنجایی که این نیاز در همه افراد وجود دارد و هرکس به نوعی به طرف آن می رود ، یکی زیبایی را در لباس زیبا پوشیدن ، دیگری در کلامی زیبا داشتن و برخی در ظاهر فیزیکی خود زیبایی را جستجو می کنند .
این فکر فقط تابع جنسیت خاص نمی شود چه مرد و چه زن هر دو گرایش به زیبایی فیزیکی به دلایلی دارند . ولی گاهی اوقات متوجه می شویم که گرایش خانم های مسن به جراحی های زیبایی دوچندان است . هیچ از خود سوال کرده اید که چرا ؟
باید خاطر نشان کرد که خانمها وقتی به سن چهل سالگی می رسند ، دچار بحران میانسالی می شوند ، همانطور که یک نوجوان با رسیدن به نوجوانی به بحران نوجوانی می رسد . نوجوان با بحران نوجوانی دچار یک تعارض شخصیتی می شود بین کودکی و بزرگ شدن و این نوجوان را گاهی به بلاتکلیفی می رساند .
منظور اینست که افراد در سن چهل سالگی با بحران میانسالی نه خود را پیر می دانند و نه جوان و این برای خانمها ، حس خوبی نیستو می خواهند به خود یک ثبات بدهند و آن گرایش به پیری نیست بلکه گرایش و یا برگشت به جوانی هست و بدست آوردن اعتماد به نفس لذا گرایش به جراحی زیبایی را پیدا می کنند .
علت گرایش زنان مسن به جراحی های زیبایی
گسترش نامطلوب جراحی های زیبایی در یک جامعه متاثر از انگیزه های شناختی و عاطفی افراد آن است ، بطوریکه نیاز عاطفی ، بخشی از آن مورد توجه قرار گرفتن است . گاهی افراد در یافتن هویت خود دچار مشکل هستند و یا نبود اعتماد به نفس منجر به گرایش به این جراحی های زیبایی می شود .
زیرا ظاهری ترین لایه هویتی هر فرد چنان برجسته می شود که دیگر ابعاد وجودیش را به حاشیه می راند . همچنین خود پنداره ، تصویری که افراد نسبت به خود دارند ، گفتگو و صحبتی که هر شخص با خودش دارد و پیامهایی که از سمت جامعه به طرف فرد می آید . اینجا بحث آگاهی از خود به میان می آید . (( که این آگاهی ناشی از تصویری است که دیگران از افراد دارند و فردی که به عمل زیبایی روی می آورد معیار مراجعه خود برای این عمل ها را بر مبنای تصویری می بیند که دیگران از او دارند . ))
همچنین اختلال روانی دیگری که معمولاُ به آن اشاره می شود ، اختلال بدشکلی است که بر مبنای آن فرد گمان میکند دچار نقص و ضایعه و بدشکلی در قسمتی از بدنش هست .
بدین ترتیب رویکرد روان شناسی ، اعمال جراحی زیبایی را بیشتر یک مسئله فردی و ناشی از دغدغه ها و تفاوت های شخصیتی افراد به حساب می آورد و کمتر آن را به مثابه یک مسئله اجتماعی لحاظ می کند .
افزایش میزان جراحی در زنان یا دلایل تمایل زنان به جراحی زیبایی
مدرنیته ، رشد سالمندی ، فردگرایی و افزایش تکنولوژی شرایطی را ایجاد کرده که به قول جامعه شناس امروز دیگر ” بدن طبیعی ” جای خود را به ” بدن اجتماعی ” داده است . همگان به ظواهر خود اهمیت می دهند ، زیبایی و ظاهر آراسته رابطه تنگاتنگی با اعتماد به نفس افراد در جامعه دارد .
از طرف دیگر ، رسانه هایی مانند ماهواره و تلویزیون افراد را با شرایطی روبرو کرده است که قبلاُ امکان رویارویی با آن نبوده است . همه اینها باعث شده است که تمایل به جراحی زیبایی در جامعه بیشتر شود .
نکته : زنانی که اعتماد به نفس دارند ، کمتر تمایل به جراحی زیبایی دارند .
ارتباط گرایش به جراحی زیبایی با تصویر منفی از بدن ، اعتماد به نفس ، رضایت مندی از زندگی ، فشارهای اجتماعی و باورها ارتباط دارد . در تحلیل ارتباط بین تصویر منفی از بدن زنانی که تصویر منفی نسبت به بدن خود دارند بیشتر تمایل دارند تا در بدن خود تغییراتی از طریق جراحی ایجاد کنند .
از سوی دیگر در تحلیل اثر اعتماد به نفس در تمایل به جراحی زیبایی ملاحظه می شود زنانی که اعتماد به نفس بالاتری دارند کمتر تمایل به انجام دادن جراحی زیبایی دارند .
توجه توجه
و اما پیری و میانسالی و گاهی توهم خود زشت پنداری
توهم خود زشت پنداری ، عارضه ای روانی است که سبب میگردد فرد در برابر دیگران همواره درمورد کل یا قسمتی از اعضای صورت خود ایراد بگیرد و نسبت به رفع آن از طریق عمل های زیبایی اقدام کند و در واقع شخص دارای اعتماد به نفس بسیار پایین می باشد .
چه زنانی بیشتر گرایش به آرایش و عمل جراحی دارند ؟
معمولاُ زنانی که اعتماد به نفس ندارند ، به چهره خود بی اندازه توجه می کنند و آرایش دارند .
از سوی دیگر زنان ما تحت تاثیر تبلیغات هستند و آنها فکر می کنند ، تبلیغاتی که برای لوازم آرایش صورت می گیرد حتماُ درست می گوید و تصویری که قبل یا بعد از عمل نشان داده شده را باور دارند .
ازطرف دیگر آرایش گاهی به صورت یک فرهنگ بدل شده است . در جامعه ما یک فرهنگ چشم و هم چشمی وجود دارد که افراد بر اساس آن رفتار می کنند و به آن فکر نمی کنند که این کار در شأن و شخصیت آنها هست یا نه .