صف کشی فیلم های توقیفی برای خروج از بایگانی

رئیس سازمان سینمایی: امیدواریم کمیته معین شده تصمیمات مناسبی را اعلام کند
هنوز مهر تائید دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خشک نشده بود که بحث گره گشایی از مشکل شماری از فیلم های توقیفی در سالهای اخیر کلید خورد. بحثی که با صحبت های جسته و گریخته و بعضاً تلویحی بعضی از مدیران سینمایی شکل جدی به خود گرفت و در نهایت اواخر هفته گذشته با انتشار نامه یکی از کارگردانان سینمای ایران خطاب به وزیر ارشاد، وارد فاز تازه ای شد.
نعیمی:
اگر بنا بر رفع توقیف است، چرا از خودمان شروع نکنیم؟!
اصغر نعیمی در نامه اش خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستار رفع توقیف فیلم های در محاق شد.
او نوشت: «در حالی که تکلیف فیلمهای توقیفی در دولت یازدهم نامشخص است و رییس اداره نظارت و ارزشیابی به صراحت اعلام کرده هنوز از هیچ فیلمی رفع توقیف نشده، جنابعالی به رییس سازمان صداوسیما نامه مینویسید و تقاضای رفع توقیف و پخش ربنای استاد شجریان را میکنید. بنده در حسن نیت شما تردید نمیکنم. طبعا موافق حصر ربنا و مدافع سیاستهای صداوسیما هم نیستم. ربنا باید پخش شود و بسیاری از روشها و سیاستهای رسانه ملی هم نیازمند تغییرات اساسی و تصحیح است، اما مطابق قاعده ذویالقربا و ضربالمثل چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است، پیشنهاد میکنم جنابعالی به موازات تلاش برای رفع محاق از ربنا، بابت رفع محاق از فیلمهایی که تعدادیشان هم اساسا پروانه نمایش دارند و تنها به دلیل سوءمدیریت، محافظهکاری و عافیتاندیشی مدیران وقت از اکرانشان ممانعت شده، به زیرمجموعه خود و مدیران سازمان سینمایی نامه بنویسید و دستور رفع توقیف این فیلم ها را صادر کنید. اگر بنا بر رفع توقیف است، چرا از خودمان شروع نکنیم؟ راستش من به شخصه چندان امیدی به این شورای جدیدالتاسیس که قرار است حکم به اصلاح و سانسور فیلمها بدهد و لابد یا فیلمساز را از خیر نمایش فیلم بگذراند، یا نسخههای بی بو و خاصیت و مثلهشدهای را روانه پرده سینماها کند، ندارم و بیشتر به اقدامی قاطع و تدبیری کارآمد از جانب شخص شما امیدوارم. با نهایت احترام.»
واکنش وزیر ارشاد
در پی نامه اصغر نعیمی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی نامه ای به رییس سازمان سینمایی، سمعی و بصری دستوراتی داد. به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، متن نامه سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به محمدمهدی حیدریان رییس سازمان سینمایی به شرح زیر است:
جناب آقای حیدریان
با سلام
گاهی حضوری اطلاع داده می شود یا در نشریات، روزنامه ها و فضای مجازی می خوانم که نسبت به بلاتکلیف ماندن برخی فیلم های توقیفی از دولت قبل تاکنون انتقادها و گلایه هایی وجود دارد. شما به خوبی واقف هستید که توقیف هر فیلم یا هر اثر هنری و فرهنگی هم حبس و اتلاف منابع و سرمایه های مادی و هم بی ثمر شدن رنج و کوشش شماری از انسان های هنرمند و فرهیخته است و مهم تر، محتمل است که توام با تضییع حق الناس و حقوق فرهنگی تهیه کنندگان و سرمایه گذاران باشد. سلب چنین حقی باید با رعایت تام و تمام حقوق شهروندی و قانونی و مستندات موجه و غیر سلیقه ای افراد و نیز امکان دفاع فرد از حق فرهنگی خود صورت گیرد. با توجه به اهتمام شایسته جنابعالی در تشکیل کمیته بازبینی فیلم های توقیفی دستور فرمایید با رعایت حق الناس و قوانین و ضوابط مربوط، هر چه سریعتر و به فوریت و جدیت به این موضوع رسیدگی و گزارش آن برای بنده ارسال شود و ظرف مدت دو ماه پرونده فیلم های توقیفی بسته شود.
پاسخ رئیس سازمان سینمایی
نامه وزیر به رئیس سازمان سینمایی با استقبال محمد مهدی حیدریان مواجه شد و او در پاسخی به این نامه ضمن پذیرش فحوای نامه وزیر ارشاد، توضیحاتی امیدوار کننده را در این باره ارائه داد.
متن نامه محمدمهدی حیدریان خطاب به صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به این شرح است: «جناب آقای صالحی امیری، وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی نگاه دغدغهمند شما در حل مشکل فیلمهای سینمایی که به دلایل مختلف نتوانستهاند پروانه نمایش دریافت دارند، راهبردی است که حقوق سینماگران را در نگاه حداکثری مد نظر دارد. پیش از این به دستور جنابعالی کمیتهای مسوولیت بررسی وضعیت اینگونه فیلمها را برای رسیدن به چارچوبی قابل قبول و منطبق بر قوانین آغاز کرده و لازم به تاکید است؛ این روند، در چارچوب ارزشها و هنجارهای حاکم بر فرهنگ ایرانی اسلامی آغاز شده که امیدوارم پیش از ضربالاجل تعیین شده، تصمیمات مناسبی را اعلام کند. سیاست صیانت از حقوق هنرمندان و سینماگران در چارچوب قوانین میتواند، افقهای روشنی را در گسترش فرهنگ دینی ملی در پی داشته باشد. همدلی و همآوایی آنان، مسیر متعالی، کسب سهم سینما و تصویر ایران در بازار جهانی را در پی خواهد داشت. اکنون که سهم ایران از بازار جهانی تصویر نیازمند محتوا و تولیدات متناسب و جهانی است ، برماست به عنوان مدیران سینمایی علاوه بر سیاستهای نظارتی با حمایت مجدانه از تولید محتوا در راهاندازی نهضت تولید محتوا کوشا باشیم. سینماگران ایرانی نیز چون همیشه در کنارمردم و دولت دراین مسیر خواهند بود. از جنابعالی برای پیگیری مجدانه حقوق سینماگران سپاسگذارم.»
بازتاب نامه نگاری های اخیر
حالا در شرایطی که خبر آغاز به کار کمیته ای برای حل مشکل فیلم های توقیفی از سوی رئیس سازمان سینمایی مطرح شده، امیدواری ها نسبت به این مسئله افزایش یافته است. طبعاً اغلب فیلم هایی که گرفتار توقیف شده اند، با سرمایه های شخصی ساخته شده و از محاق بیرون آمدن آنها می تواند به تداوم رونق اقتصاد سینمای ایران و دلگرمی سینماگران کمک شایانی کند. اصغر مسعودی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در این باره در گفتوگو با خانه ملت گفت: چنین رویکردی موجب ایجاد آرامش در بدنه فرهنگی و هنری کشور میشود. نماینده مردم نیریز و استهبان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه وزارت فرهنگ و نهادهای نظارتی مسئول در این زمینه باید در حین ساخت و تولید آثار سینمایی نظارت داشته باشند تا در پایان کاری یک اثر شاهد بروز مشکلات و عدم صدور مجوز برای اکران نباشیم، اظهار کرد: متاسفانه به دلیل اینکه نظارتها در پایان کار انجام میشود شاهد جلوگیری از اکران فیلمهای سینمایی هستیم و این مهم سبب بروز آسیب مادی و معنوی برای هنرمندان و حتی جامعه میشود. وی با اشاره به اینکه برای تولید یک اثر سینمایی هزینههای کلانی انجام میشود از این رو زمانی که هنرمندان نمیتوانند نتیجه کارشان را به مردم ارائه کنند سرخورده میشوند، ادامه داد: امروزه همه افراد جامعه اذعان میکنند که عرصه هنر در بسیاری دیگر از عرصهها تاثیرگذار است از این رو باید با دیدگاه کلان به موضوعات این حوزه نگاه کرد. دبیر کمیته «ارشاد، تبلیغات اسلامی و گردشگری» کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد رویکرد فعلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر اصلاح فیلمهای مسألهدار و توقیفی میتواند این مشکل بزرگ جامعه سینمایی که طی سالیان گذشته نیز ادامه داشته را رفع کند تا این آثار سینمایی نیز به نتیجه مطلوب دست یابند.
از سویی سایت تابناک نیز در مطلبی با عنوان «فیلم هایی که انتظار می رود تا ۱۰ مرداد رفع توقیف شوند» ضمن اشاره به نامه وزیر و تعیین ضرب الاجل تا ۱۰ مرداد، به مرور شماری از مهمترین فیلم های توقیفی پرداخت. «خیابانهای آرام» ساخته کمال تبریزی، «زمهریر» ساخته علی روئین تن، «عصبانی نیستم» ساخته رضا درمیشیان، «آشغالهای دوست داشتنی» ساخته محسن امیر یوسفی، «پارادایس» ساخته علی عطشانی، «ارادتمند، نازنین، بهاره، تینا» و «وقت داریم حالا» هر دو ساخته عبدالرضا کاهانی، «گزارش یک جشن» ساخته ابراهیم حاتمی کیا، «کاناپه» ساخته کیانوش عیاری، «خرس» ساخته خسرو معصومی و «خانه دختر» ساخته شهرام شاه حسینی فیلم هایی هستند که در گزارش مذکور به آنها پرداخته شده است. به این فهرست می توان «خانه پدری» ساخته کیانوش عیاری، »رستاخیز» ساخته احمدرضا درویش، «صد سال به این سالها» ساخته سامان مقدم و چند فیلم دیگر را نیز افزود. فیلم هایی که باید دید در نیمه تابستان چه تصمیمی درباره آنها اتخاذ خواهد شد.